Thursday, 12 February 2009

Minodge


Sedang sibuk membersihkan bilik-bilik SDS pagi tadi.. Supervisor kerja aku 'Eilean' datang jumpa aku. Dia ajak aku ikut serta dalam 'Minodge'. Mulanya aku tak faham apa benda tu.. tapi bila dia jelaskan tentang apa 'Minodge' tuh.. Barulah aku faham.. 'Main Kutu' hehehehe.. Rupanya 'words in English' atau specific dalam scottish nie.. disebut begitu..

Dalam artikel 'Word Up; The talent in the ranks of the Glasgow Print Studio Press'

A menage, pronounced minodge, is a traditional Scottish financial agreement whereby a group of women would contribute a sum of money each week. The women in turn receive the weekly total which they proceed to spend on curtains, wallpaper, paint and other essentials.

Ingatkan kat mesia jek yang famous main kutu nie.. Rupanya kat sini pun sama jek.. Aku ok je join sama.. dan setiap minggu kena bayar 5pd dan 'at the end of the circle day' dapatlah dalam 100pd.. Mulanya rasa cam malas je nak join.. tapi tadi tengok ramai juga makcik-makcik yang ikut sekali.. yang ambil 2 pusingan pun ada..

Teringat entri Kak Pah pasal 'Main Kutu'.. Tulah kak.. baru jek akak sebut2 dah den pun ikut main sekali kak..

Tapi masalah ye kan.. giliran aku dapat duit tu dekat-dekat hujung bulan 7 nanti.. adalah 5 bulan lagik.. Lama pulak ku rasakan.. Takpelah saja nak tengok dan ikut serta.. Kali terakhir aku main kutu nie.. masa baru kerja dulu.. masa tu sebulan RM500. Main pulak 4 orang.. sekali dapat RM2000.. Mewah sekejaplah masa tu ;)

Kita tunggu dan lihat.. Bulan 7 nanti barulah aku merasa duitnya.. dan masa tu dah seminggu lepas hari lahir aku.. Boleh jadi duit belanja hari lahir sendiri ;)

Korang semua kekawan kat blog nie takdo ke nak main kutu?? Hehehehe ;) Leh jimat boli handphone baru ko.. tudung ko.. baju rayo ko.. kuih rayo ko.. apo2 lah kan ;)

Den baru nak baik domam nie.. teringin macam2 nie... bihun tomyam.. susu cekelat dutch lady.. jus oren feel fresh.. apam balik.. kopok lekor.. lomang ngan rendang daging.. kuih tat.. cendol... adeih.. pesal lidah rasa pahit jek nie ahh..

9 comments:

kakpah said...

weh.. omputeh pun pandai main kutu yo. akak kalau duit kutu ni mosti bolanjo untuk diri sondiri. kito ponek cari duit deserve manjo-manjokan diri kan.
.
.
manyak la kau punyo ngidam. kek sanun tak ado jua apam balik ko.

julietchun said...

Aku pun main kutu gak, tapi ujung tahun baru dapat, takbuleh la nak beli present besday ko ,hahahahha. Meh ler sini, aku blanjer ko mkn tomyam campur,siakap 3rasa,kailan ikan masin,hik,hik.

Brahimnyior said...

Main kutu? Hahahahaha..

Saya pun main gak.. dulu geng-geng pompuan jer main, tapi sekrg, geng lelaki pun join, dengan syarat 'ibu kutu' pompuan.

Saya rasa main kutu ni, permainan sejagat kot?

iina said...

Kak Pah

Tulah.. ruponyo kan kak ado.. sajolah den join.. alah kak.. mano ado org jual.. melainkan buek sendiri.. alah mood nk masak takdo doh.. bdn semcm jek nie

Juliet

Ko saje ekkk.. mntg2 aku jauh leh ler beria2 nak belanje aku.. cuba aku dekat ngan ko.. tah nk belanje tah idak ;P

Cikgu Ein

Cikgu pun main kutu.. tapi tak kisah ler kan.. semlm pun ada 2 lelaki join main kutu gak.. yelah rasanya nie permainan sejagat nie ;)

kakpiah said...

dari tanam duit pokok yg aku nk kena byr pengeras tu..
baik kita main kutu kak..
tp akak nyer bhgn kena byr dlm pound..
aku guna rm..
cth..
aku rm 50 sebln..
ko 50 pd sebln..
adil dan saksama kan? kan?
pandai tak aku kira? hehehe..

julietchun said...

Aku kira sampai soploh, kalo ko tak dtg aku balik ler,hik,hik.

Ungku Nor said...

akak dapat duit kutu ujong bulan ni weihhh!!!

buleh la buat banjer tambang nak pi keje sementara dapat gaji pertama, ye dak..hehehe

ku tak sempurna said...

tak sabar tunggu bulan 7 ni...

dapekla den meraso belanjo ekau... hehehehehehe...

iina said...

Piah

banyak cantik ko piah.. nan ado lak camtu.. camtu akak bg ko £10 jelah kira sama ler ngan RM50 tu

Juliet

eleh kira smpi sepoloh tu nak main nyorok2 ler :)

Kak ungku

wah kak.. leh wat cover duit sblum gaji ;).. nasib den takdo kek situ .. idak mesti den pakso kak belanjo den ;)

KTS

ada aku ckp nk belanjo ko ke?? muskil aku nie

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin