Friday, 29 April 2011

Emosi pada potret manusia..

Jika dilihat pada kebanyakan gambar yang aku letakkan di blog ini.. lebih banyak menjurus pada gambar pemandangan.. objek atau benda.. jarang sangat sebenarnya aku ambil gambar potret manusia.. gambar sendiri tuh adalah juga sikit-sikit.. tapi aku lebih suka ambil gambar pemandangan.. atau aku lebih suka fokus pada satu-satu objek..

Kadang bila melihat gambar-gambar potret manusia.. seronok melihatnya.. terutama bila jurufoto itu pandai mengambil emosi mereka.. Bab ini aku tak pandai sangat.. Aku agak kurang gemar ambil gambar potret.. kalau ada pun takat gambar2 kawan-kawan aku.. itupun ambil dengan shot yang biasa.. cuma kalau ada pun shot dekat jauh dengan fokus objek di depan atau di belakang..

Minta maaf ye.. aku bukan jurufoto yang handal.. ilmu di dada amat kurang sama sekali.. cukuplah sesedap mata aku memandang.. dan kalau orang lain suka tengok pun dah seronok..

Minggu lepas kami berpeluang bergambar menceroboh ke ladang bunga 'rapeseed'.. Selain dari ambil gambar bunga tuh.. aku juga sempat rakamkan gambar manusia yang sibuk bergambar di sekitarnya.. (bukan orang lain pun.. kawan-kawan aku juga)

Her name is Najla Alia

She was playing alone while her parent taking photos

The parent and my beloved friends

Seeing what I'm seeing??

Berdoalah di mana-mana pun

Aku dan kamu..

I hope you enjoy it..
These photos are among my fav..

Buat kawan-kawan aku yang gambar ye aku letak di sini..
Minta izin ye..
Gambar aku??
Tak yahlah..
Karang semua tergoda..
Nehi.. Nehi.. ;)


22 comments:

Kaktiny said...

gambar ko?..
biar aku je yang simpan.. di sudut hati yg paaaling dalam berserta doa yang tak pernah padam..

:) muahss..

CGG said...

cantek!

iina said...

Tiny

Gambar aku?? InsyAllah.. Thank you dear.. ;)

iina said...

CGG

Thanks ye ;)

Acik Erna said...

iina..ada ke gunanya bunga ni selain dari untuk hiasan..sebab sampai ada ladang yang luas macam ni..kagum jugak akak tengok.
iina..kalau gambar orang ni..akak paling suka tengok kat blog kak pah..gambar cucu2 kak pah tu..
cantik ..gambar2 yang kak pah ambil..

rosdiana said...

glupp..glupppp..
*telan air liur, sambil mata tak berkelip*

dapat ke aku nak merasa ke sana aa kak?

teringinnya...

fatt said...

aku pun tak reti lagi nak amik gmbr org. tak confident sbb sgt susah especially aksi spontan. bcoz nak amik gmbr yg ada expression muka ni kalau tak kena angle mengambiknya mmg mesej tak sampai. tp aku pelik nape ramai org yg baru berjinak2 dgn dslr sgt berani buat pakej2 kawin dan dlm pd masa yg sama "merosakkan" gmbr kawin org dgn shot2 yg so lame dan boooring dan tahape2. org bayar mahal tp hasil kerja cam budak umor 5 thn amik gmbr. dah edit pun masih fail.

ive seen a lot..kdg2 rasa nak je ckp, u dont have a talent at all. all u have is just an overpriced camera. gitu! haha..emo aku

iina said...

Kak Erna

Bunga nie buat minyak kak.. bukan buat hiasan.. Kami ari tuh pun kira main masuk jek ladang nie.. Kak Pah mmg pandai ambik gbr orang..

iina said...

Wos

InsyAllah.. aku doakan anak2 ko study oversea.. mesti ko dapat peluang ke sana nanti.. Aku doa2kan untuk ko

iina said...

Fatt

Wah yeke nie.. dah ramai ke yang buat pakej kawin hanya sebab rasa pandai ambik gbr?? aku sendiri pun tak berani nak ambik gbr kwin.. setakat suka2 tuh boleh lah.. serius tuh takdelah.. Biasalah kan.. ada peluang camtu lah org ambik pun kan.. kenalah hati2 kan

badakbiru said...

shanteknya.....!!!!

iina said...

Adik BB

Weihhh mana ko menghilang ekk.. lama sungguh ko senyap sunyi nie.. Harap ko sihat2 jek ye dik.. jgn duk memendam rasa ek.. always be happy ok.. Smile always.. ;)

julietchun said...

letak pic pakwe kamu pun takpe, aku ok saja,ehehehehe

iina said...

Juliet

Hehehe.. takde lak gbr candid dia yg aku nak letak..(klu ada pun malas kot) hehehe ;)

Cikgooden said...

ingatkan hang gambaq tuh..]



bunga kunin...hmmm...ceria

iina said...

Cikgu Den

Biasalah jurufoto biasa jarang nak letak gbr sendiri.. letak gbr org laju jek hehehe.. mmg ceria kan.. ;)

Zaitun said...

Kak Zai rasa gambar2 yang iina masukan dalam blog semua cantik2 belaka,tak kiralah gambar bunga ke,pemandangan ke atau pun gambar orang.

iina said...

Kak Zai

Terima kasih kak puji tinggi camtu.. Saya rasa biasa2 jek kak.. ambil gambar ikut emosi dan mood sendiri jek.. Cuma harap orang yang tengok enjoy seperti mana saya sendiri enjoy ambil gbr tuh ;)

MULAN said...

cantik.. semua dalam gambar tu cantik..

iina said...

Mulan

Terima kasih ye ;)

Uncle Lee said...

Hi Iina, wow! Really impressive pics. I love the one having prayers. Classic shot! Taken at the right moment too.
Others take pictures, you create pictures. Outstanding!
The pics of the girl in the field of yellow flowers is fantastic!
You are good!
Have fun.
Lee.

iina said...

Uncle Lee

When the compliment came from you.. I'm speechless.. and I do appreciate all others compliment as well.. It's just me trying couple of shot.. Most of the time I prefer taking scenery photo.. but still It can't compare with yur photo of ladies uncle lee.. you have better eye side and knowing to take beautiful portrait photo.. Remember I'll always on the line for that kind of photo yeah.. Maybe one fine day ;)

Again thank you will all my heart.. It's nothing compare to professionally photographer I guess.. they taken better photo than me :)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin