Thursday, 31 January 2008

Sending the KPT report

Alhamdullilah.. today I managed to settle the posting process of my KPT report.. I'm glad that the department provided the services where you can just send the letter thru the department office.. just use the envelopes, put your report in.. and stamped it with air mail sticker and put it in a tray for sending out.. hopefully that letter will be mail out to Malaysia next week.. and wish I'm in that letter so that I can arrive back home as well hehehe

Today on my way to department.. I stopped by at Alexander Turnbull Building to get all the assessment paper for tomorrow class at Jordanhill.. I'll be handling assessment session from 1-3pm. Actually I have handled the class last semester last year but just for the assessment session it was schedule for semester this year.. I hope the student have prepared for the assessment and tomorrow it's going to be a very busy session indeed..

On my way up the hill to livingstone tower.. suddenly.. snow flakes coming down heavily.. earlier this morning while heaving my breakfast.. it's raining with small ice drop.. I started to realise when I heard the noisy sound coming from the windows.. but here in glasgow.. either it's raining snow or ice.. it will only takes a few minutes.. it won't last long..

oh yess I have to let John know that I'll be coming late to work due to assessment session tomorrow.. So that means I have to do some extra work today.. because I'll be working for 2 hours tomorrow instead of 3 hours.. ahh a very tiring day again today.. need to wipe all the tables.. clean the fridge.. wipe all the windows panel.. oh goshh.. malasnya..

but for extra money.. you need to work.. and it's a good exercise to lose weight and people start to realise that.. hehehe... dah kurus sikit.. well time for solat zohor..

Wednesday, 30 January 2008

My KPT report form

Today George stopped by to hand in my KPT report that I submitted to him 2 weeks ago but accidentally I was doing my prayer in my room. He must be so suprise to see I perform the prayer act.. but I do believed that he knows about it especially when he used to travel around southeast asia. I try call him back at his room but nobody answer.. probably his around somewhere. A few more minutes I called him back.. and yesss he answer the phone.. and quickly I rush my way to his room. Alhamdullilah finally I got my KPT report form.. and then we talk about calling someone to arrange my attachment in a school in glasgow. He'll be a bit busy this few days because his going to India for 10 days next month..

Alhamdullilah.. I got my KPT report form back.. and I'll submit it tomorrow to KPT.. need to find the address and make few photocopies for UPSI and FTMK, my department where I work in Malaysia. So far thing look good alhamdullilah.. and hopefully it will be as well in the near future.

This morning I chat a while with kak Haizan.. and catch up with Kumar.. the new malaysian PhD student. He seem to regret his choice of studying here.. so many to read.. aihh baru sampai seminggu.. xkan menyesal kot.. I tease him around.. well probably because he is new to the place.. not really know his place around.. sampai makan nasi briyani beli kat tesco pun tak sedap.. kesian.. beli nasi frozen pastu heating in microwave mestilah xsedap..

Then I said you probably need to come around where we stay.. so you can get all the things that you need.. chicken.. rice.. curry and so on.. nantilah kata kak haizan.. kami jemput datang rumah.. hehehe,.. itulah nasib orang bujang.. kat mesia beli je apa nak makan.. kat sini terpaksalah makan roti je.. but it true.. living in different country make you miss your home more.. especially the food.. but trust me you can adjust with the taste afterward :)

Well.. I need to prepare some things. I'll be going for work in few minutes.. ahh work again.. malasnyaa.. hehehe

Tuesday, 29 January 2008

Helping out

Today kak khadijah and her family moved into their permanent house at 123 Albert road.. well not really that far from my house.. but on the other side of the road.. need to walk thru up a hill side.. passing thru some rich and bungalow house.. and just opposite the crosshill railway station..

Abg shah has promised earlier to help with the moving. Around 9am.. he arrived and started to pick and transfer all the begs and things to their house. Due to their moving in.. I decided to absent from the department today heheh ponteng... After sending all the stuff to the house.. we went to Bonnypack to buy some new stuff for the new living.. all the household things.. glasses.. cup .. plates.. knife.. cutlery set.. bedding.. duvet.. pillows.. well you just can imagine all the stuff that you need to start a new life in a new home.. I still remember the day when we brought all those stuff.. and I remember how hubby had to bring along a set of dinner plates.. cups and glasses.. Just imagine how he manage to handle all those heavy stuff on the way home by bus.. so hassle and tiring.. but we manage it out in the end..

I guess all new families here were so lucky to have people helping around.. guiding them thru all the way.. advice them and all other stuff that they need to do .. I remember how life was for both of us when we were in Edinburgh 7 years ago.. how we only have about 2 weeks before we arrived in Edinburgh.. Nobody wait for us at the airport.. for 5 days we stay at the hostel.. 3 days at the university hotel.. then another 2 days at the hostel.. and as well.. classes have started.. how I try to look for house while attending classes.. most housing in Edinburgh if you want to rent it you have to go thru an agency.. all the viewing appointment.. the tiredness.. the frustation.. the pressure and decline.. I remember how it takes us around 1 and half month to find a house.. and while looking for houses.. we manage to rent a room from a bruneian family whom his wife is a Japanese. They have 2 little kids.. mohd ryota and nayumi.. I always remember how ryota will asked both of us a same question every day.. "uncle auntie.. where are you going??" and every day I had to tell him that I'm going to school.. heheh..

well that life .. even thou life in Edinburgh was hard and difficult.. I manage to finish my study in a year.. and graduate.. Now I'm here again.. in a different city.. but the life seem to be the same.. there are happy and sad moments.. but that is life.. we need to be strong and have faith within our heart.. may Allah bless us all the way insyallah..

Monday, 28 January 2008

Monday blues

Monday.. ahhh.. again.. the lazy mood.. today it just like always.. but since kak khadijah childrens are still around.. the house seem to be a bit chaotic.. her sons running around the house.. and I keep myself busy preparing the breakfast.. just scramble egg with bread.. and last nite spaghetti.. some prawn crackers and fried eggs..

Around 9.20am.. hubby arrived from work.. ate his breakfast and on his way to work again.. like always and usual.. just around 10 minutes then.. wuupps.. his gone again.. after that I started to prepare my things and make my way to the bustop.. kak khadijah accompany me along.. but since she already promised with khaliza to go to Jordanhill campus.. so I end up on my way alone.. taking the 66 bus.. I stoped at the St Enoch Centre.. and start making my way to Clinton Cards shop.. looking for cards.. while window shopping around..

Finally, I made my way to the department.. carrying my heavy beg.. and some books that I brought from the works book shop.. I started to feel so tired.. and again Monday blues.. hit me again..

well today nothing much to do.. just reading some emails.. surfing the net.. and kak haizan sent me sms asking me out for lunch.. we went to the Todd cafe.. me, kak haizan, ann and amang.. me and kak haizan had haddock with sauce.. with mash potatoes.. carrot.. soup and dessert.. while ann and amang had their tomato pizza and desert.. and after finishing my lunch plus additional lunch from ann.. (she mumble it's awful and the pizza was too sour.. but I manage to finish it up.. hehehe.. hungrylah) then I started to feel so full and sleepy.. hehehhe..

Well on my way to work.. I really feel so sleepy and tired.. I don't know why I feel so tired this few weeks.. may be I don't really have enough rest.. with busy weekend.. with visitor.. with work.. and lots of other things.. but.. I really need to take a break.. really need to take some time off .. emm off again?? emmm.. entahlah... however.. today people start to tell me that I look slim.. hehehe.. dah kurus.. perasan lah pulak kejap.. kurus ke.. seronok juga dengar.. happy to hear that after years of having a big body.. and trying to loss weight.. and now I start to feel the effect.. lots of muscle develop.. and also tiredness coming around all the time.. and also losing my appetite.. maybe again.. I need to take care myself.. take vitamin.. and get enough rest..

ok.. need to take some rest.. and sleep..nite2 everyone

Dinner dengan supervisor

Semalam aku ke rumah supervisor aku George.. berjumpa dengan isteri dia Meg.. ramah sungguh isteri dia dan rumah dia pun cantik dan selesa.

Dalam pukul 12.45 aku dan pakwe keluar rumah menuju ke bus stop.. mulut aku dah mula bebel dah takut lambat bukan apa nak kejar train.. dahlah hanya 1 jam sebuah train sahaja.. singgah kedai ralston.. kedai pakcik tua scottish.. beli bunga untuk Meg.. terus naik bas 66 menuju ke central station.

Tambang train utk 2 orang return ticket dalam 16.30pd.. dan tepat pukul 1.50ptg .. information board tertera train ke Ayr pukul 14.00 ptg akan bertolak di platform 12.. ramai juga manusia yang menuju ke platform berkenaan.. bukan apa sebab sebelum sampai ke Ayr.. train itu juga melalui Prestwick International airport.. airport utama untuk ke europe.. so kebanyakan orang di scotland nie.. apabila hendak melancong ke europe.. kebiasaannya mereka akan menaiki flight di Prestwick ariport.. perjalanan mengambil masa hampir 53 minit.. dan stop pertama adalah Paisley Gibson St diikuti dengan Johnstone, Kilwinning, Irvine, Troon, Prestwick International Airport, Prestwick Town dan akhirnya Ayr.. selepas sahaja hentian Irvine.. aku mula melihat kelibat laut di bahagian kiri train.. rupanya benar telahan ku.. memang Ayr berhampiran dengan laut..

Tiba sahaja di Ayr station.. aku terus telefon rumah George dan Meg beritahu yang George dah tunggu aku di station.. sebelum sampai ke pintu keluar.. aku dah nampak kelibat George sambil melambai tangan.. pakwe pulak sibuk nak ke toilet.. terpaksalah aku tunggu pakwe sekejap sebelum aku jumpa George.. aihh takkan gabra kot.. hehehe.. namun selepas sahaja melepasi pintu keluar bertiket.. salam George terus ku sambut sambil memperkenalkan pakwe kepadanya..

George bawa aku menaiki keretanya dan menuju ke rumahnya.. tak jauh sangat pun dalam 5 minit driving.. memang pekan Ayr ini sungguh tenang dan damai.. lalu lintas pun tidaklah sibuk sangat seperti Glasgow.. sebuah pekan kecil yang dikelilingi oleh laut dan sungai..

Sampai di rumah.. aku terus diperkenalkan dengan Meg.. tinggi juga orangnya.. agak berbeza dengan George yang lebih kurang sedang-sedang sahaja.. tapi sememangnya sepadan.. masuk ke rumah kami diminta untuk buka kasut.. aku senyum sahaja.. sebab aku tahu yang George sering ke jepun.. dan secara tidak langsung budaya jepun menjadi amalan hidupnya sehari-hari.. kami hanya memakai selipar dalam rumah.. biasalah selipar yang biasa kita pakai dihotel.. dan sambil duduk2 makan kacang dan minum jus oren.. lama juga kami berbual.. macam-macam perkara yang disembangkan.. dari silibus math utk scottish school... buku math yang mereka gunakan.. hinggalah ke topik berkenaan dengan budaya.. negara.. hampir berbagai topik.. lagipun aku agak selesa kerana aku tahu George sering berulang alik ke Jepun.. Thailand.. Singapore.. Hong Kong.. untuk urusan seminar.. bengkel dan sebagainya..

selepas itu kami makan malam.. sedap sungguh ikan salmon yang Meg masak.. hanya di grill dalam oven selama 15minit.. dan sos red pepper.. sedap tak dapat aku gambarkan.. selama ini aku tidak pernah suka ikan salmon.. tapi bila meg masak.. aku terus jatuh hati.. mungkin kerana mereka sudah biasa memasak ikan berkenaan dan tahu bagaimana untuk memasaknya.. ikan salmon bagi aku.. nak masak apa pun tak tahu.. lagipun kalau di malaysia ikan salmon itu terlalu mahal.. dia juga hidangkan kentang yang di goreng dan carrot.. memang meg pandai masak.. aku puji abis malam tu..

selepas itu kami berbual semula tetapi bila memandangkan sudah hampir pukul 8 malam aku terus tanya George.. yelah takkan nak duduk lama2.. sebab perjalanan kami pun jauh juga.. selepas naik train kami kena naik bas pula utk balik ke rumah.. tepat pukul 7.45 malam kami berlarian mengejar train ke Glasgow Central.. tak lama sampai ke Prestwick International Airport.. train berhenti agak lama.. hampir 10 minit.. kemudian berhenti lagi di Irvine selama 10 min.. dan Kliwinning selama 15 min.. menurut conductor train.. ada masalah dengan power supply.. emm.. pakwe pula dah mula gelisah sebab nak ke tandas.. aihh time nie pula dia nak ke toilet.. akhirnya dia ke toilet dalam train.. nasib ada heheheh.. tak lama kami terhenti dalam perjalanan antara Johnstone dan Paisley.. kali ini terhenti agak lama hampir 1 jam.. aku dah mula gelisah.. letih dan mengantuk dan sesak nafas.. yelah dalam train.. sudahlah luar sejuk.. berbahang pula dalam train.. pastu ada pulak pakcik sorang yang bising2 mencarut2 dalam train berkenaan.. begang juga dengar.. perkataan F... word entah berulang kali disebut .. hingga conductor train jadi mangsa kena marah.. yelah masalah teknikal.. bukan kita boleh buat apa-apa.. akhirnya driver train mengumumkan.. terpaksa tunggu train datang dari glasgow central untuk tarik train kami ke paisley.. dekat 9.55 mlm.. train kami bergerak ke paisley station.. dan kami diminta untuk turun di situ dan menunggu train yang lain.. nasib baik juga dalam 5 minit.. train lain sampai.. yelah ada 2 train yang delay disebabkan train kami tidak bergerak.. akhirnya.. sampai di glasgow central hampir pukul 10.20 mlm.. ramai sungguh manusia yang sudah menunggu di paltform 12.. yelah kan train delay hampir 2 jam... kebanyakan hendak balik masa itu..

aku dan pakwe pun berjalan menuju ke bustop .. dalam 10 min akhirnya kami naik bas 44 dan sampai ke rumah.. tengok kak khadijah dan anak-anak semuanya dah tidur.. pakwe dan aku pun mula memasak heheheh.. nama je p dinner takkan tak kenyang lagi.. mana tak lapo.. kena stranded dalam train hampir 2 jam.. itu yang balik masing2 semua kelaparan.. masak nasi.. sup ayam dan goreng ayam.. aku tak lalu sangat makan sebab kenyang masa dinner di rumah george tadi pun terasa lagi..

namun aku takkan lupa dengan pengalaman pertemuan antara aku, george, meg dan pakwe.. seronok.. dan aku sukakan suasana pekan Ayr.. dan persekitarannya.. tenang dan damai.. mungkin aku akan ke sana lagi untuk berjalan-jalan.. boleh ke tepi laut.. mungkin satu hari nanti.. insyallah

Friday, 25 January 2008

Hujan emas di negara orang..

Hujan emas di negara orang.. mana nak sama hujan batu di negara sendiri.. sudah kerap aku dengar ungkapan itu.. tiap kali ada keluarga baru sampai ke sini.. tiap kali itu jugalah aku dengari ungkapan ini.. memang benar.. negara tumpah darahku.. malaysia.. dan negara united kingdom adalah 2 negara yang berbeza jauh.. berbeza dari semua perkara.. etnik.. adat budaya.. bahasa.. cara hidup.. sikap masyarakatnya.. cara pergaulan.. cara tegur sapa.. namun itulah yang uniknya apabila berada di negara orang.. suatu pengalaman yang tidak mampu diluahkan dengan kata-kata..

kerap kali.. kita dengari pengalaman orang lain yang pernah bermastautin di luar negara.. pelbagai kisah dan anika ragam cerita manusia yang kita dengari.. namun ianya takkan sama dengan pengalaman yang kita lalui sendiri.. hari ini aku dapat email dari mashi berkenaan dengan sikap bakal tuan rumah barunya yang secara tiba-tiba berubah fikiran .. apatah lagi apabila surat perjanjian dan deposit rumah telah dibayar.. apatah lagi.. rumah yang sedang disewa sekarang akan tamat dibayar sewa pada penghujung bulan ini.. namun itulah ragam manusia.. kadang kerana kita warga asing.. manusia juga memandang kita asing... sudah kerap ku dengari kisah begini.. apatah lagi bercerita kisah kerja.. bukan sekadar aku.. malah suami dan kawan-kawan juga punya kisah yang pernah berdepan dengan manusia yang memandang rendah kita hanya kerana warga asing.. tapi sabarlah kan.. itu semua dugaan.. sama ada kita di negara sendiri atau negara orang.. dugaannya sama.. tidak semuanya senang lenang dan tidak semua juga duka nestapa..

hari ini aku ditanyakan dengan soalan.. seronok ke tinggal di glasgow nie.. emm sukar juga untuk aku berikan jawapan.. pengalaman setiap orang adalah berbeza.. keseronokan dalam hidup itu boleh ditentukan dari pelbagai sudut.. nilai duit kah.. nilai kekeluargaan kah.. nilai sikapkah.. nilai pendidikan kah.. atau apa sahaja yang dirasakan penting..

sepanjang minggu ini aku mendengar pelbagai luahan insan yang merasakan hidup di sini adalah susah.. serik nak datang lagi study disini.. emmm well.. tiada siapa yang paksa kita datang study ke bumi asing ini pun.. hanya kita yang buat pilihan sendiri.. takde siapa yang boleh paksa kita sebenarnya.. andai kita bersetuju untuk memilih jalan dan keputusan itu.. maka seharusnya kita bertanggung jawab juga untuk berhadapan dengan apa jua dugaan dan rintangan yang bakal mendatang.. sememangnya hidup diluar negara tidaklah semewah mana.. namun kita patut juga bersyukur.. peluang untuk hidup dan menuntut ilmu di luar negara adalah pengalaman yang tidak dapat kita beli dengan wang ringgit.. atau dengan wang pound sekalipun.. pengalaman pahit.. susah payah.. itukan lumrah hidup.. kebanyakan keluarga apabila tiba di sini merana susah kerana tidak punya kereta untuk ke sana ke sini.. terpaksa berjalan kaki dan menaiki bas untuk ke semua destinasi.. yelah setelah bertahun selesa di negara sendiri.. berkereta dan mudah untuk bergerak.. bila tiba di negara asing.. sudah tentu suasana dan cara hidup terpaksa diubah..

beginilah.. anggaplah semua cabaran dan kesusahan itu sebagai pengalaman yang mengajar kita erti kekuatan dan kecekalan.. memanglah amat payah dan susah pada mulanya.. jangan anggap semua itu mudah pada mula.. di sini kita membina kehidupan baru dengan semangat baru.. apa yang ada di malaysia itu kita lupakanlah buat sementara waktu.. benda material kita boleh cari dan boleh kita beli.. kesenangan yang kita ada di malaysia itu janganlah kita jadikan alasan untuk kita rasa susah hati dan tertekan.. tidak ada orang yang datang merantau itu senang lenang.. semuanya merasakan kesusahan.. namun pengalaman kesusahan itu mungkin berbeza bagi setiap insan..

sabarlah.. memang di sini pelbagai perlu kita laksanakan.. tapi hanyalah buat sementara waktu sahaja.. dalam 3 bulan tempoh di sini adalah masa untuk kita sesuaikan diri.. apabila setahun berada disini nanti.. yang susah dulu akan menjadi mudah.. dan kita sudah tidak lagi kekok untuk menaiki bas dan berjalan kaki.. malah badan menjadi sihat.. minda kita terbuka.. dan kita berpeluang berjalan melancung apabila ada kesempatan masa..

sebenarnya coretan ini aku luahkan kerana terlalu banyak luahan yang aku dengari tentang hujan emas dinegara orang ini.. tapi kenalah tahan.. kenalah sabar.. kenalah kuat semangat.. insyallah allah permudahkan urusan kita.. percayalah.. selagi kita berusaha dan bersabar.. insyallah ada jalan yang akan allah tunjukkan pada kita.. dan insyallah juga usaha itu tidak menjadi sia-sia..

Thursday, 24 January 2008

Snow flake and sunny day

Pagi ini.. kak haizan singgah rumah aku.. dah janji dengan dia semalam nak temankan aku beli barang di argos.. (hehehe sementara tgh ada sale) lagi pun esok baha nak datang ambik kotak barang yang aku nak hantar balik ke malaysia.. so ari nie kena siap pack dan beli semua barang yg ada..

Selepas balik dari argos.. aku dan kak haizan berjalanlah.. mula ingatkan hujan yang turun dengan lebat.. bila pandang ke atas nampak kepingan salji turun.. mula turun dengan pelahan selepas itu ia turun dengan lebatnya.. berkeping-keping.. jaket labuh yang aku pakai abis diselaputi salji basah.. pulak tu ari nie aku lupa nak bawak payung.. abis basah tudung yang dipakai.. terpaksa aku letak mafla yang aku pakai.. cuaca yang asalnya hanya hujan gerimis.. akhirnya bagaikan ribut salji yang melanda.. pulak tu aku tengah menjinjing barang-barang.. dengan tgn kiri dan kanan penuh.. memang basah kuyup juga tudung aku.. akhirnya aku berteduh sementara waktu.. terpaksalah sebab kot labuh dah tak rupa kot dah.. abis penuh dengan salji basah.. tak lama selepas itu.. hujan dan salji berhenti serta merta.. dan panas mentari pula yang hadir.. tapi sejuknya selepas hujan itu tak dapat digambarkan..

Sampai di department.. aku buat kerjalah seperti biasa... hari ini mood utk study tergendala.. awal pagi tadi masa bangun tido.. gigi geraham atas aku berdenyut2.. memang kepala pun pening sekali.. rasanya ada yang tak kena dengan gigi aku.. sakitnya tak dapat nak cakaplah.. tapi aku tahan sajalah.. tak lama selepas itu khaliza telefon aku.. dia pun baru sampai ke glasgow seminggu yang lepas.. so kemarin aku bawa dia dan kak khadijah ke jordanhill campus.. semalam aku ajar kak khadijah camna nak guna university system.. ari nie sebab kak khadijah dah ke jordanhill.. so terpaksalah aku bawak dia ke main library untuk dapatkan login dan password utk access ke university system.. so ari nie jadi tourist guide lagi lah.. takpelah tolong orang kan.. dulu aku tak tahu ada org yang tunjukkan.. nie aku pula kena tunjuk orang pula..

selepas hantar dia ke library.. aku balik semula ke department.. jumpa kak haizan.. borak2 sikit pasal hal-hal komuniti kat sini.. biasalah macam-macam kisah dan perangai.. sambil2 release tension sikit.. bila aku masuk sahaja ke bilik.. mas beritahu george cari aku.. alahai.. nie mesti ada 2 perkara.. jemputan ke rumah dia atau pasal borang kpt aku..

aku call balik george.. rupanya dia nak jemput aku dinner di rumah dia ahad ini.. aku tak tahu pula pukul berapa.. lagipun aku beritahu.. yang aku kena bincang dengan suami aku dulu.. so kebarangkalian untuk aku pergi ahad ini tinggi.. lagi pun tujuan perjumpaan ini adalah peluang untuk aku berkenalan dengan isteri george.. sebab dia mengajar di sekolah rendah di sini.. memandangkan aku pun kena buat kajian di sekolah rendah juga.. so george rasa adalah sesuai aku jumpa isterinya untuk dapatkan maklumat sama ada kajian itu sesuai dilakukan... nampaknya aku kena bersiap sedia dengan semua maklumat yang ada.. pertama kali aku ke rumah george.. yelah supervisor sendiri kan.. jumpa keluarga dia pulak tu.. banyak juga aku kena consider.. traveling ke rumah dia.. makanan yang akan dia sediakan.. kenalah bagi tahu kan.. kalau tak krang dia hidang yang aku tak leh makan.. nanti segan pulak isteri dia..

Selepas call george jam pun dah nak pukul 2 ptg .. solat zohor dan asar.. dan aku terus pergi kerja.. dalam perjalanan ke tempat kerja.. hujan turun lagi.. kali ini dengan hujan air batu pulak.. sakit jugalah muka bila kena serpihan air batu.. nasib air batu yang kecik2.. sebesar biji sawi.. dan hujan pun tak lama.. hanya beberapa saat sahaja dan terus cerah kembali..

ari ni kerja seperti biasa.. buat jugalah perlahan2 walaupun denyutan sakit gigi tu ketara.. namun nak buat camna takkan nak ponteng pulak.. so buatlah .. ari nie dalam pukul 5.20ptg semua staf dah balik.. terkejut juga.. ari nie semua pakat balik awal pulak.. keje aku pun tak siap lagi tadi.. so aku pun speed siapkan keje mana yang ada.. dan aku terus set fire alarm.. yelah dah takde sapa2 kat situ.. buat pe nak tunjuk rajin pulak kan... hehhe..

balik aku terus ke city centre.. biasa ari khamis selepas waktu kerja.. aku suka berjalan ke city centre.. masa ini kebanyakkan kedai tutup pukul 7 atau 8 malam.. dibandingkan dengan hari yang lain.. tutup pada pukul 6ptg.. aku ambil kesempatan untuk window shopping je.. takde beli apa sangat pun hanya menjengah dan melihat apa yang ada.. ingat nak topup sikit2 barang utk dihantar ke malaysia.. tapi tak jumpa yang aku berkenan..

balik ke rumah.. aku beritahu pakwe beritahu jemputan supervisor aku .. dia berkeras tak nak pergi.. alahai pakwe aku sorang nie.. ada ke dia suruh aku pergi sorang.. apa pulak kata supervisor aku.. yelah aku kan dah berkeluarga.. nie mesti kes dia tak reti nak cakap apa dengan supervisor aku.. kena pulak.. kena dinner.. namun.. aku terpaksa guna kuasa veto dan autoriti.. nak ke tak nak ke .. kena pergi juga.. lagipun.. dia kenalah fikir jugalah air muka aku.. takkan aku nak pergi sorang-sorang sedangkan aku ada suami.. dah satu hal pulak aku kena bagi alasan yang bukan-bukan.. pakwe tak nak pergi pun aku akan paksa juga pergi.. temankan aku.. dahlah george tu bukan duduk di glasgow tapi di ayr.. kalau ada pakwe lain boleh juga ajak ehhehe.. nie dia sorang je pakwe yang aku ada kat glasgow nie.. alahai pakwe aku sorang nie.. kerja sampai 3 tempat keje.. jumpa scottish ari-ari.. leh je cakap english.. bila dengar kena jumpa supervisor aku dah tak nak pergi.. lagi pun bukannya dia yang kena soal jawab.. tapi aku nie hah.. nak bersoal jawab dengan wife supervisor aku.. cam nak buat presentation je.. aku tak kira.. pakwe kena paksa pergi juga temankan aku.. by hook or by crook.. either way.. no excuse and no say no..

Wednesday, 23 January 2008

Letih lagi..

Hari ini aku bawa kak khadijah ke IT help desk di Library kampus John Anderson.. well.. alhamdullilah semuanya selesai.. dapatkan login dan password untuk logon to university system.. ajar dia bagaimana nak gunakan Nemo email dan pegasus.. nasib baik aku mengajar student undergrade di uni strathclyde.. ajar pun university system.. and microsoft applications..

Selepas aku ajar dia bagaimana nak gunakan system university.. aku dah janji dengan kak haizan nak bawa dia dan sukukumar.. (yeke aku eja nama dia nie).. student phd baru.. baru register hari isnin yang lepas.. dari usm.. study di department aku.. just beza dia bawah group software engineering.. aku dan mas, group i-lab (information lab) dan kak haizan pula group planning.. so dulu 4 orang student phd dari malaysia.. Ida dah selesai viva .. dah balik pada penhujung bulan 11 ari tu.. so kini kembali 4 orang.. so ada juga kawan sama negara di department.. taklah rasa asing sangat..

Selepas pergi ke international office.. untuk buat surat student status for bank application.. kami tunjukkan kak khadijah tempat utk tunggu bas.. sebab lepas tu aku dan kak haizan nak tunjuk kumaran.. bank Lloyd TSB pulak sebab dia kena set appointment nak buka akaun bank.. aku temankan kak haizan ke pejabat pos.. dia nak poskan hadiah anak buah dia.. selepas itu kami pergi makan di best kebab (lama juga aku tak pergi sana.. patutlah cam kurus sikit ehhehe.. tak makan kebab).. selesai makan aku pun terus pergi kerja.. wahh dah 3 ari aku tak study nie.. yelah sibuk uruskan orang yang baru sampai.. temankan dia register.. lepas tu bawa dia ke jordanhill kampus.. hari ini pulak settlekan login account.. bank application letter.. harap esok aku dapat study.. banyak juga benda nak kena buat nie.. questionaire nak siapkan.. apa pun tak usik.. balik rumah pun bukan dapat nak buat kerja.. yelah ada tetamu di rumahkan.. bukanlah menyusahkan.. tapi biasalah.. mood takde.. hehehe.. saja alasan kot

Hari ini kerja seperti biasa.. dah 3 ari ini rasa keja letih sangat.. entahlah.. tak tahulah kenapa takde mood.. nasib baik takde training ari nie.. so tak banyak kena kemas.. dalam pukul 5.15 aku dah siap semua.. sebab dah janji dengan kak haizan nak temankan dia ke argos.. dia nak beli sleeping beg.. aku lak nak beli sudu.. ada offer murah kat argos.. cutlery set 24 pieces baru 2.99.. aku memang nak beli sudu pun.. asyik ilang jek sudu nie.. pakwe bawak bekal.. sudu pun tinggal kat tempat keje..

Balik dari argos.. terus singgah beli ayam.. aiii.. camnielah.. bila dah pakwe asyik keje siang dan malam.. semua urusan rumah dan beli brg2 dapur terpaksalah aku take over.. nak tunggu weekend ayam kat rumah dah abis.. nak tak nak terpaksalah.. camnielah hidup di negara orang.. lagi pun status dah jadi student.. baju.. gaya penampilan semua dah berubah.. pakai kasut pun takde dah tumit tinggi.. semua flat shoe je.. tak de ler aku nak pakai kasut tumit tinggi.. apatah lagi mengenangkan nak kena panjat bukit karang ada pulak mengelongsor turun lak..

Oklah.. aku pun nak rehat.. letihnya 3 ari nie.. kadang rasa cam nak cari orang yang leh urut je .. kalau kat mesia nie aku dah balik kg.. ajak mak teman aku pergi berurut.. rindunya kampung halaman.. tapi takpe.. insyallah aku nak balik dalam beberapa bulan nie.. insyallah.. kena settlekan semua.. aminnn

Majlis pertunangan Jai

Hari ini aku dapat email dari Jai.. adik ipar aku.. majlis pertunangan berlangsung pada hari sabtu yang lepas.. alhamdullilah selamat semuanya.. terasa rindu juga dengan kaum keluarga.. apatah lagi berada di luar negara nie.. takpelah.. aku pun bukan tak nak balik.. dah jauh.. dan urusan pun macam-macam nak diuruskan..

Selamat bertunang..

Monday, 21 January 2008

keluarga baru

Semalam ada keluarga yang baru sampai dari malaysia.. dan mereka ditumpangkan di rumah aku buat sementara waktu.. keluarga sharifuddin dan khadijah.. rumah yang sepatutnya mereka masuk kosong pada hari jumaat ini.. so buat sementara waktu mereka duduk rumah aku dulu..

hari ini aku bawa kak khadijah ke pejabat registry di main kampus.. john anderson tapi pendaftaran tak dapat dibuat pada hari ini kerana system out.. so kenalah datang petang esok pula.. esok aku kena bawa dia ke jordanhill kampus pula..

hari ni terasa letihnya badan masa pergi keje tadi.. rasa macam tak cukup tido pulak.. mengantuk semacam je.. nak buat keje pun takde mood.. tak tahulah kenapa.. sabtu ahad ari tu pun xcukup rehat.. yelah ada tetamu di rumah kan.. sabtu pulak berjalan beli barang dengan pakwe.. penat teman dia p B&Q.. nyesal gak pergi.. pakwe tu kalau dah jumpa barang2 hardware.. berjam-jam pulak tengok barang.. aku nie jadi tukang ikut.. bosan giler.. sebab bukannya menarik sangat benda2 hardware tu..

oklah masa untuk berehat.. hari ini ponteng p uni sebab nak uruskan keluarga yang baru sampai.. disamping aku rasa amat letih sekali.. rasanya kena ambik vitamin nie.. utk beri tenaga sikit..

Friday, 18 January 2008


Hari ini aku dapat respon dari 2 orang bekas student aku dulu.. mereka offer aku buat kajian dia sekolah mereka.. satu di sabah dan sarawak.. nampaknya sekolah-sekolah yang aku akan pergi agak berjauhan antara satu sama lain.. tapi ini dikira peluang juga untuk berjalan dan mencari pengalaman.. apatah lagi semua guru besar sekolah berkenaan adalah bekas pelajar aku dulu..

alhamdullilah.. bila dapat respon awal yang amat positif dari mereka... rasa beban nak buat kajian agak lega sikit.. walaupun dah ada sekolah yang sanggup nak menerima kehadiran aku nak buat kajian namun.. masih banyak perkara yang perlu diuruskan.. insyallah.. aku kena buat betul2 sebulan 2 ini.. apatah lagi kata supervisor aku.. 1st year defence aku mungkin akan ditetapkan pada penghujung bulan 2 atau awal bulan 3.. so rasanya selepas selepas viva defence proposal itu nanti.. barulah aku balik untuk buat pilot study insyallah..

oklah.. aku pun nak berehat selepas penat balik kerja.. terasa letih pulak keje ari2..

Thursday, 17 January 2008

Jumpa Supervisor

Hari ini tepat pukul 12.00 tengahari.. aku dah sampai ke bilik supervisor.. George.. dah beberapa hari ini seram sejuk dan asyik teringat je kerja-kerja yang aku kena laporkan pada dia.. alhamdullilah.. panjang lebar juga penjelasan aku tentang apa yang aku dah rancang nak buat.. insyallah.. jika aku dapat selesaikan questionaire aku.. dan approval untuk research questions and hyphothesis.. aku akan mula buat detail questionaire..

lepas tu aku nak kena submit approval ke bahagian epu.. Economic Planning Unit Prime Minister Department Malaysia untuk dapat kebenaran buat research di Malaysia memandangkan aku attach dengan universiti di sini.. selepas itu aku kena pulak dapatkan kebenaran daripada EPRD ministry of education sebab research aku kena buat di sekolah.. alhamdullilah.. aku dah dapat 3 buah sekolah yang dah setuju nak beri kerjasama.. di Pahang, penang dan johor.. semua guru besar sekolah tu adalah student guru besar yang aku ajar semasa program guru besar tahun 2006.. alhamdullilah mereka sudi membantu dan hanya allah sahaja yang dapat balas kerjasama diorang semua tu.. sebab nak dapatkan kerjasama nie bukannnya senang.. macam-macam prosedur kita nak uruskan.. kalau prosedur kebenaran itu memanglah.. tapi kerjasama semasa nak buat kajian itu lebih utama sebab itu data yang kita nak ambil..

selepas jumpa supervisor tadi.. rasa lega sangat.. sebab aku dah ada plan apa nak buat selepas ini.. tinggal nak buat pilot study di malaysia.. sambil tu bolehlah aku pergi ke 3 buah sekolah tadi untuk berjumpa dengan guru besar dan guru matematik mereka.. so dalam masa 2 3 bulan ini.. aku rancang memang kena balik.. sekurangnya.. sambil aku uruskan masalah keluarga.. dapat juga aku buat pilot study.. so tak terbuanglah masa aku nanti..

oklah.. aku nak bersiap pergi kerja.. balik insyallah nak siapkan lagi proposal detail... insyallah.. semoga allah mudahkan laluan hidupku dan urusan pelajaran Phd ku .. dan semoga allah juga permudahkan semua urusan kawan-kawan ku.. semoga disihatkan tubuh badan untuk menguruskan hidup dan study sehari-hari.. aminnn ..

Tuesday, 15 January 2008

Study dan report

Hari ini dalam pukul 9.45pg aku dah keluar rumah.. bersemangat nak siapkan aku ye anual review dan proposal detail.. serta LR aku.. wah berangan-berangan macam-macam nak buat dalam satu masa.. heheheh.. semasa dalam bas 66.. tetiba dapat call dari kak haizan.. dia ada di TJ Hughes.. nak minta tolong aku tengok kan perfume.. dia nak beli utk anak buah dia.. hadiah sempena dapat result PMR yang bagus.. semangat berangan nak buat kerja terus melayang kejap.. bila dah kena ajak teman shopping tergendala lah juga plan.. heheheh..

akhirnya aku turun di Mark & Spencer.. terus menuju ke TJ Hughes.. masuk je terus nampak kelibat kak haizan.. memang kat TJ Hughes nie perfume murah-murah.. aku pun beli jugalah yang set kecik2.. sebab plan nak pos 2 kotak balik mesia nie.. kebetulan Baha tengah nak buat penghantaran kotak ke Malaysia.. alang-alang dah nak pos.. baik aku beli siap2.. terus teringat nak beli baju dan jaket utk adik lelaki bongsu.. Lan dan ayah.. mak dan adik awal-awal aku dah beli.. tetiba teringat kat situ ada jual pyrex.. hehehe.. memang adalah set 3 serangkai.. dalam 8pd je.. so mula teragak nak beli.. last2 kena paksa dengan kak haizan... hehehe.. yelah beli utk mak dan mak mertua.. berat jangan cakaplah.. 2 kotak isi pinggan pyrex.. aku pun cam tak leh sangka yang aku leh angkut bawak naik department.. dah ler kena naik bukit cam mimpi je dah sampai.. padahal beratnya tuhan je yang tahu.. mengenangkan lepas tu aku nak pergi kerja.. terpaksalah aku tinggalkan kat department.. memang hari ini aku plan nak datang balik department lepas abis kerja nanti..

macam biasalah.. study dan buat report mana yang dapat.. sementara memikirkan macam-macam perkara yang nak kena sediakan.. diam tak diam dah pukul 2.15ptg.. aku terpaksalah berangkat pergi kerja.. tapi aku tinggalkan semua paper.. barang-barang kat department sebab nak datang balik ..

masuk kerja awal.. 2.30ptg aku dah sampai.. sebab hari ini takde training sama dengan semalam.. so tak banyak kerja yang perlu aku buat.. tapi yang rutin tetap kena buat macam biasa.. hover.. lap meja.. mop lantai.. bersih toilet.. bersihkan kitchen..macam-macam lagi ler.. sementara nak abiskan masa 3 jam tu.. hari ini John ada.. so jumpalah dia pasal nak maklumkan yang toilet roll dan bin liners dah abis.. aku dah order dengan spectrum.. tak sampai-sampai lagi.. rupanya.. semalam diorang hantar.. tapi takde sapa collect.. so diorang janji nak hantar esok.. eloklah bukan apa.. esok ada training.. hampir semua bilik digunakan.. so memang payah lah kalau takde barang-barang tu.. yang susah aku gak.. sebab nak kena kemaskan semua..

abis kerja pukul 5.25ptg.. aku keluar awal.. kira oklah sebab aku masuk awal.. so terus ke tesco.. beli sushi dan walkers crisp cheese & onion .. sushi 1 pek ada 4 ketul.. dapatlah dalam 99p je.. itulah makanan aku .. asyik makan roti je... bosan juga.. dapat makan sushi kira cam makan nasi jugalah.. sejak 2 menjak nie aku pun takde selera makan sangat .. terutama belah pagi.. sarapan pun kadang hanya minum air kosong.. atau hot chocolate.. cuma ari nie aku tak bawak apa-apa bekal.. semalam ada juga bawa buah dengan crisp.. sementara aku duk edit aku ye proposal detail.. dan baca paper.. tetiba pula rasa letih semacam.. yelah sebab balik je dari kerja aku terus masuk department.. memang terasalah letihnya.. pulak tu aku duduk tepi tingkap.. terasa sungguh sejuk angin dari luar.... akhirnya aku decide balik awal.. dan sambung buat kerja kat umah.. kenang nak angkut pyrex lagi bawak balik.. takpelah.. pelan-pelanlah bawak.. lagi pun bila time nie.. bas tak ramai orang.. so senang sikit kalau aku nak bawak 2 kotak besar pyrex nie..

bas sampai tak lama lepas aku sampai ke bustop.. memang tak ramai orang.. dan aku dengan selesanya duduk.. dah sampai rumah barulah rasa betapa penatnya mengangkut kotak berat2 nie.. rasa cam dah tua pulak ehehheh.. tapi masa angkat tadi tak rasa pulak.. agaknya sebab dah ari-ari aku buat kerja. angkat baldi.. vakum.. buffing machine.. so sedikit sebanyak bantu jugalah bab-bab kena angkat barang berat nie...

oklah.. nak rehat sekejap.. nanti aku nak sambung buat editing.. esok harap engineer tu datang.. dah ler sabtu ari tu tak datang.. rasa nak ngamuk pun ada... tapi kenang balik sabarr tu separuh dari iman heheheh...

Monday, 14 January 2008

Genap setahun di Glasgow

Hari isnin .. biasalah hari di awal minggu.. bila bangun pagi rasa macam malas je nak pergi uni.. tapi hari ini aku dengan bersemangatnya pergi jugalah... selepas semalam aku pulun tido dari pukul 6 lebih ptg.. hinggalah ke esok paginya baru aku bangun semula.. punyalah lama tido.. sebab balas dendam.. malam semalam aku tak dapat nak tido.. dekat pukul 4 pagi barulah dapat lelapkan mata..

hari ini sejuk dan hujan seperti biasa.. masuk ke bilik tengok mas dah ada.. biasalah Mas nie jenis rajin.. awal pagi dah ada.. tak lama aku duduk... sambil edit detail proposal.. tiba-tiba aku nampak supervisor aku masuk bilik.. alahai.. terkedu kejap.. tengok kat tangan dia ada benda.. biasalah.. nie mesti ada apa-apa.. aku ucap good morning jelah hehehe.. terus dia bg kat aku.. siap tanya aku agak-agak apa dia.. aku pun apa lagi terus buka bungkusan plastik tu.. dari gayanya cam calendar je.. sekali betul.. calendar scotland 2008.. aihhh cam ada makna je kan..

tetiba aku teringat.. genaplah setahun aku kat glasgow nie.. 14hb januari 2007 aku fly dari malaysia ke London .. dan London ke glasgow.. dan sampai pada pukul 8.30 mlm lebih kurang.. dan aku mula mendaftar pada keesokan harinya.. 15hb.. dan 16hb aku jumpa George buat pertama kalinya.. semua itu diam tak diam je cepat masa berlalu kan.. Apatah lagi aku dapat hadiah calendar dari George.. pulak tu terus set appointment nak jumpa hari rabu.. aihh terkedu jugalah nak kata agree sebab report tak siap lagi nie.. kena pulun ler 2 3 ari nie..

Lepas kerja tadi.. tetiba aku teringat.. rabu nie aku ada appointment dengan engineer sky nak reinstall dish.. terpaksalah aku email George balik set balik appointment hari khamis.. at least ada masa nak siapkan kerja aku..

Setahun aku dah berada di Glasgow.. teringat kena submit report setahun kat KPT pulak... takpelah Khamis aku jumpa George.. kenalah aku bagi dia borang pasal aku ye progress.. harap semuanya berjalan dengan lancar.. insyallahh... aminnn

Sunday, 13 January 2008

Sky engineer hampeh

Sejak dari pagi tadi aku duk tunggu engineer sky.. jangankan bau dia.. bayang pun takde.. dekat 3 4 kali juga aku call balik company campbell & kennedy tu.. kata nak call balik.. dekat berjam-jam tunggu.. akhirnya panggilan terakhir ada ke kata tak dapat nak datang sebab engineer sibuk.. terbakar sungguh hati aku.. katanya ada orang akan call balik.. dari tadi kata nak call balik dah berapa kali aku call.. geram sungguh.. aku cakap kenapa tak call dari tadi.. katanya pukul 3 petang nak call.. hari sabtu nie petang-petang ada orang buat kerja lagi ke.. geram sungguh.. siap kata itu bukan masalah dia.. terus aku hempas telefon.. sakit hati betul.. siaplah hari isnin nanti aku akan call balik customer service.. silap haribulan aku terminate je.. takpe.. nanti ari isnin aku nak buat complain.. rude sungguh ..

untuk menenangkan perasaan kejap.. pakwe balik dari main golf ( entah mimpi apa dia sibuk nak main golf pulak.. belajar dengan nordin ler nie..) dia terus ajak aku pergi bonnypack.. sibuk nak beli periuk.. hiss pakwe aku sorang nie.. sibuk pulak nak beli periuk besar.. senang nak masak ler kalau nak buat open house.. takpelah dah dia sanggup nak beli.. kira perihatin ler juga dengan aku kan.. dia tau isteri dia kena masak banyak-banyak bila jemput orang datang rumah.. tapi periuk yang ada kecik sangat.. aku tak kisah sangat bab-bab beli periuk.. periuk yang aku dapat mak bagi masa aku kawin dulu.. siap dari set kecik sampai ler set yang besar.. tak abis pun aku guna kat mesia.. itu pun siap ada beli periuk kat sempadan thailand lagi.. masa aku observe student praktikum di kelantan 2 tahun lepas.. takpelah.. pakwe minat dia memang benda-benda begitu.. beli periuk ler.. kuali ler.. set pisau ler.. yang pasti dia mesti cari yang berkualiti.. cerewet lak tu.. bagus jugalah.. senang juga.. sebab aku tak perlu nak fikir benda-benda tu.. yang aku tau ada.. dan aku boleh masak..

balik dari bonnypack.. (aku siap beli mangkuk pyrex lagi untuk mak dan mak mertua aku) pakwe sibuk ajak pergi asda pulak.. nak tukar duit siling. uihhh berat sungguh duit siling dia.. bila kira adalah dekat 45pd.. sambil tu memang kena beli juga barang-barang rumah.. so pergi jugalah.. cuaca semakin sejuk.. aku rasa ari nie suhu -1 kot.. sejuk gilerr..

balik.. ingat nak belanje pakwe makan kat yadgar.. sebab tengok yadgar penuh.. turun je bas 12.. kebetulan depan rumah kak zarina dan nordin.. aku ajak pakwe singgah sekali.. nordin nie upsi juga.. lecturer fskpm.. bahagian awal kanak-kanak.. dulu masa dia datang dia sekeluarga duduk rumah aku.. bersama dengan nazir lecturer Fpe.. ahh.. nie nak bagi tau.. nordin nie dulu pernah kena fitnah masa di UPSI dulu.. kecoh 1 upsi.. aku rasa ramai pernah tahu kisah dia.. sampai ada yang kata bukan-bukan.. hakikatnya bukan dia yang buat.. kebetulan iras muka dia sama dengan seseorang itu.. masa awal2 aku dengar cerita tu.. aku pun tak percaya sangat.. lagipun kadang cerita mulut dari ke mulut nie bukan leh percaya.. orang bercerita kadang tak tahu hujung pangkal.. bila aku dah dengar dari mulut dia sendiri dan kak zarina.. (sebenarnya aku dah tahu kebenaran cerita nie lama dah.. masa aku satu btn dengan dia lagi) itulah.. kadang manusia nie senang mengata hal orang.. walhal betul atau tidak benda tu.. bukan nak selidik dulu.. Ini aku nak clearkan cerita.. mungkin masih ada orang yang tak tahu cerita.. atau masih beranggapan buruk.. lebih baik jangan percaya cerita orang kalau kita sendiri tak tahu hujung pangkal sesuatu cerita berkenaan..

akhirnya aku lepak rumah kak zarina dan nordin sampai pukul 12 malam.. borak punya pasal.. lagipun sama-sama dari upsi.. banyaklah benda yang nak diborak.. seronok juga ada kawan sama tempat kerja di glasgow nie.. sekurangnya aku taklah rasa keseorangan.. Staf upsi di sini ada hampir 6 orang semuanya.. aku..dari FTMK.. nordin dari FSKPM.. Nazir dari FPE.. Azlan dari FST.. Husna dan Azam (suami & isteri) dari FB.. dulu hanya aku seorang dari upsi.. sebelum aku kak mahani dari FSKPM.. lepas dia balik.. aku pulak datang.. sekarang nie.. seronok jugalah sebab ada kawan sekampung.. kebetulan Azlan pulak.. sama daerah ngan aku .. Kuala Langat Banting.. dia orang kg kanchong darat.. memang tak jauhlah dari kg aku.. Sri Cheeding.. nie sok.. kalau balik mesia.. balik kampung.. ke kawin ke.. tak jemput aku nie.. lan.. memang saje ler tu.. heheheh

oklah.. aku nie dari tadi tak leh nak tido.. dah nak pukul 3 pg mata masih tak mengantuk.. balik dari rumah kak zarina tadi mengantuk giler.. dah masuk tido.. semacam pulak badan.. maybe kejap lagi kot.. oklah.. nak membaca sikit.. mana tau terlelap lak..

Friday, 11 January 2008


Selalunya bila tiba hari jumaat.. hati mesti rasa seronok kerana sudah sampai ke penghujung minggu.. apatah lagi esok dan lusanya adalah hari sabtu dan ahad.. hari untuk berehat dirumah.. masa inilah seronok sikit terutama.. masa hujung minggu nielah baru nak nampak muka pakwe kat umah.. dia kerja pun belah pagi je.. selepas pukul 9.30 pg.. barulah muncul muka dia.. dan waktu untuk berehat.. dan membeli barang-barang keperluan rumah..

hari ini jumaat tidak jauh beza dengan hari jumaat yang lain.. biasanya bila hujung minggu aku seronok sikit nak masak menu yang sedap2.. terutama nasi lemak.. kalau hari biasa.. nak masak nasi lemak leceh sikit.. so biasa hari sabtu ahad aku suka masak menu yang heavy sikit.. hari ini aku teringin nak makan nasi ayam.. dah lama tak makan.. so tadi terlintaslah nak masak.. esok pagi.. sarapan nasi ayam jelah.. maybe lepas itu akan ku fikirkan menu apa pulak nak masak.. tapi biasanya yang sedap2 sikit..

Hari ini kerja seperti biasa.. bilik utama ada training pulak.. terpaksalah lalu depan staf training bila nak ke bahagian bilik yang lain.. bukan apa.. biasa bila ada training berjalan.. aku tidak digalakkan bergerak atau masuk dalam bilik berkenaan.. tapi kerana tiada jalan lain.. aku terpaksa jugalah lalui bilik training utama.. dan mulalah.. mata-mata mat dan minah saleh mesti terpaku tengok aku duk angkut baldi dan mop.. hehehhe.. kadang-kadang.. ada jugalah mata-mata dari golongan pakistan.. atau india yang pandang aku semacam.. pernah jugalah 2 3 kali ada staf dari golongan tersebut training di tempat aku kerja.. macam tak pernah tengok orang je.. walhal mat n minah saleh lain tu.. kalau jumpa aku.. walaupun aku cleaner.. elok je tegur.. kadang siap ucap terima kasih lagi.. atau tolong tahankan pintu bila aku nak lalu.. bukan apa.. kadang tangan aku penuh dengan barang-barang.. sebelah baldi.. sebelah plastik sampah.. kadang sebelah vakum cleaner dah ler banyak pintu.. kadang kena lalu pintu security.. yang mana aku kena guna pob (seperti tag hitam panjang segiempat).. kadang aku pulak jadi tukang buka pintu.. sebab untuk ke bilik training yang melintasi lif.. nak masuk kena guna pob tadi.. aku siap pegang 1 pob.. John bagi aku simpan supaya senang aku nak keluar masuk pusat training tu..

Hari ini balik dari tempat kerja aku berlarian ke St Enoch shopping centre.. bukan apa aku nak ke kedai bodyshop.. tengah ada sale.. dapat lah beli gift set yang murah2.. 50% dalam 2.50 dan 4pd je.. siap beli perfume oil.. pastu kerana aku ada kad bodyshop.. so aku leh dapat diskaun lagi 10%.. belanje jugalah beli sikit2.. untuk diri sendiri dan adik bongsu aku.. sementara sale nie.. aku pun tengah fikir nie.. mashi nie nak aku beli perfume apa nie.. suh beli tak bagitau lak.. kalau terbaca ler blog aku nie mashi.. ko sound sikit perfume apa ko nak aku beli kan.. senang sikit aku nak belikan untuk ko..

oklah.. time utk rehat.. penat lepas masak dan makan nasi ayam.. esok nanti aku sambung cerita pasal sky dish aku yang kena realignment balik by engineer sky..

Thursday, 10 January 2008

Sky Signal Out!!

Hari ini nampaknya aku terpaksa ponteng ke uni.. sejak malam tadi aku tak dapat nak tengok tv sebab satellite signal sky problem... (sky nie cam astro kat mesia ler) ingatkan sementara waktu je.. tension betul.. dahlah bayar 17pd sebulan.. pastu nak tengok tv pun tak leh.. dahlah tu aku ye freeview setup box.. aku dah jual dengan azril minggu lepas kalau tidak boleh je aku tengok tv semalam..

ingatkan hanya sementara waktu.. rupanya pagi ini pun satellite problem lagi.. tensionnya.. puas cari buku manual skybox.. takde pulak.. dah satu rumah cari.. tak tahulah.. nie mesti pakwe kemas tah letak mana-mana... terpaksalah aku search kat website sky.. tapi still takde manual camna nak reset balik.. akhirnya aku terpaksa call sky technical help.. itu pun 3 kali dial.. person yang jawab telefon tu tak dapat dengar suara aku.. aihhh suara ku yang serak rock nie pun tak leh dengar ke.. hehehhe suara tengah serak lagi.. akhirnya dapatlah sorang mamat india ke pakistan yang jawab.. dia try go thru step by step nak reset balik skybox.. lama juga .. siap on off lagik.. last-last tak ok juga.. so terpaksalah aku call balik engineer.. yang install aku ye sky satellite dish ari tu.. emmm call lagikkk

sini bukan apa.. kebanyakan company kalau bab kena call customer servicenya.. berzaman nak dapat.. cam aku kena ngan BT (british telecom).. customer services dia... nun jauh kat india.. bukan ye call tu kat customer service kat uk nie.. dah ler berzaman nak tunggu aku penah tunggu sampai dekat nak 30-45 min.. nie tadi call company campbell & kennedy.. berzaman juga... dekat 15 minit kot.. barulah dapat respon..

rupanya memang aku ye dish dah lari alignment.. ingat keta je yg leh lari alignment.. rupanya dish pun kena.. aku pelik juga.. person tu kata sebab semalam angin kuat dalam 60speed.. memang betul pun.. semalam aku balik rasa nak melayang sebab angin kuat.. katanya biasa dish tu leh tahan dalam speed angin dalam 30-40.... emmm lepas tu yang tak best aku kena charge pulak.. 35pd .. geramnya.. ingat pakai satellite senang sikit nak tengok channel.. rupanya lagi banyak pulak kos nak kena.. aku argue juga pasal warranty.. katanya.. sebab weather condition.. tak termasuk dalam warranty tersebut.. emmm nak buat camna.. terpaksalah juga aku bayar.. 35pd.. nak tak nak bayar juga,.. kalau tahu camnie.. baik aku guna freeview je.. dah 2 ari nie tak boleh nak tengok tv.. hisss geramnya.. sabtu baru engineer datang nak betulkan balik dish tu.. kali nie suruh dia letak tempat yang leh tahan angin sikit.. tak pasal-pasal.. 35pd melayang sebab dish.. kira untung ler company tu.. senang-senang je dapat duit.. patutnya kenalah consider weather kat sini.. scotland biasa ler angin memang kuat.. dan sekarang nie pun musim hujan.. tak pasal-pasal customer yang susah.. mengenangkan aku ada kontrak lagi 9 bulan.. bayar jelah.. lepas tu aku fikir nak terminate je.. kalau sekali lagi kena camnie.. baik aku tukar pakai freeview lagik bagus.. geram ler.. sebab bukan salah aku.. dah weather.. tapi takkan nak charge customer lak.. emmm entahlah..

nie geram jugalah.. tak pasal-pasal aku tak dapat nak ke uni ari nie.. bukan apa dah tengahari pun.. tak lama lepas tu aku nak pergi kerja pulak.. emm takpelah aku buat kerja kat umah jelah nampaknya.. tak kisahlah.. walau kat mana pun.. yang penting aku kena siapkan juga LR aku..
oklah.. tengok dvd jelah aku 2 ari nie.. gerammnyaaa...

Wednesday, 9 January 2008

Awal Muharam

Tadi aku dapat sms dari Amang.. ucapan selamat awal muharam.. rajin juga dia hantar sms kat aku.. memang rajin sungguh minah sorang tu.. bagus juga ada kawan macam tu.. sekurangnya meriah sikit hidup kan.

Letihnya hari ini.. pagi tadi semasa keluar dari rumah.. langit ku lihat cerah dan kebiruan.. nampak seolah hari takkan hujan.. seronok rasanya.. apatah lagi bila cahaya mentari mula menyinari pagi ku mengorak langkah ke uni.. Study dan study.. hari ini pening tengok literature review.. edit jugalah sikit-sikit tapi untuk mendapat rentak rajin semula tu slow pulak.. harap hari esok aku akan lebih bersemangat lagi..

Tengahari aku tergerak hati untuk keluar awal.. memikirkan aku akan pulang ke malaysia tak lama lagi.. so sementara sale nie.. aku plan nak beli baju untuk anak buah aku.. so aku pun mula melangkah ke Matalan.. jauh juga nak ke sana.. tapi fikir balik.. takpelah.. baik nyesal beli dari nyesal tak beli.. bak kata kak chik.. betul juga tu.. dapat jugalah beberapa buah baju .. terfikir juga kak ngah pun tak lama lagi nak bersalin anak ke 5.. so sambil-sambil tu aku pun tengok2 juga.. bukan apa.. sementara sale new year masih on.. baik aku ambik kesempatan.. kalau masa takde sale.. saje2 nak beli memang mahal gile..

Keluar dari Matalan.. langit yang ku lihat cerah.. hujan semula.. memang sudah 2 3 hari ini hujan lebat.. bersama dengan angin kuat.. aku masuk debenham lagi.. mood shopping masih ada.. ingatkan nak cari baju blaus yang elok sikit.. kemarin aku dah beli.. entah macamana semasa aku lalu bahagian jam tangan aku ternampak pulak jam DKNY.. warna purple..

tengah sale 50% dari harga 100pd dapat 50pd je.. ari tu siap survey dalam website debenham.. memang dah tengok design tu.. kemarin masa aku ke debenham.. takde pulak jam tu.. hari ini cam tau-tau je.. mulanya aku teragak nak beli.. tapi bila fikirkan camna jam tu leh ada.. so aku nekad jugalah beli jam tersebut.. siap sale gal tu cakap ini maybe jam yang last.. dia nak check stok.. akhirnya dia cakap...memang yang terakhir.. dia sendiri mengakui sale nie memang berbaloi.. biasa lah sale gal.. siap cakap dia pun ada jam itu juga.. cuma warna silver.. dia kata.. memang good bargain.. aku senyum jelah.. memang masa keluar weekend lepas dengan pakwe, aku ada beritahu dia yang aku memang nak beli jam.. lagi pun teringat masa pakwe belikan jam utk birthday aku tahun lepas.. dia pernah pesan.. bila dapat gaji kerja tutor .. belilah jam untuk diri sendiri.. cari yang elok sikit.. so tadi.. fikir.. takpelah.. sekurangnya hajat dihati terlaksana.. jam lambang masa.. sekarang nie masa sungguh berharga setiap detik.. amat penting.. yelah.. report aku pun tak siap2 lagi niee

aku terus balik ke rumah.. nak solat dan bersiap2 utk pergi kerja.. turun saja dari bas 12.. dah ler kena menapak.. hujan turun selebatnya.. pakai payung siap kena tolak dengan angin.. terbalik payung yang ada.. nasib tak koyak rabak... emmm lebih baik tak yah pakai payung camnie.. buat penat tahan angin je.. basah masih basah juga..

sampai rumah pun dah hampir pukul 2ptg.. kelam kabut makan apa yang ada.. terutama burger yang pakwe buatkan untuk aku pagi tadi.. hehehe.. permintaan special.. alah bukan apa.. dia sekarang bawak bekal burger je.. so aku pun tumpang sekaki ler minta sekali..

hari ini terasa sungguh mood nak kerja takde.. masa tengah vakum lantai tadi.. terasa sejenak betapa penatnya kerja cleaner nie.. walaupun dah hari-hari buat tapi.. letih tetap terasa.. ikut hati nak balik je... tapi dah nama kerja buat jugalah.. dahlah banyak bilik nak kena kemas kali nie.. maybe itu sebab yang aku terasa letih sangat.. hari ini James mood baik.. tegur aku cam biasa.. danny pun tanya pasal cuti aku ke inverness ari tu.. aku cakaplah tak dapat nak main ski sebab tak dapat naik ke mountain sebab angin kuat.. John pulak cuti.. tak tahu lah berapa lama.. time dia takde nie best sikit buat kerja.. idak dia ler selalu tukang check kerja aku.. bersih ke idak.. kadang-kadang tension juga.. tapi John ye style takdelah marah-marah aku.. apa pun dia akan cakap baik-baik.. ari tu dia suruh aku cuti.. cakap pun baik je.. hehehe.. syukur dapat manager yang baik..

balik kerja.. aku kena p beli ayam.. selalu itu tugas pakwe.. tapi kerana dia kerja sampai lewat malam.. terpaksalah aku pikul chicken leg 4 pair sorang-sorang... berat sungguh.. tapi sebab lauk dah takde kat umah terpaksa jugalah.. balik rumah masak sup ayam jelah.. dan buat ayam goreng kfc.. memandangkan kfc kat sini tak leh nak makan.. sebab tak halal.. dan walaupun ada chicken cottage dan chicken hut yang dekat dengan rumah aku.. tapi tetap tak sedap juga.. dahlah masin bebeno.. lebih baik buat sendiri lagi puas hati.. goreng ler berapa banyak pun.. sampai tak larat nak makan.. sejak dapat resipi nie.. hampir setiap minggu mesti buat.. kawan pun kadang siap request... mentang-mentang tau aku dah teror goreng.. oklah terubat jugalah rindu dihati nak makan kfc..

esok awal muharam.. dan tahun baru islam.. tahun baru lalu.. azam baru.. kali ini tahun baru islam.. mesti juga azam baru.. semangat baru.. esok.. aku perlukan semangat yang benar-benar baru.. perlu rajin nak siapkan LR dan laporan tahunan..

Selamat Awal Muharam

Tuesday, 8 January 2008

Azam baru dan semangat baru

Hari ini barulah aku menjejaki department CIS semula. Semalam ponteng tak pergi sebab badan tak sihat sangat dan lagi pun malam sebelumnya aku tak dapat tidur.. hampir pukul 4.00 pagi baru aku dapat tidur.. bangun tidur je.. badan dah mula rasa lesu semacam..

Semalam pun seharian fikir pasal kata-kata ayah.. fikir pasal keluarga.. pasal urusan di malaysia yang banyak perlu aku selesaikan.. kereta aku pun dah abis bayar bulan 10 tahun lepas.. tapi biasalah sebab aku takde di malaysia.. banyak juga urusan pasal kereta yang ayah kena uruskan.. tapi aku kena balik juga nie.. itu belum lagi soal bank islam.. kad atm kena tukar.. sebab kad yang ada pun dah ada problem.. biasalah kad tu pun dah lama.. ayah tak dapat nak tukar bagi pihak aku.. aku kena uruskan sendiri dengan bank.. lepas tu urusan rumah.. emm.. macam-macam jugalah nak kena fikir

Dulu aku pernah cakap bila sudah setahun kat sini.. kita akan mula ingat nak balik malaysia.. aku dah mula rasa camtu.. tapi kawan aku sorang tu aku tak tahu ler.. hehehe.. tengok blog dia bukan main seronok pergi camping sokmo.. sakan berjalan.. dah tak ingat nak balik kot.. tapi NZ dengan malaysia dekat je.. bila-bila kot boleh balik.. pastu setiap minggu penuh aktiviti.. ;)
nie aku UK dan malaysia.. tambang untuk 2 orang je dah dekat £1100.. itu belum lagi benda-benda lain.. tiap minggu pun aku lepak kat umah je.... nak keluar berjalan malas.. patah lagi musim sejuk.. dengan batuk selsema..

sekarang nie memang tengah hebat virus musim sejuk nie.. dipanggil winter vomitting virus..menurut BBC
"What causes it?
Winter vomiting disease is caused by infection with the small round structured virus (SRSV), also known as the Norwalk-like virus or norovirus. SRSV lives in the gut and is passed from person to person by poor hygiene after using the bathroom - not washing hands properly after using the toilet and then touching toilet handles, seats, door handles and so on. It can also be spread when someone vomits and small aerosols containing the virus enter the air.

What are the symptoms?
Only very small amounts of the virus are needed to cause illness and it's easily spread in closed communities, such as hospitals, schools and cruise ships. The incubation period is usually between 24 and 48 hours. This is followed by severe and sudden projectile vomiting, diarrhoea and fever symptoms, which last about 48 hours.

How's it treated?
Although the infection's unpleasant, it's rarely dangerous. There's no specific treatment, but rest and drinking plenty of water are recommended.
Practising good hygiene by washing hands regularly reduces the chance of passing on the infection. People with the winter vomiting bug should stay off work while the symptoms persist and for about two days afterwards, when they're still infectious."

aku takdelah kena virus nie.. tapi hanya sebagai langkah berjaga-jaga.. sebab anak kak haizan ari tu suspek kena virus tersebut.. manalah tau kan.. pulak tu benda tu tersebar melalui kebersihan di tandas.. dah ler aku kerja cleaner nie.. lepas nie kenalah berjaga-jaga sikit..

Hari ini barulah aku tengok semula literature review aku yang dah berzaman aku simpan.. sebelum cuti aku dah mula edit sikit-sikit tapi aku lebih banyak siapkan chapter 2 aku.. sekarang nie.. kena edit semula literature review sebab baru-baru nie aku dah jumpa paper terkini yang ada kaitan dengan research aku.. kebetulan lecturer yang buat research tu kat Unimas.. aku rasa pernah jumpa dia sekali dulu.. dan dia memang major dalam VR.. banyak juga paper yang dia publish.. dan aku check dia ye PhD pun pasal Instructional design dalam bidang educational technology.. tapi research dia pasal VR juga.. so aku kena sesuaikan semua LR aku dengan journal baru yang aku jumpa..

oklah.. aku nak sambung semula kerja.. hari ini tengok semua orang di department penuh khusyuk dan tawaduk buat kerja.. ngeri pun ada tengok.. bersemangat habis.. takpe.. kena semangat jugalah kan... ;)

Monday, 7 January 2008

Apa yang difikirkan

Malam ini aku tak mampu untuk melelapkan mata.. sudah 3 4 kali aku terjaga sejak dari masuk tidur pukul 11.30 malam tadi.. terlalu banyak yang difikirkan.. terlalu banyak juga yang dikenang.. Aku sempat juga meluangkan masa untuk menelefon mak dan ayah di kg.. mendengar kisah keluarga.. mendengar kisah yang terjadi di Malaysia.. sudah cukup membuatkan aku lagi sukar untuk melelapkan mata..

entahlah.. sejak kebelakangan ini.. aku sudah tidak lena tidur.. untuk study.. rasa mood masih belum ada.. namun aku tidak boleh biarkan hati dibuai ikut rasa.. tanggungjawab tetap tanggungjawab.. tapi hakikatnya.. perlu dibuat satu demi satu.. kadang rasa tak tertanggung untuk melaksanakan semuanya serentak..

diam tak diam aku hampir setahun di bumi glasgow.. 14 Januari ini genaplah setahun aku disini.. dan genap setahun juga aku tidak menatap wajah mak dan ayah.. namun bagi mereka yang diperantauan.. yang datang merantau menuntut ilmu.. atau mencari rezeki disini.. kerinduan pada keluarga adalah perkara biasa.. rasanya kerinduan ku sudah terlalu menebal disanubari.. apatah lagi ayah mula menanyakan bila aku akan pulang ke Malaysia.. ahh.. aku hanya mampu mengatakan tidak pasti.. teringat aku ketika aku di malaysia.. apabila ayah mula menanyakan soalan begitu terutama bila aku sudah lama tidak balik ke kg.. soalan itu sudah tentu menyentap rasa hati.. rasa tanggungjawab untuk pulang sudah tidak boleh lagi ditanggguh.. begitu jua yang aku rasa.. masa untuk pulang buat sementara ke Malaysia sudah tiba.. mungkin dalam tempoh sebulan dua ini aku terpaksa pulang.. namun semua itu memerlukan perancangan yang perlu aku selesaikan satu persatu.. viva setahun ku.. kerja cleanerku.. kerja tutor ku yang akan mula kembali pada bulan 2.. study ku.. ahh terlalu banyak yang perlu aku bereskan.. kadang.. rasa ingin balik sahaja dan tinggalkan semua itu.. tapi kita harus bertanggungjawab terhadap sesuatu yang kita lakukan.. tidak boleh ambil endah tak endah sahaja..

Suatu ketika dulu blog ini aku hasilkan sekadar untuk berkongsi cerita bergambar tentang semua aktiviti yang aku lakukan sepanjang berada di Glasgow.. Namun semakin lama... blog ini sudah jadi seperti tempat aku meluahkan apa yang terbuku dihati.. mungkin aku rasa sendiri di sini.. kadang aku tidak mampu meluahkan dengan kata-kata. Hanya kata hati yang aku coretkan dengan menaip bait ayat ..

Jangan terkejut jika aku menjadi insan yang bermadah.. kadang aku sendiri tidak sedar.. aku mampu bermadah senda.. corat coret bahasa silih berganti nadanya.. adakalanya selamba.. adakala campur aduk english dan bahasa.. dan adakalanya beginilah.. bahasa berubah nada.. menjadi terlalu berbahasa ku kira.. namun itulah aku.. yang kadang aku sendiri sukar untuk mengerti..

Masa sudah menunjukkan pukul 3.35pg.. apa lagi yang aku tunggu.. aku jua tidak pasti.. untuk masuk semula tidur ku rasa mata ku belum lagi mengantuk.. ya terlalu banyak yang aku fikirkan.. mungkin itu yang membuatkan aku jadi sukar untuk melelapkan mata.. Namun dugaan dan cabaran adalah perkara biasa... tapi kadang aku rasa seolah kalah dalam perjuangan.. Ya Allah permudahkanlah laluan ini.. kuatkan semangatku.. tabahkan hatiku.. Sihatkanlah tubuh badanku.. Panjangkan jodohku.. Panjangkan jua umurku.. dan kau gembirakanlah hati kedua ibu bapaku.. Ampunkanlah dosa mereka.. dan bahgiakanlah hidup mereka hingga akhirnya.. Aminnn

Saturday, 5 January 2008

Suatu kenangan

Hari ini badan aku tak berapa sihat.. sejak bangun tidur.. pening kepala pula.. maybe sebab kesan ubat yang aku makan pagi tadi.. lagipun cuaca dah semakin sejuk.. mood pun asyik takde je.. badan juga semakin letih.. Aku tertidur semula selepas bangun sarapan.. sebab pening kepala ketara kuat.. akhirnya aku terbangun hampir asar.. terbabas zohor pulak.. maklumlah beza zohor dan asar terlalu dekat dalam lingkungan 1 jam sahaja beza.. lepas tu nak makan.. beras pun dah abis.. pakwe tak beli lagi.. ingatkan balik kerja dia beli.. rupanya dia pun join aku tidur sekali sampai ler ke petang..

Selepas solat.. aku ajak pakwe keluar.. belanje aku makan.. sebab nak masak aku rasa tak larat sangat.. ada pun mee goreng yang aku masak sarapan tadi.. takde selera pula nak makan.. nasib pakwe agree juga nak belanje makan di Lemon Tree.. kedai cina indonesia di great western road.. dapatlah makan nasi goreng ayam.. dan sup jagung ayam .. yang memang jadi kegemaran aku tiap kali..

Lepas makan.. teragak nak ajak pakwe ke Clydebank Shopping centre.. dulu pernah lalu sekali masa kami sesat ke Mountblow dengan menaiki bas 66.. masa tu tak terlintas pula nak singgah.. entah kenapa kali ini hati aku nak pergi sangat.. sekurang-kurang hajat di hati tu tercapai jugalah.. bukan apa.. di glasgow nie banyak sangat shopping centre hampir setiap sudut bandarnya ada shopping centre.. mampu atau tidak sahaja kalau nak pergi..

Hampir 30minit lebih juga untuk tiba ke situ.. dan dalam 30 minit selepas kami sampai kebanyakan kedai sudah mula tutup.. lagipun hampir semua kedai-kedai di situ terdapat juga di city centre.. so aku pun taklah excite sangat.. takde kelainan pun.. cuma rasa ingin tahu yang menebal.. menyebabkan aku teringin sangat nak ke sana.. cukuplah sekurangnya aku dah tahu apa yang ada disitu.. untuk ke sana lagi mungkin tidak! untuk masa terdekat.. bagiku di city centre.. kedai-kedainya lebih menarik perhatian dan banyak sale..

Dalam perjalanan balik.. dari clydebank hinggalah sampai ke rumah sepanjang menyusuri jalanan aku teringat suasana suatu ketika dulu semasa aku pertama kali menjejaki kaki ke bumi UK hampir 7 tahun yang lalu.. kali pertama aku tiba di london.. dan kali pertama juga aku tiba ke Edinburgh.. bulan 11 Oktober 2001.. sebulan selepas peristiwa 11 September 2001.. runtuhnya menara world trade centre.. bagaimana keluarga aku ketika itu amat risau dengan keadaan aku dan suami.. bagaimana suasana di Heathrow Airport London ketika itu.. aku masih tidak dapat lupa dengan renungan mata beberapa lelaki mat saleh di london ketika aku dan suami beratur untuk menaiki pesawat ke Edinburgh.. namun itu semua adalah kenangan..

Kini aku sudah berada di sini buat kali kedua.. bumi Edinburgh dan Glasgow tidak pernah asing bagiku.. sejak dari tahun 2001-2002 dan kini rentetan kenangan serta peristiwa akan terus mencorak laluan perjalanan hidup kami berdua.. Kadang tak sangka yang aku berpeluang untuk sambung belajar hingga ke bumi UK.. kalau dikenangkan dari zaman anak-anak.. kala sifat nakal dan kesusahan keluarga buatkan aku pernah terfikir .. namun inilah dia dinamakan suratan takdir dan ilahi.. semua yang terjadi Allah dah tentukan.. cuma terpulanglah pada kita untuk berusaha..

Kenangan lalu.. makin lama ditinggalkan.. hati menjadi semakin rindu.. masa hadapan.. tiada siapa akan tahu.. tapi kita harus tetap yakin dan kuat untuk menghadapinya.. kadang rasa keseorangan.. kadang juga hati rasa sendiri.. tapi itukan cabaran.. jika hidup sentiasa suka dan tiada duka.. sudah tentu hidup akan hilang cerianya.. suka dan duka.. itulah warna kehidupan.. itulah juga mengajar kita erti kejayaan..

Friday, 4 January 2008

Hari Jumaat yang sejuk..

Hari ini memang takde mood sangat.. pakwe terlewat bangun.. kelam kabut jugalah dia pergi kerja.. aku pulak lepas dia bangun.. terus tak dapat nak tidur semula.. perut pun dah berbunyi- bunyi.. mentang-mentang tahu hari ini aku tak kerja.. dan memang plan tak ke uni ari nie pun.. so terpaksa jugalah bangun dan goreng bihun..

selesai makan .. mata mengantuk semula.. sambung tidur.. dan teringat yang kak haizan semalam ajak aku temankan dia ke city centre.. dia nak p debenham.. sebab dah lama tak masuk situ.. apatah lagi ada sale lagi nie..

dalam tengahari selepas solat zohor.. aku pun bersiap untuk ke city centre... naik boring pun ada juga dah kerap sangat pulak p city centre.. nak shopping apa pun tak tahu lagi hehehehe.. walhal ada benda nak beli.. nantilah maybe esok kot ajak pakwe berjalan.. dia pun takde pun aku tengok berbelanje.. semalam dia balik kerja aku terus bagi perfume dan baju yang aku belikan untuk dia.. tengok senyum manjang je.. suruh belanje pizza pun kejap je dah ilang ehehehhe... laju je.. tau2 dah hilang.. selalu suruh belanje pizza depan umah tu ada je alasan.. kejaplah.. karanglah.. lainkali lah.. nie suruh belanje.. on time terus turun beli pizza.. hehehhe...

Cuaca pun semakin sejuk.. tapi city centre masih tak snow2 lagik nie.. jeles juga dengar tempat lain dah penuh snow.. mana lah nak p cari snow nie.. ari tu masa ke inverness takde pulak salji yang turun.. dah balik nie pulak banyak yang turun..

Dalam seronok-seronok cuti dan shopping nie.. study tetap dalam ingatan tau.. nie duk gelisah juga sebab minggu depan kena report dengan supervisor.. banyak juga kerja yang perlu diselesaikan.. tapi biasalah mood bercuti masih kebal.. harap lepas nie aku jadi rajin.. dan terus rajin.. insyallahh...

Thursday, 3 January 2008

Cuti dan Snow

Pagi tadi aku dapat call dari Ann.. tanya berkenaan bila uni mula beroperasi.. aku beritahu.. tak silap aku 3hb.. tapi tak sure.. Ann kata dia nak try confirmkan semula.. dalam 15minit Ann call semula.. memang uni dah buka hari ini.. aku pun mulalah bersiap-siap.. maklumlah dah lama sangat cuti..

Dalam pukul 10.30pagi aku ke universiti.. tapi lengang sungguh orang di department.. dalam bilik pun ada richard je yang datang.. mas dan suthanya.. takde.. aku singgah jenguk meja kak haizan.. tengok dia pun dah nak balik.. terus aku takde mood nak stay kat bilik.. memang dari mula turun bas menuju ke livingstone tower.. tak ramai wajah student yang aku nampak.. bangunan royal college yang aku masuki.. shortcut ke livingstone tower.. pun lengang.. selalu memang berpusu-pusu student dalam building tu.. tapi hari ini.. semuanya lengang.. yelah.. walaupun uni dah mula beroperasi seperti biasa hari ini.. tapi masih ramai yang ambil kesempatan untuk bercuti lagi.. mungkin isnin nanti.. uni penuh seperti biasa..

Kak haizan ajak aku temankan dia shopping.. hby dia nak ke USA esok ada conference.. so dia kenalah belikan baju dan seluar utk esok.. memanglah isteri yang baik.. rasanya kebanyakkan isteri-isteri begitu.. yang selalu kena belikan untuk suami.. termasuklah aku.. kalau harapkan dia beli.. kadang-kadang naik kesian pun ada.. terutama time raya.. pakai baju raya thn lepas je.. suruh beli.. taknak.. terpaksalah isteri yang kena belikan

Lepas temankan kak haizan shopping.. aku pun balik.. bersiap-siap nak pergi kerja..rasa berat je nak kerja semula selepas hampir seminggu setengah bercuti.. nasib hari ini tak ramai staf.. dan tak banyak benda yang kena bersihkan.. dalam pukul 5ptg tadi aku dah berhenti.. nak teruskan kerja rasa tak larat pulak.. nak buat buffing aku tak berani.. bukan apa jari manis tangan kananku terbelah dan luka besar.. terkena pisau.. lagi sikit nak kena tulang.. dalam juga belahannya.. so aku tak berani sangat nak paksa diri.. bukan apa sebab luka tu belum benar-benar sembuh lagi.. dalam aku buat kerja tadi.. john panggil aku.. katanya esok aku tak perlu datang.. terkejut aku dengar.. katanya takde apa yang hendak dibuat pun.. lagipun kebanyakkan kerja tu aku dah buat ari nie.. dia suruh aku rehat kat rumah.... emmm bagus betullah dapat manager camnie.. aku cuti ari tu pun gaji aku full.. ingatkan kena potong.. rupanya gaji masuk cam biasa.. alhamdullilah.. cuti bergaji.. walaupun kerja cleaner je.. tapi staf kat situ semua baik-baik.. kena pulak.. esok manager sendiri suruh cuti.. gaji jalan juga.. bagus juga boleh aku rehatkan badan.. lagipun demam n selsema aku masih ada.. silih berganti kebahnya.. kejap ok.. kejap tak ok balik..

balik dari kerja.. aku singgah city centre.. hehehe plan shopping lagi.. kali ini aku teringin nak beli kekacang.. so singgahlah holland and barratt.. banyak juga jenis kacang-kacang yang ada.. teringin pula tekak nak makan kacang.. lepas tu aku singgah john lewis.. tetiba hati aku nak belikan pakwe perfume pulak.. dah asyik aku je yang borong masa boxing day.. sampai kena sound.. takde belikan dia apa-apa ke? Hari ini memang rezeki dialah.. adalah perfume yang murah CK euptoria.. dalam 15.99 dan aku pun beli lagi perfume CK in2u.. dalam 11.99 je.. takpelah.. belanje pakwe.. lagipun dapat gaji minggu lepas.. tak kena potong.. walaupun aku cuti hampir seminggu setengah.. gaji on macam biasa juga.. alhamdullilah..

Dalam perjalanan balik tadi kepingan salji mula turun lebat.. pagi tadi masa nak keluar rumah pakwe telefon katanya.. tempat kerja dia penuh salji.. tapi di city centre takde turun salji lagi.. tapi tadi semasa tunggu bas.. nampak juga 2 3 buah kereta yang penuh dengan salji.. memang cuaca bertambah sejuk kebelakangan ini.. akan salji tebal ke esok??? kita tunggu jelah.. kalau ada rezeki boleh main salji esok.. kalau tak.. aku lepak kat rumah jelah.. tak pun p shopping lagi heheheh.. asyik abiskan duit jelah.. tapi bila lagikan.. dah alang-alang ada gaji.. belanje pun duit gaji.. alhamdullilah.. itulah namanya rezeki.. semoga terus dimurahkan rezeki...aminn..

Wednesday, 2 January 2008

Pertemuan bersama Dato' Seri Mohamed Nazri

Hari ini.. mulanya aku tak rancang nak menghadiri majlis pertemuan tersebut sebab aku telah dimaklumkan yang aku mula bekerja pada 2hb Jan.. selepas hampir seminggu bercuti panjang.. dalam pukul 2.50ptg aku tiba ke bangunan legal house.. tapi semuanya gelap.. rupanya mereka masih bercuti.. nampaknya aku yang dapat silap maklumat.. rupanya aku bermula kerja esok.. so tadi dari tempat kerja aku terus ke Hotel Quality Glasgow.. tempat dimana pertemuan diadakan..

aku sampai bilik hampir penuh.. tapi aku terlewat sedikit sambil buat tak tahu jelah masuk.. walaupun dah lewat.. takde apa pun.. cuma berita berkenaan dengan apa yang terjadi di Malaysia.. ini kali kedua aku berjumpa dengan Dato' Seri Mohamed Nazri.. dulu kali pertama masa aku berada di Edinburgh..

Sempat jugalah bergambar dengan rakan-rakan.. lepas tu kami round city kejap dan terus balik

Tuesday, 1 January 2008

Selamat Tahun Baru 2008

Selamat Tahun Baru 2008!!!

Malam tahun baru aku hanya melepak di rumah.. pukul 6ptg aku dah masuk tidor.. badan tak sihat sangat.. rasa nak demam.. selsema dan batuk dah mula berbunyi... terbangun pukul 2.00 pagi.. dengar orang bising-bising kat luar.. maybe diorang semua baru balik dari city centre celebrate new year.. aku takde mood nak keluar time sejuk2 nie.. apatah lagi bila badan dah mula rasa tak sihat.. lebih baik duduk rumah.. lepak.. dan tidur..

Tahun Baru dan azam baru.. semalam aku mimpi kena viva 1st year.. cam ngeri je.. his. his... kena komen macam-macam dengan 2nd supervisor aku.. sejak 2 menjak nie.. mimpi pun asyik yang bukan-bukan je.. risau lak aku nie.. ya Allah permudahkanlah laluan perjalanan study ku.. semoga dimudahkan dan diberi ilham dan hidayahmu ... Aminnn

Azam tahun baru.. aku nak concentrate study.. tak lagi main-main.. dah puas dah berjalan-jalan.. kali ini sudah sampai masa untuk lebih serius..

Semoga kita akan lebih tabah.. dan kuat berjuang menghadapi dugaan dan cabaran.. Aminnn

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin