Sunday, 30 November 2008

Salji di hujung November 2008

Pagi ini aku bangun dalam suasana pagi yang sungguh kelam dan warna putih memenuhi jalan..

Sejenak terpesona melihat salji turun agak awal pada musim luruh ini.. Sedang enak menghabiskan baki nasi lemak sewaktu bersarapan pagi tadi.. aku terima panggilan..



"Kak Ina.. Queens Park ada salji tak?"

"Akak tak surelah.. sebab tak turun tengok lagi.. tapi depan rumah dah penuh"

"Kat Govanhill park dah penuh salji nie"

"Kejap akak tanya abang"

Lantas aku tanya pakwe.. cepat sahaja dia jawab 'ada salji'

"Abg kata ada salji.. masa dia lalu balik kerja tadi"

"Akak tak plan nak turun Queens Park ke?"

"Insyallah kot.. lepas sarapan nie"

Selesai perbualan tadi.. aku habiskan baki nasi dalam pinggan dan mula bersiap-siap..

Apalagi sesi untuk bergambar di Queens park waktu salji turun ini takkan aku lepaskan.. aku mula menyarung kasut boot.. memakai jaket wool labuh.. melilit mafla di leher dan bersarung tangan kain berwarna coklat.. siap semuanya.. Aku paksa pakwe temankan aku ke Queens Park..

Dari kejauhan aku lihat Queens park penuh memutih dengan frost dan salji.. ketika berjalan menuju ke pintu masuknya.. kepingan salji turun perlahan-lahan memenuhi jaket yang diipakai.. seronok dan teruja dengan pemandangan begitu.. sempat jugalah aku rakamkan pemandangan disekitarnya..

Sempat aku tuliskan nama blog ini diatas jalan yang memutih..

Tidak lama kami di Queens Park.. 2 jejaka hensem nie datang join kami.. apalagi makin rancaklah sesi bergambar kami tengahari tadi..
Akhirnya kami balik selepas muka, tangan dan kaki sudah terlalu kebas.. dan bila dilihat suhu.. dalam -2darjah.. patutlah sejuk yang teramat sangat..

Selepas itu kami pun teruskan perjalanan kami ke carbot Blochairn.. sekali lagi aku beku sejuk dan sehingga saat entri ini ditaipkan.. suhu diluar kini sudah -5 atau lebih tinggi lagi.. Mungkinkah salji lebat sebelum X'mas ini.. Betapa besarnya kekuasaan Allah s.w.t. Jika ada peluang tahun ini, salji akan turun dengan lebatnya sekali lagi.. :)

16 comments:

Ungku Nor said...

mak aihh..tengok gambar, rasa macam ada kat sana je..hehehe

azza_irah said...

salam iina..
indahnya ciptaan Ilahi..cantik sgt2 melihat putih melatari alam...
siap leh ukir nama...cantik...

KAKTINY said...

Bestnyer.. teringin aku nak rasa salji original gak.. hihihi..

suka aku tgk gambar2 ko.. time kasihelr post gambar2 ni.. leh gak aku 'berangan' aku ada kat tepi ko tuh.. hihihi..

dlm byk2 gambar.. aku paling suka yang ko tulis "aku dan glasgow".. touching siot.. hehehhe

ummul aqeem said...

wahhhh!! cantiknya view.. bestnya!!!.. nanti post lagi view yg cantik2 ekk??...

iina said...

Kak ungku

itu namanya kena datang sini kan kan :)

azza

itulah keindahan alam.. memang mempersonakan ;)

Tiny

ko kat sebelah aku? hehehhe patut ler cam ada bau2 bayang2 ko je.. :)
apa lagik tiket air asia dah murah nie.. ada chance nak dtg sini tak?

mummy aqeem..

Insyallah jika ada lagi saya pos lagi gmbr2 ye k.. thanks sebab enjoy viewing ;)

julietchun said...

Cantiknyerrrr pemandangan,aku ulang ni, pemandangan jerrrr yg cantik okeh (dari sudut hati org yg jelez) hehehe.

aNIe said...

Masyaallah iina....cantiknya pemandangan bersaliji yang iina upload kat blog ni...suka sgt tengok salji yang putih bersih...

Thanks for sharing the photos with us.

zany said...

chantiknyaaa... tapi tak suka tempat sejuk, tak boleh lelap mata walaupun selimut tiga 4 lapis.

Lampu Suluh said...

bestnyer.. bila la boleh pi sana??

nahmy said...

perrghh!! klu dah camni mmg tak hingin langsungla nak mkn abc ke, ais kepal ke atau aiskrim ke...kan??

iina said...

juliet

heheheh aku tau ko jeles.. aku yg cun melecun tu ko malu2 lak nak cakap cantik ye muahahahah.. ko taknak ckp tapi dlm hati ko duk puji2 aku kan kan ;)

kak anie

thanks kak.. insyallah ada lagi nanti saya share lagi k :)

Zany..

kat sini sejuk2 nie best tidur je.. tapi kalau nak jejln bercinta jek baik duduk rumah atau pergi somewhere else yg warm.. tapi kalau snow saya takkan lepaskan peluang sejuk pun sejuk ler.. akan tetap saya harungi gak sebab bukan selalu ada peluang tengok dengan mata sendiri ;)

Lampu suluh

Insyallah jika ada rezeki dan peluang.. airasia ke london dah ada.. tiket tmbg murah pun dah ada.. tgl kumpul duit jelah kan

nahmy

Jangan kata nak makan aiskrim ke ais ke.. memang tak teringin langsung.. tengok je dah sejuk belum makan gik.. tapi memang time sejuk2 nie mmg kuat minum kopi atau yg sealiran dengannya sebab nak panaskan badan :)

::SRISUFI:: said...

salam sis iina...
wah bestnyer salji tu...nak gak ekot ke saner...hmmmnnn...sis ,trimas salu ziarah sri.semoga ukuwah antara kita akn lbh dekat selepas ini.

CikguZue said...

tebal jugak snow tu kat glasgow,kan. kat sini, sejuk memang sejuk dlm -2 hingga -4 hari ni, tapi cuma frost je. susah wales nak dpt snow.harap2nye turun jugak la walau sehari pun takpe....huhu...

cappuccino said...

laaaa salji dh turun ke kt glasgow iina..tp mmg sejuk giler skrg ne kan..nk kuar pn malasssss jer..rase nk berlengkor lam duvet sajoooo..

Daffodil said...

huhu... dtg ngendap view panorama queens park kat sini. x pi pun dapat tgk pic pun jadila.. sob sob..

iina said...

Sri

Insyallah ada rezeki nanti mesti sampai.. semoga ikatan persahabatan ini berterusan ye :)

Cikguzue..

sebenonya lebih pada frost.. tapi sebab suhu -ve tu yang cam banyak lagipun memang turun salji gak semalam.. Ada kot nanti kat wales sebab kali nie weather forecast semua predict snow sana sini jek

rusdi

ehh bukan kat sheffield dahs enow ke? katanya esok cam snow ikut weather forecast ler kita tunggu je.. mau ada org ponteng p sekolah nie nak main snow heheheh

daffodil aka mama syahmi

tulah tunggu2 gak.. dah agak dah ambik gmbr dr tingkat 4 jek heheheh.. takpe memang semlm pun sejuk gilerrr.. akak duk kat queens park tu kaki tangan muka semua kebas tak rasa apa dah.. pakwe akak berpuluh2 kali ajak balik.. heheheh tak tahan sejuk..

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin