Thursday, 17 July 2008

Minuman kegemaran scottish : IRN BRU

Bagi mereka di Scotland ini.. pasti kenal minum bergas bernama IRN-BRU.. disebut dengan sebutan "iron-brew" merupakan antara minuman kegemaran rakyat scotland selain "Whisky". Minuman ini boleh diperolehi di merata UK.

Irn-Bru (pronounced iron brew, IPA: /ˈaɪɚn ˈbruː/) is a popular carbonated soft drink produced in Scotland. It is made by A.G. Barr plc, of Cumbernauld. Barr's Irn-Bru is available in the United Kingdom, the Republic of Ireland, Gibraltar, Russia, Canada, Norway, South Africa, Singapore, parts of Europe such as Poland, the Middle East, in some parts of Australia (introduced in 2006), New Zealand (introduced in 2007) and in the United States.Irn-Bru is famous for its bright orange colour (something it shares with the glucose drink Lucozade).

Irn-Bru was first produced in 1901, under the name Iron Brew. In 1946, a change in laws required that the word "brew" be removed from the name, as the drink is not technically brewed. Interestingly Morrisons now produce and sell a product with that very name, which is designed to taste similar to the original. The chairman of the company came up with the idea of changing both halves of the name to a phonetic spelling, giving the current Irn-Bru brand. 1980 saw the introduction of Low Calorie Irn-Bru; this was re-launched in 1991 as Diet Irn-Bru and the Irn-Bru 32 energy drink variant was launched in 2006. All the rumour and folklore surrounding Irn-Bru only serve to help keep it in its place as an icon of Scottish popular culture.


Bagi kami di sini.. minuman Irn-Bru ini adalah antara minum yang wajib dan sering dibeli jika ada acara keluarga atau ketika jamuan di rumah rakan-rakan..

Hari ini aku teringin nak minum Irn-Bru.. selalunya kegemaranku adalah Irn-Bru diet kerana rasa orangenya tidaklah terlalu ketara sangat.. apatah lagi harganya hanya 39p setin.. nak beli 1 botol banyak sangat.. tah bila nak habisnya..

Teringat dulu masa di Edinburgh.. ada rakan yang bawa balik minuman ini ke malaysia.. :) sebabnya.. kat malaysia memang takde jual.. hehehe..

9 comments:

A N D said...

Whisky I'm prefer Brazilian CACHAÇA!

chinta said...

tapi minuman nie tak sesuai tuk perutku!! sure sakit kalau minum...

KAKTINY said...

alamak.. den 'tak lepas' minum air ber'gas' nih.. perut mesti sebu.. angin monsun timur laut barat daya mula nak menyerang... adohlarrr...

julietchun said...

Irn-bru orange satuuuu.:D Mnm dlm mimpi.

iina said...

chinta> tgk jelah kan.. can see can't drink heheh

tiny>camtu baik xyah minum.. bygkan jelah rasanya hehehe

julietchun> nanti akak pos 1 hehehe

Kak Long said...

TQ kak ina for ur recent comment on my entry...mmg tgh berbelah bagi...pasrah atau terus dengan berharapan...

Amiene Rev said...

Hayakallah,

Ini kali pertama saya berkunjung ke mari.

Berapa agaknya sewa rumah di Scotland?

iina said...

kak long> jika masih ragu2 eloklah buat solat istiharah.. atau yang sesuai sebelum membuat sebarang keputusan terutama melibatkan sesuatu yang penting dalam hidup. Olehlah diperbincangkan dengan seseorang yang rapat.. supaya minda kita dapat terus bergerak mencari pilihan dan membuat keputusan.

Amiene> bergantung pada lokasi tempat dan jenis rumah serta bape bilik range dr 350- 450 bagi rumah dengan satu bilik. 2bilik dlm 450-550 dan 3 bilik >550 (jika di city centre range itu lebih tinggi lagi)

Sekolah Tinggi Managemen Informatika dan Komputer Jakarta said...

disini tidak ada ya? kapan2 bawain donk :D

---
Jika Anda membutuhkan info tentang kampus STMIK Jakarta silahkan klik website kami di http://jak-stik.ac.id

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin