Friday, 24 December 2010

Masak..

Aku kena tag dari Kak Erna..

Disebabkan soalan nie senang jek nak jawab.. so oklah boleh jawab dengan sesuka hati.. hehehe ;)

Ok kak.. saya tolong jawab ok..

Soalan pertama: Sejak bila anda mula memasak dan apakah masakan pertama anda?
Seawal umur 12tahun.. Kena masak nasi ler.. sebelum tuh belajar gak masak air tau.. bukan guna cerek elektrik cam sekarang.. tapi cerek biasa letak atas dapur gas.. kalau dapur arwah nenek dulu guna dapur kayu.. nak tahu air dah masak?? Tengok kalau keluar banyak wap hehehe.. dah masak ler tuh..Pernah gak mak guna cerek yang berbunyi tuh.. itu lagik senang.. dah bunyi tuh.. masak ler..

Tapi kalau masakan pertama yang 1st aku masak.. tak silap.. masak lemak nenas.. sejak kecik lagi ini memang masakan fav.. lagi pun sebab nenas nie memang banyak keliling umah sebab ayah tanam cam buat pagar dan sempadan dengan umah sebelah.. Dulu kalau mak masak.. memang makan bertambah-tambah.. kena pulak makan dengan ikan sepat masin.. Sebab itu gigih juga nak belajar masakan nie.. sebab suka makan.. Sekarang nie.. nak dapat masak lauk nie sebulan sekali pun payah.. sebab pakwe tak suka sangat.. kalau masak pajeri nenas tuh dia laju jek makan... Hanya kalau balik kampung umah mak.. merasalah lauk nie.. kadang-kadang mak dah standby nenas kat meja dapur.. aku yang kena masak.. ;)

Soalan kedua: Siapa yang menggalakkan anda memasak?
Galak??? takde ye.. Ayah very typical malay man.. he always believed.. gals should know how to cook.. and should always do the cooking.. ehhh.. tetiba cakap english.. hehehe.. So takde galakan melainkan paksaan hahahaha... Tak nak masak memang kenalah dengan ayah.. Yang suruh masak mula-mula dulu pun ayah... so sejak dari itu.. nak tak nak memang kena masak.. sampai nak pergi exam SPM pun... aku kena masak dulu.. baru boleh p tunggu bas nak pergi sekolah untuk exam SPM tau.. bukan cam sekarang nie kan anak-anak.. ditatang bagai minyak yang penuh.. nak spm.. bagi makan best-best.. 1 kerja apa pun tak buat.. suruh baca buku.. buat latihan jek kan.. Aku dulu??? Jangan mimpi.. study.. study juga.. tapi kerja umah.. tetap kena buat.. hehehe.. oppsss.. bebel ler pulak..

Tapi bila duduk dirantau orang.. sedikit sebanyak bakat terpendam memasak nie menyerlah sikit hehehehe.. sebabnya takde pilihan kalau nak makan kat luar.. melainkan kena masak kat rumah.. kuih muih.. kalau teringin.. memang akan gigih jugalah buat sendiri sebab siapa lagik nak suh buatkan.. Kena pula cuaca yang sejuk nie.. memang perut asyik lapar jelah.. so idea nak memasak macam-macam tuh lebih menyerlah.. .. ditambah pula selalu juga ada undangan makan-makan (bawak potluck) dan jamuan makan di rumah sendiri.. Sedikit sebanyak.. skill memasak itu diasah.. tambah bila ada kawan-kawan buat masakan yang sedap.. makin rajinlah berkongsi resepi.. kadang-kadang dapat juga request dari kawan-kawan yang nak makan lauk tertentu.. (hingga Tiny pun dah buat list panjang makanan yang dia nak aku masak.. Aku takut balik mesia aku pun main order jek hehehe..) Lagipun hujung minggu adalah hari yang aku khususkan untuk masak yang agak istimewa memandangkan hari biasa aku sibuk dengan urusan study di universiti.. Memasak di hari bekerja hanya sekadar apa yang ada.. cuma kalau datang mood rajin sesat jugalah sekali dua.. aku buat something yang extra.. selalunya.. lauk pauk yang sederhana..

Cuma bezanya di sini untuk memasak lauk barat lebih banyak pilihan kerana kita boleh dapat bahan-bahan itu dengan mudah dan murah. Kat malaysia boleh buat juga.. cuma bahan-bahan kadang hanya boleh diperolehi di pusat membeli-belah yang besar seperti Jusco, tesco dan lain-lain.. kalau kena duk pekan kecil cam tempat aku tuh.. bolehlah.. tapi agak terhad sangat.. Mood nak explore dan mencuba resepi2 barat lebih teruja sebab mudah didapati dimana-mana pasaraya jek.. Dengan kemudahan internet.. resepi pun senang nak dapat.. selalunya kalau western dishes aku suka tengok dalam food network atau bbc food.. atau website delia  atau mana-mana chef terkenal kat sini.. senang nak ikut sebab bahan-bahan tuh mudah nak cari kat sini..

Cuba tanya kebanyakan mereka yang pernah bermastautin di luar negara (baik bujang atau berkeluarga).. Kebanyakannya mesti pandai nak masak masakan barat atau setidak-tidak boleh memasak dengan baik lauk pauk bertentu.. lagipun bila selalu memasak kita pun jadi mahir dengan masakan tersebut sebab hari-hari masak kan.. pejam mata pun boleh masak hehehe.. so pelbagai lauk pauk dicuba dan dipelbagaikan.. Aku pula jenis suka try and error (biasalah org comp science mmg camnie). Lagi satu aku suka masak benda-benda yang mudah dan cepat sebab aku nak cepat dan tak suka lama-lama di dapur. Sebab itu kebanyakan masakan yang pernah aku letak dalam blog ini semuanya senang-senang jek hehehe... Mana-mana yang memerlukan masa yang lama nak sediakan.. biasanya aku agak malas nak buat.. tetapi yang ini selalu diambil alih oleh pakwe aku.. dia memang rajin buat masakan yang remeh temeh.. so balance ler kan..

Rasanya galakan utama aku untuk memasak sebab pakwe aku suka makan.. sebab itu aku pun rajin nak masak dan buat something extra.. sebab bila hari-hari lain.. dia pun camtu juga.. tau-tau jek ada 'suprise' hidangan beef  steak atau salmon grill untuk aku bila bersantai kat rumah di hari minggu.. Kalau kita suka masak.. tapi kalau takde sapa nak makan masakan tuh.. automatik mesti malas dah nak masak kan.. bila ada orang appreciate dan suka makan masakan kita.. sedikit sebanyak itulah menjadi dorongan untuk kita asah skill memasak yang ada.. yang penting kita nak mencuba.. sedap atau tidak itu belakang kira.. semuanya mesti bermula dari langkah pertama.. dah biasa buat mesti sedap juga..

Oh ya.. selera memasak ini juga bergantung pada niat dan mood.. kalau mood kita down.. tak ikhlas nak masak.. percayalah.. rasa masakan itu mesti down dan agak kurang sedap.. sebab itu kalau kita nak masak untuk orang makan.. baik keluarga atau kawan-kawan.. biarlah masak dengan ikhlas.. dengan lafaz bismillah.. dan niat biar orang makan nanti suka dan habiskan lauk pauk yang kita sediakan... itu yang selalu aku buatlah.. penting.. senyum dengan penuh kasih sayang hehehe... jangan risau.. takde yang akan jatuh sayang pulak nanti.. jatuh sayang pada masakan itu takpe.. jangan pada si tukang masak.. bahaya... hehehe :)

Tetiba panjang ler pulak jawapannya.. takpe ye Kak Erna..

Soalan ketiga: Masakan yang paling anda suka dan digemari orang-orang kesayangan anda...
Kat rumah nie.. mostly berasaskan kari dan masak lemak.. nak buek camno.. dah kawin orang nogori.. satu lagi kari nie boleh panaskan badan time sejuk-sejuk nie.. so menu kari memang wajiblah kat umah nie.. tapi kalau fav aku.. ikan keli goreng sambal.. My forever fav..(ini ikut ayah.. fav dia juga).. Jarang masak sebab pakwe tak berapa suka makan.. Dia suka masakan berasaskan daging (kambing ke lembu).. aku lebih suka ikan atau seafood.. kat sini aku suka masak asam pedas ikan salmon... ini wajib masak sebab aku dah muak makan ayam dan daging.. so kadang-kadang layan selera dia (selalunya dia akan request nak aku masak apa).. kadang-kadang layan selera aku pulak.. tak kisah.. so far dia takde pantang larang sangat bab-bab makan nie.. kadang-kadang bila malas.. goreng telur dengan kicap pun sedapppp aje..

Yang keempat, kena tag 5 orang blogger yang sering berkunjung ke blog anda.
Sapa ye nak tag???? Tau dah... sebab rasanya diorg nie macam rajin masak lah.. macam rajin hehehe
Tiny
KTS
Juliet
Fatt
Aneez


Agar-agar manggis..
Senang dan mudah..
Resepi??
Alah senang jek..
Beli agar2 serbuk jenama nona tuh.. didihkan atas api dapur..
Masukkan buah manggis dalam tin..
Kalau nak letak buah manggis fresh pun boleh kot..
Sejukkan dalam peti ais..
Jadiklah agar2..


20 comments:

kak Erna said...

salam iina..terima kasih banyak..seronok bacanya..memang betul kata iina..sesapa yang dah pi luar negara akan pandai masak..
anak sedara akak dah kawin pun tak reti masak..
ikut suami sambung belajar..wahh..dah boleh panggil orang ramai datang rumah..dan dia yang masak..
terima kasih ye iina..

KAKTINY said...

hahaha... nama akusenarai teratas di tag ko eh.. kehkehkeh...

kalau aku jawab tag ni.. leh tak aku tambahkan lagi dlm list aku tuh agar2 manggis di atas??.. warghkahkahkahkah..

.. ko balik nanti, kalau ko nak order makanan kat sapa pon, AKU TAK KISAH!!.. tapi, yang penting, KO MESTI MASAK MENU YG TELAH AKU SENARAIPANJANGLEBARKANUNTUKKO tuh okeh!!... kuikuikui...

absolutely emy said...

Setuju.. selalu tengok orang belajar obersea ni.. pandai masak.. saya tak belajar obersea tapi selalu la sergah blog2 orang kat obersea ni.. plus apsal gambar korang mostly cantik2 ek.. hmmm..

Harap until when-when la saya dapat tengok header cantik kat blog ni yer..

julietchun said...

syukur alhamdulillah nama aku takde :D

takde kan? ada? Takdekan?

kakpah said...

hahaha.. kts dan juliet rajin masak? Tersedak air lio aku hehe..

iina said...

Kak Erna

Memang kak.. sebab kat sini selalu buat makan2.. sedikit sebanyak teruja nak belajar masak dan cuba resepi baru.. lagipun takde pilihan bukan leh nak beli kat kedai.. Lagipun bila dah terbiasa masak sendiri.. bila makan kat kedai tak puas hati lak.. kadang rasa lebih jimat masak sendiri sebab kita tau jaminan halal dan kebersihan dia ;)

Tiny

Weii.. takkan agar2 manggis pun mau aku buat??? hahaha.. itu paling senang buat.. tak sampai 15min dah siap.. cuma nak cari manggis dalam tin ada ke ekk kat mesia.. yg aku jumpa import dr thailand.. tak kisahlah.. tapi dgn syarat ko kena tolong aku masak.. pastu aku pass senduk kat ko jelah hahaha bg arahan.. boleh gitu??

Emy

Rasanya sebab scenery kat sini byk yg cantik2.. sebab tuh gambar byk yg lawa2.. kat mesia ada gak yang cantik2.. tapi mungkin scenery dia agak berbeza sikit.. bab masak tuh mmg betul sgt.. sebab takde pilihan kenalah masak.. kalau makan kat kedai pun sekali sekala boleh tapi mana larat nak makan menu pakistan.. nasi briyani aje.. lgpun agak mahal juga.. so better masak lagik jimat..

Juliet

Takde.. adaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.. tak nampak sila gunakan kanta mata 4 inci tebal hehehehe

Kak Pah

Tersedak?? kita minum dulu yo kak.. hehehe..

aNIe said...

iina... kalau dpt pakwe yang suka makan kat rumah... nak tak nak...kena masak jugak kan... pandai ke idak kena cuba... sekarang kat internet macam2 resepi ade...

iina said...

Kak Anie

Betul tuh kak.. resepi senang dah nak dapat.. google jek byk ler kluar.. pakwe saya walaupun terer masak.. tapi bila saya tak masak.. dia bising gakk.. itu dia leh masak tuh hehehe.. yg memang jenis klu tahu saya bz.. dia take over keja kat dapur.. tapi.. bebel tuh tetap bebel gak hehehe..

peah @ peps said...

agar-agar manggis!!! nak nak...sangat tak pernah rasa...

Anugerah Skrin 2010 - The Most Gorgeous and The Most Handsome....

Ku Tak Sempurna said...

sian kakpah. makan apo smpi tosodak tu??

ahahahaha...

kts mmg rajin memasak la kakpah

terima kasih iina kerana mempercayai kerajinan memasakku

:P

Ku Tak Sempurna said...

chop!

klu aku kopipes jawapan ko bole tak??


kena potong markah sikit je kaaaan

ahahaha

iina said...

Peah

Hehehe.. boleh try buat senang jek

KTS

Aku buat2 percaya jek hahaha.. Copy.. weiii nanti aku saman sebab plagirism tau hahaha..

Uncle Lee said...

Hi Iina, here's wishing you and all at home the very best of Seasons greetings. Happy holidays and enjoy the turkey. No need to keep some fro me....
somehow I have always preferred chicken, ha ha.

Best regards, Lee.

iina said...

Uncle Lee

Well.. Today I make chicken roasted.. not yet the turkey but will be soon.. and you too keep warm yeah ;)

fatt said...

tengah senyum ni...orait..nanti ada masa free skit i jawab...lama dah tak kena tag ni...syok jgk. terima kasih iina :D

iina said...

Fatt

wokey.. leh lak dgr cite u kan ;)

h a n i e said...

agar2 manggis?? mcm menarik jek..hehe

iina said...

Hanie..

Boleh cuba ;)

Acik Mano said...

x pnah plak acik nengok manggis dlm tin d m'sia ni...

iina said...

Acik

Tulah raso2 pun cam tak ponah nmpk kek mesia.. tapi yang saya guna nie mmg dari thailand.. rasa pun sedap jek manis.. kebetulan ada serbuk agar2 kat umah.. dan ada manggis dalm tin.. terus jadik agar2 manggis.. hehehe.. sedap aje makan lepas kluar dr peti ais

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin