Tuesday, 17 February 2009

Terima Kasih Merci Gracias


Terima kasih

Thank You



Afrikaans (South Africa) :
Dankie (dahn-kee)

Arabic (Middle East) :
Shukran (shoe-krahn)

Cantonese (Southeast Asia – Hong Kong) :
Do je (daw-dyeh)

Croatian (Europe – Croatia):
Hvala (H-vah-lah)

Czech (Central Europe) :
Dìkuji (deh-ku-yih)

Danish (Europe – Denmark):
Tak (tahg)

Estonian (Estonia - Europe):
Aitäh (ie-tehkh)

Fijian (Pacific Islands):
Vinaka (Bvi’-nah-kah)

Filipino (East Asia – The Philippines):
Salamat (sa-la-mat)

Finnish (Europe – Finland):
Kiitos (Keetos)

French (Europe-France, Africa, North America, Canada) :
Merci (mehr-see)

German (Europe – Germany) :
Danke (dahn-kah)

Greek (Europe - Greece):
Efcharisto (ef-har-rih-stowe)

Hawaiian (Pacific Islands – Hawaii) :
Mahalo (mah-hah-loh)

Hebrew (Western Asia – Israel):
Toda (toh-dah)

Hindi (Southern Asia, India):
Shukriya (shoe-kree-a)

Italian (Europe – Italy) :
Grazie (gra-see)

Japanese (East Asia – Japan):
Domo (doe-moe)

Korean (East Asia - Korea):
Kamsa hamnida (kam-sa-ham-nee-da)

Latin (Ancient Europe):
Gratia (grah-tyah)

Lithuanian (Central Europe – Lithuania):
Achiu (Ahchjooh)

Mandarin (China and Taiwan):
Xie xie (syeh-syeh)

Norwegian (Europe – Norway):
Takk (Dahk)

Paraguay (South America):
Aguije (ah-we-JAY)

Polish (Central Europe – Poland) :
Dziêkujê (Zhe-koo-yay)

Portuguese :
Obrigado (Ob-ree-gah-doe)

Serbian :
Hvala (Khvah-lah)

Romanian (Asia – Russia):
Mulþumesc (Mool-tsu’-mehsk)

Spanish :
Gracias (Grah-cee-yas)

Swahili (Africa):
Asante (Ah-sahn-teh)

Swedish (Europe – Sweden):
Tack (Taak)

Thai (Southeast Asia – Thailand):
Khop Khun Kha - by women
Khop Khun Krahp (kowp-koom krahp) by man

Vietnamese (Southeast Asia – Vietnam):
Ca’m on (Kam ooen)

Wolof (West Africa – Senegal, Gambia):
Jerejef (Jay-ray-jayf’)

Welsh (Europe – British Isles):
Diolch (Dee-olkh)

Yiddish (Europe, North America, New York):
A (shaynem) dank.

Zimbabwean (Africa – Zimbab we):
Maita Henyu (Mah-ee’tah Heh’-nyoo)

Hari ini kelas mengucapkan 'Terima Kasih'..




Setiap hari aku akan ucap perkataan ini setiap kali turun dari bas kepada pemandunya.. Jika aku tidak ucapkan ini terasa janggal sekali rasanya.. dah terbiasa.. Agak-agak kalau naik komuter leh ke nak cakap terima kasih nie wakkakah.. biar mesin yang jawab ya ;)

Adakala kadang-kadang ada juga yang kita dengar..

"Terima kasih.. sila datang lagi" ini kata si adik penjaga kedai.. si penyambut tetamu

"Terima kasih.. Terimalah sayang" kata pakwe yang memujuk aweknya

"Terima kasih.. Jangan serik datang lagi ye" Kata si tuan rumah dan si nureen si kecil molek suatu petang ketika ke alam damai heheheheh

"Terima kasih daun keladi.. boleh belanja lagi" kata kawan-kawan yang dibelanja.. (bila nak belanja aku pulak nie kome?)

"Terima kasih.. Datanglah lagi ke blog saya ya.." Ini kata yang punya blog.. termasuklah aku ini hehehehe

"Terima kasih kerana mencintaiku tetapi minta maaf saya sudah berpunya" Kata si gadis yang dingorat oleh jejaka..

Tapi kalau dingorat oleh perempuan si lelaki pasti berkata.. "Terima kasih.. ngoratlah saya lagi ya" ciss... suka ler tu kan.. memang nak kena yo..

"Terima kasih.. kerana masih mencintaiku.. dulu, kini dan (insyallah) buat selamanya" kataku buat dia yang masih setia ;)

Berterima kasihlah pada sesiapa sahaja.. dan senyumlah.. kerana dengan hanya mengucapkan terima kasih.. Hati kita pasti gembira dan ceria..


Terimalah ucapan terima kasih yang tak terhingganya dariku..
Boleh ler letak kat blog masing-masing ya ;)


Tapi kalau ada yang ucap terima kasih.. sebab nak cheese cake ke.. puding ke.. biskut ke.. cekodok ke.. cekelat ke.. saja ler tu kan.. memang nak kena gak.. kena belanja aku. Jangan malu2 ya ;)

10 comments:

kakpiah said...

saya ikhlas nih.. saya nk ucapkan tima kaseh kepada kak iina kerana sudi baca blog saya..
dan saya akan menanti kepulangan kak iina di KLIA nnti bersama taperwer kosong.. nak isi cheese kek..
percaya la kak.. saya ikhlas nih.. ;D

Ungku Nor said...

terima kasih banyak sebab kasik gambar 'terima kasih'..hehehe

julietchun said...

Tapi ada gak org tak reti nak ucap t.ksh bila kite beri pertolongan, aku sll terkena.

TOKMA said...

Terima kasih juga buat Iina kerana rajin berkunjung ke blog tokma...!!!

-SRISUFI- said...

TERIMA KASIH buat akak kerana selalu memberikan semangat utk sri.

SYUKRAN JAZILAN.


***bestnya dapat belajar byk bahase


=)

iina said...

Piah

Terima kasih ko penuh ada makna.. akak bwk ko p secret recepi jelah kita makan cheesecake kat sana.. naik flight mano leh bwk cheesecake ko nie :P

Kak Ungku

Sama-sama kasih kak ;)

Juliet

Org tu mmg nak kena diterima kasihkan.. idak pun ditarik kasihnya ;)

Tokma

Sama-sama kasih.. :)

Sri

Kita sama-sama mengingatkan antara satu sama lain :)

Hari ini kelas bahasa terima kasih ;)

ku tak sempurna said...

jika di istana, beta kata,

"menjunjung kasih"...

hikhikhik :D

kakpah said...

Manusia selalu terlupa mengucapkan terima kasih kepada Allah. Allah telah memberi kita rezki dan nikmat. Kita ucapkan terima kasih dengan membuat apa yang disuruh dan meninggalkan apa yang dilarang. Dengan berbuat demikian kita selalu hampir denganNya.
Semuga kita semua tergolong dalam ciptaanNya yang berterima kasih...Amin

Mak Su said...

terima kasih utk terima kasih tu :)

bahasa filipina tu mcm mudah faham, sebab lebihkurang ngan bahasa melayu. bahasa thai tu biasa dengar... :)

iina said...

KTS

Aku balas.. kasihmu ku junjung bersama sirih junjung dihari perkahwinanmu nanti ;)

Kak Pah

betul kadangkala kita lupa berterima kasih pada Allah.. dan mensyukuri nikmatnya.. terima kasih kerana ingatkan saya ;)

Mak Su

Bahasa hindi pun selalu gak dgr kan ;) syukriya ;)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin