Friday, 25 July 2008

Tanaman2



Pokok mint semasa mula bercambah..


Kini pokok mint ini dah mula menjalar lebat hingga tak cukup pasu..



Pokok daun kesum pemberian Jas dah mula bercabang-cabang.. kena pindah pasu lain dah nie




Pokok kunyit.. yang mulanya tidak berdaun dan bercambah



Kini.. dah ada daun kunyitnya.. seronok rasa dihati kerana alhamdullilah tanaman ibu kunyit berjaya akhirnya.. mesti kak ina jeles nie hehehe.. kak nanti nak daun kunyit leh ler minta kat saya :)

15 comments:

Cik Puan Kesum said...

mak oii..geramnya tgk kesum tuh.leh join kelab kesum ni..hihi...ptg aa,leh cambah lagik..kasi byk dia biak.

(**kunyit tuh,import msia ke?)

iina said...

heheh memang nak kena pindah.. sebab raa cam baaru je tanam.. ddah bercambah2 byk.. pasu pun xde.. kena beli lain.. jas pun jeles sebab pesal naik semcam je heheh.. jgn jeles ekk jas

kunyit import ler hehehe.. masa balik mesia ari tu.. try ler tanam.. alhamdullilah dah kuwa daun..

Cik Puan Kesum said...

itulh,kalah ct ni,kesum nya tak sempat naik,kena cantas.buh baja jugak ke?

julietchun said...

Sihatnya pkk kesum tuh,mak tnm kat tepi umah nih pun tak jd camtu.Apakah petua yg di guna.

Dewi Malinda said...

askum & salam perkenalan,

k.ina,sya malinda @ mel. Lately ni sy suka buka blog k.ina. Bln sept ni, sy akan ikut husband g tmpt k.ina. Pun 1 U jg dgn k.ina. Kenal dgn haida fr Unikl? Haa...hsband sy pun dr unikl jg. Hopefully bo b'geng dgn k.ina nnti.rgds @mel
lynndmp@yahoo.com

iina said...

cik puan kesum> belum sempat nak kena cantas sebab benda2 nk masak guna daun tu belum buat gik hehehe asam peda.. laksa eeee sedapnya.. takde letak baja siram air ari2 je.. paling2 pun letak air basuhan beras

julietchun> sebab yang utama daun kesum nie kana basah n berair.. lagik pun sini tepi tingkap tu mmg pagi2 matahari belah tu.. sebab tu naik tinggi..

mel> welcome to glasgow.. insyallah takde problem kalau nak geng.. sentiasa terbuka untuk berkawan..haida akak kenal sebab ada beberapa kali email dgn dia.. ook rasanya akak tau psl hby mel.. sebab haida ada mention kat akak.. oraight no problem.. take care.. jmpa kat sini nnti

zany said...

saya pun nak cari juga benih mint, tanam dengan pokok yang beli kat pasar susah juga nak hidup. Agaknya cuaca sana pun bagus jugak kot, sejuk je.

iina said...

try ler tanam mana tau ok.. cuaca sini pun kalau nak menanam pun time musim summer nie yang best..

Let's dine out said...

Salam kenal, segar bugar nya tanaman yer

iina said...

let's dine out> pjg ye nama hehehe.. alhamdullilah segar mata memandang gak :)

mashi said...

weh, aku nak ambik gambar gak le, nak tayang daun kesum aku pulak.

Mint aku tak mati2 walaupun winter..hehe... banyak le, kalau nak msk briyani, bagi tau le..

Aku pun dah tak sabar, spring is coming here in NZ.

chinta said...

wah...jelesnye ada daun kunyit kat dapur u...lama tak tunggu dia naik daun?..kasik ler tips nak tanam pokok kunyit..

kesum kita baru cantas nak cambahkan yg lain2...seronok kan tengok pokok segar bugar..

iina said...

mashi> ambik gmbr jgn xambik hehehe.. aku pun nak tgk pokok2 yang ko tanam..

chinta> lama jugalah.. maybe sebab musim panas nie cepatlah dia naik daun.. dekat sebulan lebih jugalah baru naik.. ingatkan tak bertunas.. sebab bawak kunyit hidup dari mesia.. betul tu.. seronok tgk pokok segar bugar.. tapi ari nie panas sangat pokok kesum pun layu semacam je.. terus siram air banyak2..

Akak said...

Salam iina...

segarnya tanaman tu, mesti tgn sejuk nih (kata org tua2 lah)

iina said...

akak kat sini memang sejuk.. hehehe tangan pun sejuk ler sekali.. alhamdullilah.. menjadi tanaman saya

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin