Tuesday, 25 November 2008

'E'class tapi jauh

Semalam ketika enak bercerita tentang kisah kereta yang punya 'kelas' tersendiri.. dari E class ler.. C class ler hehhehe topik hangat bila orang-orang di sini bercerita berkenaan kereta.. kereta apa? alah faham-faham sendiri ler jenis kereta yang sememangnya glamour di sini untuk dibawa pulang ke Malaysia.. Entah bagaimana seorang rakan ini menyebut "aku tau E'Class (Ikhlas) tapi jauh je"

Aku yang mendengar tersenyum.. banyak makna disebaliknya.. mungkin hati ingin memiliki kelas berkenaan tapi masanya masih jauh.. atau duitnya juga masih terlalu jauh..

Namun yang membuatkan aku tertarik dengan kata-kata itu bukan sekadar sebutannya yang menghampiri 'class' itu tetapi perkataan ikhlas itu.. IKHLAS TAPI JAUH

Ya bila berada di kejauhan begini.. sememangnya keikhlasan itu adalah sesuatu yang kadangkala sukar untuk ditemui seperti mana entriku sebelum ini 'Mencari keikhlasan'

Semalam aku membaca tentang bagaimana 'menterjemahkan kejayaan dalam bentuk benda'. Apa yang aku fahami setiap kejayaan itu selagi tidak dilihat dalam bentuk kebendaan itu belum lagi mampu digelar kejayaan.. namun dalam menunjukkannya dalam bentuk kebendaan itu, bukanlah untuk riak dan menunjuk-nunjuk.. aku dapati pendapat ini adalah sesuatu yang cukup menarik.. dan membuka sedikit pandangan aku pada apa yang dimaksudkan dengan kebendaan itu..

Mungkin juga dengan memiliki 'class' itu salah satu daripada kebendaan itu.. dan pada yang sama membuatkan aku memikirkan.. bagaimana harus aku tunjukkan kebendaan dalam konteks kejayaan memegang ijazah Phd nanti..

Aku masih lagi terus memikirkan persoalan itu..

12 comments:

Ungku Nor said...

memang kita jauh punnn..hehe

::SRISUFI:: said...

salam sis iina...sekarang baru betul..hehe
sri ada kasi award...jemput amik yer...yang gambar sri tu tau...

ku tak sempurna said...

hurmmmm... susah gak nak terjemahkan kejayaan dlm bentuk kebendaan... sbbnya, ada kejayaan yg tak nampk lahiriahnya... tak semestinya byk kebendaan, besar kejayaan...

just my 2 cents... :D

KAKTINY said...

TITLE Dr. tu esok dah cukup mahal dari 'kebendaan' yang lain.. (bagi aku ler..)

KEBETULAN... hari ni aku dpt email pasal Warren Buffet.. buat aku rasa.. hmm.. kebendaan?.. perlukah?.. hihihihi..

aku ikut advice ko lah.. upload msg berbagai bentuk.. nanti aku upload msg dari warren buffet nih..hihihi

Cikgooden (Selumbar Emas). said...

bawak la balik apa apa pun...asai bahagia...

kejayaan dalam bentuk kebendaan...waaa menarik ni.

apa-apa pun phd tu dak mantap..tapi kalu bawa balik 'mata belalang'..lagiiiiiiiiiiiiiii mantop. he he he.

worldpeace said...

memang ramai lecturer kitorang yg study kat overseas bawa balik kereta yg diidamkan...diorang kata beli kat sana campur dengan transportation pun still murah lagi...

semoga berjaya balik dengan kejayaan

julietchun said...

Ukur baju di badan sendiri, tapi kalo ko nak belikan aku baju aku tak kisah ko nak ukur badan sapa pun, janji ko ikhlas.

iina said...

kak ungku..

Jauhhh tapi dekat je kalau naik 1st class ke bussiness class ke ekonomi class ke hehehe ;)

Sri

Insyallah nanti akak singgah k

KTS

betul tu tak semuanya leh ditunjuk dalam bentuk kebendaan.. tapi ada sebab mengapa perlu juga ditunjuk dalam bentuk kebendaan.. menurut Dr Tuah dalam buku-buku dia.. itu yang buat tertarik hati dan mencetus minda untuk menterjemahknnya dalam konteks diri sendiri

Tiny..
yup betul tu.. tapi nak dpt kan DR tu.. uihhh susah aku nak story ler pening palanya..

apa salahnya... award utk diri sendiri.. aku selalu buat.. bg hadiah kat diri sendiri.. manjakan diri sendiri.. terutama bila aku buat something yg aku rasa aku dah berjaya selesaikan.. atau dapatkan.. itulah maknanya kejayaan ditunjuk dalam bentuk kebendaan..

baguih.. at least ada warna warni ler blog ko kan heheheh.. aku selalu gak letak cite2 lain selingan dalam blog aku hehehe

cikgu oden

heheheh.. hajat dihati ada.. duitnya?? hehehe peluangnya?? insyallah ada semua tu.. tapi masalah yekan kan kan.. teman tak minat yg itu.. teman minat yg lain.. tapi kalau bwk balik.. uihh pakwe teman kata.. maintance mahal gilos kat mesia.. takat ambik gambar jelah kan.. krg sebut terkejut lak org hehehe

worldpeace

yup betul tu sebab tu ramai yg bawak balik.. lagipun peluang nie sekali je..

Insyallah semoga kejayaan itu milik kita bersama dalam apa jua yang kita impikan dan inginkan.. aminnn... thanks ye

Juliet

camtu aku ukur baju kat badan budak umur 7tahun ler.. ko sure xkisah ye kan.. kan kan.. kan aku ikhlas nak bagi hehehehe.. ;)

Enche' Adykasyah said...

Kak Iina..

Maybe kawan tu maksudkan

"Ikhlas" = E Class

Hahahahaa.. Nak amik E Class la tu. E240.. Wah, cayalah.. Memang E Class tapi jauh tu...

iina said...

ady..

heheheh ko faham ye maksud akak saje jek test letak gitu heheheh sudah ada yg berangan2 dah.. tapi bukan akak ler.. sebab dr dulu tak minat ler mec nie.. ceh eksen ye.. muahahaha.. takpe akak ada driver yg leh bawak keta tu ;)

Enche' Adykasyah said...

Hehehe.. Kak Iina otak saya memang laju hal2 tersirat tersurat ni.. Maklumlah.. Ejen M16..

iina said...

akak tau mentang2 ko agen 008.. sok2 ada mission impossible akak calling2 ko jelah ekk ;)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin