Wednesday, 7 January 2009

Tag from Mummy Aqeem

*Here are the rules*
-List these rules on your blog.
-Share 7 facts about yourself on your blog.
-Tell 6 unspectacular quirks of yours.
-Tag 7 people at the end of your post by leaving their names as well as links to their blogs.
-Link the person who tagged you.
-Leave a comment for each blogger

7even facts 'bout me:

1. Kini di Glasgow.. dah 2 tahun dirantau orang..sudah berpunya dengan pakwe den yang hensem tuh ;)

2. Muka serius n selamba giler.. hampir semua yang jumpa komen benda yang sama.. suka den tau... nak buek camno.. den ajor bebudak jadik cikgu.. so nak tak nak kenalah seriuskan muka.. idak sok camno student nak segan ngan cikgu kalau muka pun poyo jek..

3. Sebab muka yang serius itu.. ramai yang cam takut2 nak dekat.. den tak kisah de.. tak nak dekat pun takpe.. sebab kalau dah kenal.. ahhh tekojut ahhh.. tak dapek den nak nolong de

4. Kiut miut comel lote sesedap mata memandang.. tapiii jangan pandang lelamo nanti pakwe den marah.. den tak tau.. wa pu ci tau..

5. Tertarik dengan sesuatu yang indah.. kalau beli barang bukan sebab brand.. tapi sebab design.. walaupun murah tapi kalau design class.. n artistik.. belasah jek beli.. tapi kalau branded..design tah apa-apa.. tolak tepi jek..

6. Suka warna-warna ceria.. dedulu masa zaman pakai baju kurung semua color yang terang2.. skrg dah pencen pakai baju kurung nie.. sejukkk ooooo buang tabiat pe pakai bau kurung time sesejuk nie.. tapi masih suka dengan warna yang terang terutama bila kena time sales hehehhee baru jek lepas shopping baju maso boxing n januari sale ari tu

7. Tak suka berhutang.. terutama hutang tag muahahhaha.. akan cuba dijawab secepat mungkin sebab taknak nanti asyik ditanyo jek.. bila nak jawab peh tu den gak raso ehh bersalah.. susah karang den tido lena jek.. udah ler sok pepagi den kena bangun pagi nak poei keje..


6ix unspectacular quirks about me:

1. Sudah biasa buat sesuatu ikut urutan.. takleh tidak.. tak reti nak cilok2 sangat.. maklumlah kato pakwe den.. den nie kan cikgu.. kena tunjuk contoh yang baik.. tapi kadang2 belasah gak langgar tapi masih dalam batasan agama dan tatasusila.

2. I will never forget and hard to forgive.. daya ingatan kuat.. setiap apa yang pernah orang buat pada den.. setiap perbuatannya den ingat satu persatu.. nampak maybe cam takde apa atau dah lupa.. but deep down.. I always remember.. will never forget.. forgive? maybe but still!!! lets time decide.. Bukan berdendam.. tapi belajar berhati-hati agar tidak kena lagi.. lagipun standardlah.. sesiapa yang pernah dilukai.. dihina.. dikutuk.. dikeji.. dikata.. adakah semudah itu kita nak lupakan?? Semudah nak anggap takde apa-apa berlaku.. tanyalah diri sendiri pulak.. kalau kena benda yang sama?? ahhh.. apa rasanya pulak?? leh lupa?? leh maafkan? sendiri ingat ler kan..

3. Kalau goreng telur.. mesti dan wajib.. telur kuningnya dipecahkan.. memang takkan jadi telur mata kerbau.. sebab mata dia dah kena lenyek.. kuning tu akan dikacau hingga pecah dari kawasan putihnya dan dibiarkan hingga garing.. teringat masa goreng telor cenggini time nak makan.. sampai mak mertua den tegur.. "lah apo lak goreng telor gitu Na" den senyum jelah nak jawab jek.. pakwe den terus jawabkan bagi pihak den.. "alah mak dio memang gema goreng gitu" Nasib pakwe den backup.. pepaham jek citarasa awek dia nie ;)

4. Sebenor ye den nie memang jenis baran.. cuma kini tahap itu telah dimoderate ke rate yang serendah mungkin.. cuba tahan diri sedaya mungkin.. tapi??? kalau dah melampau batasan.. takkan gentar apa juga.. Berani kerana benar.. takut kerana salah kan..

5. Suka memerhati dan meneliti.. ini memang antara ciri-ciri yang lahir bulan julai.. belajar dari pemerhatian.. belajar melihat gaya dan tingkah laku orang.. biasalah kan den dah namanya ngajo bebudak nak jadik cikgu.. time menyelia student dalam kelas bab-bab tu den lihat.. gaya bahasa.. gerak tubuh.. gaya suara.. muka.. baju.. semualah.. ;) dan terbiasa juga jadi sifat diri.. Pedagogi dan andragogi pendidikan dan teknik mengajar itu benda yang wajib tahu bagi mereka yang nak jadi cikgu.. :) Teringat masa training keje dulu.. instructor yang ngajar tu pun leh tahu den nie pernah mengajar.. katanya.. bahasa tubuh den ada gaya cikgu.. betul juga.. hanya pengajar yang kenal ciri-ciri seorang tenaga pengajar kan.. tak caya tanya ler cikgu cikgi semua..

6. Sering dapat mimpi dan imbasan.. ini dah banyak kali.. gerak hati pun selalu juga.. bukan diminta pun.. tapi dia akan datang sendiri dalam bentuk bayangan.. kekawan yang rapat tahu sangat perangai aku yang satu ini.. kena pulak hati asyik menyebut-nyebut.. dan teringat-teringat.. ada ler tu lepas tu.. penah gak tanya mak.. dan mak kata memang ada ciri-ciri tu pada dia.. sebab dia selalu dapat gak gitu.. tapi tahap dia lagik dahsyat.. siap mimpi.. siap terbau-bau.. siap leh dengar yang pelik-pelik.. sebab tu dulu kalau mimpi pelik jek.. mesti balik kampung refer kat mak.. nanti dapatlah jawapannya ;)

Orang yang bakal ditag
1. Tiny
2. Reen
3. SriSufi
4. Asmida
5. Juliet
6. Ku tak sempurna
7. Piah Ngesot

Jawab tau.. idak karang den tuntut semuanya...

Yang telah tag den Mummy Aqeem

Dik Sri.. ko ye tag akak jawab lainkali ekk.. terpaksa utang dulu.. ada koje lain kena buek nie.. turu time.. nie dah kul 1.25pagi tau

7 comments:

kakpiah said...

matik la aku kak..
aku banyak utang tag nih...

ku tak sempurna said...

sapa la kejam sgt mengetag kutaksempurna itu...

huhuhuhuhu... pdn muka dia kan :P

::SRISUFI:: said...

salam sis...

ayat bwh sekali tu tak tahan ada pesan wat sri...hikkssss....

takper sis....tak jwb pun no hal...hehehe

adeh....rasminya bertambah lagi hutang tag ku ini...sri pasti akan jawab...


btw...moga sis epi selalu

julietchun said...

aku nyorok bawah tilam pun ko nampak gak ke? Adeehhhh.:D Aku ni tak nampak gaya cam cikgu ke?

iina said...

Piah

Takat jawab tag takde ye mati ko tu.. hidup segar sihat walafiat gik ado

KTS

kalau ko tak ingat ler sapa yg getag ko.. aku rasa ko ye ingatan dah separuh hilang ;)

Sri

Pesanan penaja.. baik declare awal2 ekk happy always k

Juliet

Ko gaya cikgu jasmani ada.. sesuai sgt ngan ko yg brutal itu.. sgt2 sesuai

kakpiah said...

aku nih ala2 diva kak.. bz manjang..muehehehehe...

Asmida said...

kak ina,

nanti as bayar utang tag tu ye. nak buat tag kena datang ilham dulu, kihkihkih. bz skit la skang. kena submit report....uwaaaa.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin