Tuesday, 22 March 2011

Bila rasa nak makan sesuatu..

Hidup di perantauan ini..
Banyak kisahnya..

Pengalaman.. Ilmu.. Pengetahuan.. Kemahiran.. Cerita.. Kisah..
Banyak yang dilalui..

Tak kurang juga Dugaan.. Cabaran.. Kepayahan.. Kesedihan.. Kerinduan.. Keseronokan..
Semua itu dilalui juga..

Namun yang sering dirindukan selain keluarga..
Makanan turut menjadi salah satu benda yang dirindui..

Sebab itu kebanyakan yang tinggal di luar negara pandai masak..
tapi yang tinggal di dalam negara pun pandai masak gak ;)

Sejak tengahari semalam lagi..
Aku dah mula teringat nak makan keropok lekor..

Hidup di perantauan begini..
Bila teringin kenalah masak sendiri kan..

Balik rumah.. Mulalah operasi di dapur..
Gigih jugalah membuatnya walaupun sebenarnya agak letih dengan urusan pengajian..

So hari nie nak kongsi resepi lak..
Aku kalau benda2 yang senang buat nie..
Memang laju jek nak mencuba..

Keropok Lekor ikan tuna & sardin..

Resepi:
Ikan Tuna dalam tin
Sardin dalam tin
Tepung ubi/tepung jagung/beras
serbuk bawang putih
garam
lada hitam

Campur semua bahan dan gaul hingga sebati..
Tepung dicampurkan hingga adunan tak melekat sangat di tangan..
Aku gunakan semua tepung diatas sebab tepung ubi dah tinggal sikit.. so campur jelah tepung yang ada dalam stok.. Selalunya aku tak suka guna banyak tepung.. agak-agak sahaja hingga adunan tak melekat sangat, janji boleh dibulat2kan..
Bentukkan ikut citarasa...
Terus goreng (aku tak rebus dulu..sedap aje rasanya)

Begedil 'green beans & sea-stick'
(sekali tengok cam kuih kasturi lak)

Dah lama tak buat begedil..
Tadi jumpa resepi buat begedil guna 'baked bean'..
Teringat ada setin 'green bean' so buat 'improvisation' sikit..
Sebenarnya nak habiskan stok yang ada..

Resepi:
2 biji ubi kentang digoreng
setin 'green bean' atau 'baked bean'
4 sea-stick (dibuat dari isi ketam dan ikan-warna pink di atasnya; kalau tak tahu sila google yeah)
daun bawang dipotong halus
bawang goreng
cili api
garam
lada hitam
Telur

Lenyekkan ubi kentang dan kacang
Masukkan sea-stick, daun bawang, bawang goreng, cili api, garam dan lada hitam
Gaul hingga sebati dan bulatkan
Gaulkan dengan telur dan goreng..


Bila tengok tulisan SV aku nie..
Teringat-ingat coding yang masih on going..

Bila stress melanda..
Mood nak masak pun mulalah..
Terapi minda sebenarnya..
Kalau ada yang tetiba rasa lapar lepas tengok gambar nie
Sila beli di gerai berhampiran ye..

Kopok dan begedil tuh dah tinggal sikit..
Puan blog nak bawak untuk bekal tengahari..
;)


24 comments:

aNIe said...

Bila diperantauan... kenalah masak dgn bahan2 yang kita ada kan... kene improvise lah...hehehe...takpe iina... janji hilang sekejap rindu nak makan apa yang kita hajati..dan kenyang...

nur said...

wah. mcm2 resepi modified.. bukan kat overssea je.. kat tanah air ni pun selalu je modified sbb kurang rajin cari bhn..JOM KE: ALL IN ONE

rosdiana said...

maknanya org mcm aku nih kak.. mmng kena menetap kat luar negara yang jauh dari malaysia.
kalau tak, sampai bebila pun tak pandai masak.
*alasan.

kakpah said...

iina, akak tengok keropok lekor kau macam cekodok je hahaha.. jange mare..
tapi bagus gak la ekau ni. bila teragak, ada inisiatif nak masak. sama tapi tak serupa pun tak kesah. janji kehendak tekak dipenuhi.
begedil kau nampak mengancam la.. meh campak sini seketul dua ha..

marinahunny said...

mcm sedap je keropok tuna dgn sardin t u..kreatif nye ;)

iina said...

Kak Anie

Tulah kak kenalah pandai2 kalau dah teringin nak makan.. memang akan buat juga.. ;)

iina said...

Nur

Kena pandai2 modified.. lagi satu memang akan masak ikut apa yang ada kat umah.. kalau saje2 nak p beli.. tuh kdg2 xde masa.. kat situ leh jadi kreatif sikit ;)

iina said...

Wos

Bukan ko memang pandai masak ke?? Heceh.. saje kan akak puji ko nie.. puji ada makna.. kalau ko nak duk oversea akak confirm sure ko lgik terer masak ;)

iina said...

Kak Pah

Walaupun rupanya macam cekodok pisang.. tapi rasanya tetap rasa keropok lekor hehehe... alah kak kalau guna ikan sardin mmg warna ye hitam camtu.. tapi rasa mmg best ;) begedil tuh nti den pos kan yo

iina said...

Marina

Senang jek buatnya.. bahan2 semua gaul dan uli jek pastu goreng terus.. dah sejuk pun lembut jek..

Kaktiny said...

pergh... ini KOPOK yg ko maksudkan?!.. kalah MEE HOON SUP KUAH PUTIH SEMPOI aku weih!!.. aku buat mee hoon sup tu tak sampai 10 menet.. kalau ko suh aku buat KOPOk ni, maunya sejam!!, tu pon TAK TENTU SIAP dan MENJADIK!!..


psstt.. wos tu, motip dia nk suh ko taja pegi oberse la tuh.. (*fitnah!!).. hahaha..

iina said...

Tiny

Alah bukan susah.. ko ambik jek sardin dalam tin.. gaul ngan tepung letak garam n lada hitam.. ko uli2 pastu goreng.. 10min siap hahaha.. senang jek buatnya.. aku bab2 lama2 kat dapurkan malas.. yg senang2 cenggini mmg aku rajin..

Aku tahu dah motip si wos tuh.. puji dalammmmmmm makna tuh ahakss

kak Erna said...

iina..akak pecaya..orang yang duduk diperantauan memang pandai masak..
yang paling nyata..akak sendir belum pernah buat keropok lekor..iina pandai kan..
anak sedara akak dulu..dok mesia..ibaratnya pegang periuk pun tak pernah..dok luar negara ikut suami..semua pandai..

iina said...

Kak Erna

Yelah kak sebab takde pilihan.. kalau kat mesia tuh senang sebab leh beli jek.. kat sini nak makan kenalah buat sendiri.. dah selalu buat jd pandailah kan..

lupekanje said...

kopok lekor cap Glasgow gitu..
promot la kat org Glasgow..misti laku punyer..

iina said...

Acik

Kat sini kekwn pun rajin wat kopok lekor.. den yo buek guno ikan sardin diorg lelain buek guno ikan kembung atau makerel atau mince chicken.. Biasalah den nie yg express yo gemar cik.. sonang ;)

julietchun said...

kalo aku jual kopok lekor ala glasgow ni agak2 laku tak kat mesia? :D

iina said...

Juliet

Confirm laku.. nak2 lak ko yg jual dengan senyuman manismu hehehe ;)

Ku Tak Sempurna said...

adakah bila aku jadi perantau aku akan pandai dan rajin memasak??

hurmmmmm :D

iina said...

KTS

Kalau ko.. aku rasa takkan jadi rajin masak.. makin malas masak ;) ahakss

Tak yah nak hummm.. hum.. confirm dah tuh

kakpah said...

datang tengok begedil ada lagi ke tidak...

iina said...

Kak Pah

Ada 1 yo lagik.. hehehe ;)

absolutely emy said...

kretip2.. tak sangka lak korang kat obersea boleh modified bahan2 tu jadik kopok lekor.. yang penting kena rajin kan..

iina said...

Emy

Memasak nie mmg kena kreatif kan.. kat sini kenalah pandai sesuaikan dengan bahan yang ada.. walhal kan kalau kat mesia tuh bahan2 asal seng nak dapat.. tapi mengapa kita malas nak buat?? sebab boleh main beli jek hehehe...

Memang kalau rajin tuh buat apa pun mesti kreatif kan ;)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin