Friday, 30 January 2009

Resepi Kek Keju Tak percaya

Bahan

Crust
150 gm digestive/oreo/choc chips/others biscuits, hancurkan
90 gm butter, cairkan

Filling
250g cream cheese
2 medium eggs
4 sudu makan castor sugar
1 sudu the vanilla essence
1 biji peach (dari tin) - cincang kasar (kalau nak.. tak nak pun boleh)

Cara Membuatnya

Gaul biskut dengan butter yg dicairkan.
Tekan/padatkan pada loyang bulat 6" yg telah dilapik kertas minyak.
Biarkan di dalam peti sejuk sementara siapkan filling.
Panaskan oven pada 170celcius.
Mix cream cheese bersama gula hingga kembang.
Masukkan telur satu persatu continue mix @ low speed.
Masukkan vanilla essence.
Masukkan peach yang telah dicincang, gaul rata.
Tuangkan ke atas biskut yg telah ditekan ke dalam loyang.
Bakar @ 160-170celcius selama 20-25minit atau bahagian tengahnya beku.
Sejukkan sebelum dikeluarkan dari loyang

Topping
1/4 cawan susu cair
2 sudu besar gula ising
1 sudu besar mentega
(Kalau malas.. beli jek whipped cream yang dah siap.. spray atas lapisan atas kek keju yang telah dibakar)

Cara Membuatnya
Pukul mentega dengan gula dan susu cair hingga putih dan likat.
Sapu di atas kek keju yang telah dibakar
Hiaskan dengan buah ceri atau buah-buahan serta coklat yang telah dihiris.
Biarkan semalaman dalam peti sejuk dan barulah dimakan keesokan harinya.

Jika nak lihat pelbagai resepi cheesecake bolehlah ke sini

Jika nak buat cheesecake yang tidak dibakar ini resepinya (Dari majalah somerfield)

Ingredients:

100g (3.5oz) digestive biscuits
50g (1.75oz) Somerfield butter
200g (7oz) light soft cheese
25g (1oz) caster sugar, plus a little extra for the coulis
284ml pot Somerfield double cream
1 Somerfield lemon
200g (7oz) Somerfield strawberries plus 100g (3.5oz) per person
1 Somerfield orange
Somerfield baking paper

Method

Crush the biscuits, melt the butter and stir in. Line the base of a 20cm (8in) loose-bottomed spring release tin with baking paper. Press biscuit mix in.

Mix together the soft cheese and 25g (1oz) sugar with an electric mixer and add the cream, continuing to whisk. Gradually add the juice of the lemon. Place the mixture in the tin, level and leave to set overnight in the fridge.

For the coulis, place 200g (7oz) of the strawberries into a food processor, add the juice of the orange and sugar to taste. Process until smooth.

Arrange the remaining strawberries over the cheesecake. Serve with the strawberry coulis.

Enjoy ikut resepi mana nak buat.. aku ikut mana yang senang nak buat jek.. ;)

2 comments:

kakpah said...

tenkiu. resepi dah dapat tapi bila la nak buat nih. hmm..masa..masa..
bila ada masa tiba lak rasa maleh. Bilo la nak rajin ni.

norh said...

boleh tengok ja resepi..nak buatnya, tak sampai seru lagi..he he

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin