Tuesday, 13 January 2009

Makanlah 5 sehari

Ketika mengatur langkah menuruni anak tangga bas 12.. mataku tertumpu pada deretan kedai-kedai di kiri dan kanan jalan.. Sudah lama juga aku tidak menjengah dan menjejakkan kaki ke situ.. agak lama juga semenjak cuti X'mas dan tahun baru yang lalu.

Memandang ke langit aku lihat hanya pandangan gelap dan kumpulan-kumpulan awam hitam dan putih silih berganti kedudukannya.. Tak sabar rasanya menunggu musim panas tiba.. hujan yang turun sejak pagi tadi meninggalkan lopak-lopak air bertakung di kiri kanan jalan.... ada beberapa kawasan yang kelihatannya sedikit membeku.. terasa angin sejuk muncul entah dari mana.. lantas tangan mula menyeluk poket kanan mencari sarung tangan tebal yang sentiasa diselit di poket itu supaya mudah mengambilnya bila diperlukan.

Agak kurang orang saat begini.. deretan kedai kiri dan kanan juga kelihatan suram dan malap. Mungkin kerana waktu yang menghampiri ke pukul 7.00 malam.. lagipun kedai-kedai juga akan tutup sebentar lagi.. mungkin juga menyebabkan tidak ramai pembeli singgah ketika itu. Memasuki sebuah kedai buah-buahan dan sayuran antara agenda yang ada dalam kepalaku.. mencari sayuran yang sudah kehabisan di rumah menjadi misi aku kali ini.. malah mata juga turut mengintai-mengintai buah-buahan segar andai ada.. kelihatan tidak jauh dariku 3 orang gadis berbangsa somalia sedang enak berbual sesama sendiri sambil rancak membeli sayuran dan buah-buahan yang ada.

Suara 3 gadis itu menjadikan kedai sayuran dan buahan itu yang tadinya sunyi sepi.. kelihatan sedikit serinya.. Aku hanya menjeling-jeling memandang mereka tatkala berselisih jalan ketika mengambil cendawan putih.. warnanya yang putih bersih itu menjadi pilihan aku.. antara sayuran wajib di rumah.. sedap dimakan apabila dicampurkan bersama nasi goreng, mee, atau sayur gorengan.

Di UK telah diperkenalkan dengan konsep '5 a day' malah turut menjadi kempen yang sering tertera pada label yang terdapat pada bungkusan buahan dan sayuran.

Apa itu '5 a day?'

According to research, the average person in the UK eats less than 3 portions of fruit and vegetables a day, instead of the recommended 5. This is even lower amongst young people. It’s a worrying fact. The 5 A DAY programme and website aims to change the way people think, and highlight the healthier benefits of eating more fruit and vegetables.

Here are 5 great reasons to eat 5 portions of fruit and vegetables A DAY

They're packed with vitamins and minerals.
They can help you to maintain a healthy weight.
They're an excellent source of fibre and antioxidants.
They help reduce the risk of heart disease, stroke and some cancers.
They taste delicious and there's so much variety to choose from.


Tiba ke rumah.. selesai makan malam.. aku lantas capai buah tangerine yang aku beli tadi..

Sedapnya semanis puan yang membelinya ;)

Nak?? Silalah ambil seulas janganlah malu-malu ada 4 biji lagi di atas meja di dapur ya ;)

Makanlah buah-buahan untuk kesihatan ya.. Semalam ternampak buah betik (udah ler kecik jek).. Teringin nak makan TAPI melihatkan harganya yang 1.48p sebiji.. bersamaan dengan RM7.90.. baik aku tunggu balik malaysia jelah nak makan buah betik tuh.. ;)

Time camnie ler teringat lak lauk lemak pucuk paku mak.. masak lemak pucuk manis keledek.. pecal pucuk ubi dan pucuk paku.. nasi ulam.. ulam pegaga.. ulam kacang boto.. jambu susu.. pulasan.. rambutan.. betik.. nenas.. nangka.. cempedak.. ciku.. kedondong.. belimbing besi.. belimbing buluh.. sukun.. koko (sedap ooo buah koko yang putih manis tu makan tak ingat dunia).. masa kekecik marin.. semua sayuran dan buah-buah nie kek laman umah jo.. nak makan tinggal petik je.. leh makan on the spot..

17 comments:

kak ina kl said...

salam..amboi mahalnya buah limau tu...kalau akaklah..taklah terbeli buah semahal tu...baik beli buah durian...salam ziarah dari akak..

iina said...

Salam kak ina

Buah limau tu murah jek.. 5 biji 1GBP jek.. buah betik yg mahal giler ;)

Ungku Nor said...

ulam peberet akak, ulam RAJA..hehehe..unibers kan?
*tiada kaitan dgn nama akak ;p*

one love said...

hehehheh!

apa nak buat!
but u jadi lebih appreciate food berbanding kat sini yang berlambak2 food yang mughah. kan?
heheh

:)

julietchun said...

meh aku blanje ko mkn rojak buah ke, rojak mamak ke,nasi putih sambal belacan ngan ulam2 ke,ada plak ikan bakar, sup tulang, kecur liur ko kannn,kannn,hahahah, aku ske,aku ske.

Cikgooden (Selumbar Emas). said...

gila mahal buah2 kat sana yer...bersyukur kita anak malaysia yang subur. kaya dengan buahan kan..kan.


5 a day...sama konsep cam 5 waktu solat kan?...he he he..(aku sudah mula jadi pemikir..)

ummul aqeem said...

hi.. tu lakan.. kalu kat sini betik kan selalu jek mommy tgk busuk kat pokok je (kat kg mommy la...) sbb mommypon xbrape makan betik.. bg free pon xde sape nk..hah! kalu g luar negeri.. amik ko.. tujoh henggit... hehehe.. balik mesia nanti makan bebayak yea iina... hehe

ku tak sempurna said...

alaaaaa... cakap je la ko rindu masakan omak... abih cerita...

hehehehehehehe...

marilah balik mesia...

Tijah Lawa said...

alaa...ape beli 5 bijik jer. mak baru beli sekotak limau mandarin tadi. hikhikhik..
burppp!!! alhamdulillah...

ummul aqeem said...

kite bagi awak award jgn lupe dtg amik umah kite ek?

iina said...

Kak Ungku

Ulam raja? wah best tu.. alah memalu lak cam tak caye je ;)

OL

biasalah time teringin gini mmg tringat jek.. kalau kat mesia nie pun mmg carik juga..lg2 semua tu leh dpt kat kg jek

Juliet

ko memang nak bg aku jeles kan.. aku dah lama kebal ler bab2 mkn nie xdpt.. idak ler aku nangis meraung

Cikgooden..

wah2 bagus2 dah smbg belajar nie lgik hebat jadi pemikir nie

KTS

mentang2 ko duduk ngan omak ko lagik eksen ler.. sok dah ada umah sendiri ahhh baru ko tau apa aku rasa

Jah

tak lama lagik sini byk ler jual limau tu.. tapi takde de den nak beli sekotak sapo ehh nak makan bebayk tu.. cukup ler 5 biji jimat cermat bebuah lain ada laei ahh tak abih

::SRISUFI:: said...

salam sis...

memula tengok kat sidebar nak perasan nih buah limau...nampak cam kuih2 lak...hehehe

sis,cepatlah balik Mesia....bila mau jumpa nih sis....

lagu ni best lah...jiwa2 jap.

jane said...

slam puan iina,

huhuh. mahalnya betik tuh. dahlah berak bau dia jugak...x payahlah beli. balik nanti baru makan, bukannnya sedap pun betik tu ...(saja nak bg sedap ati).

tapi, pucuk paku ngan kerang ngan taugeh, masuk udang kering sikit, pati santan sikit, limau nipis sikit, kerisik sikit...jadikan kerabu...pergh....memang sedap giler!!

***errrr....ada pucuk paku ke kat sana ?

eiyda said...

salam iina..
duduk di rantau orang ni memang gitu kan.. teringat nak makan mcm2 yg susah nak dapat..kt sana takde thailand shop ke? kalo kt dubai ni ada la jgk buahan2 n sayur2an mcm kt msia tu..at least bole la kalo terasa nak masak n makan tp mahal la skit..

p/s: eiyda ada kasi award utk iina..nanti amik kt blog eiyda n beserta tag2 sekali..k..;)

Faisal said...

makcik ina,
hmm.. ingatkan nak suh makan 5 kali sehari.. hahaha.. dulu mase kat sekolah ade la buat cam tu - bekfast, 10am break, lunch, tea + dinner..

rupenye suh makan 5 bhgn buah.. tadi baru beli limau sunkist lepas balik dr gym, konon nak makan buah time lunch.. entah berapa hari buleh tahan ekk makan buah jek..

(dah pernah stop makan nasi, ade la dekat 5 bulan tak sentuh nasi.. la ni dah makan balik, mem masak sedap.. hehehe..)

aNIe said...

Akak minat buah limau tu...kalau buah yang lain2 tak suka sgt...

iina said...

Mummy aqeem

Insyallah nnti saya singgah ekk

Sri

Sis.. tahun lepas akak dah balik 2 kali ler.. thn nie xde plan lagik.. sis doakan akak cepat2 abiskan study n success insyallagh cepatlah akak balik k.. kuatkan semangat k

Jane

Ko sesaje nak bagi teringin kecur ekk.. oo sampi hati.. takde ye pucuk paku tu kat sini.. sebrg pucuk smua takde..

Eiyda

Kedai cina byk kat sini mall besar lagik.. takat sayur dr thailand tu ada ler petai..kangkung sawi lengkuas.. sengkuang benda2 gitu ler yg sayur kg mana nak ada ;).. nnti singgah ambik award k

Faisal

aku balik jek lunch tgk ko ye komen adeihh melambak dlm aku ye mailbox muahahahha.. aku wat comment moderation ler bukan tak nak bg komen ko publish kena moderate dulu hehhehe ada kisah lama yg sebabkan aku kena buat gini.. betul tu.. rugi si leena masak sesedap ko tak nak makan.. rugi oooo.. akau pun kalau pakwe xnak mkn benda yg aku masak pun mau gak aku majuk sethn xnak masak dah wakakakah

Kak Anie

Buah limau memang fav saya.. lagi2 nak cny nie kan sure melambak limau org jual berpeti2 berkotak2 kan ;)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin