Thursday, 14 July 2011

Surprised yang diberitahu.. tapi aku memang di'surprised'kan

Sedang melayan rancangan 'American Got Talent' sambil makan kek coklat yang dibeli oleh pakwe malam tadi.. (Dahlah kek tuh belum sempat potong lagi.. Makan sorang-sorang lak tuh..) Tiba-tiba terdengar bunyi ketukan di pintu.. Kemudian dengar pulak bunyi penutup peti surat tuh kena tolak tarik..

Aku dah suspen.. Nak kata orang yang ketuk tuh salah rumah.. cara dia ketuk pintu dan memainkan penutup peti surat tuh gayanya memang ganas.. Maknanya orang yang ketuk tuh mesti kenal aku.. Wah sempat analisa lagi nie.. Aku pun apa lagi.. bangun dengan perlahan dari ruang tamu dan terus menuju ke pintu rumah..

Dengan perlahan aku intai di sebalik lubang pintu tuh.. Uihhh... cam ramai orang jek.. bukan sorang dua nie.. tapi aku syak.. lebih.. kira segombolan oranglah kiranya.. Aku pun apa lagik... lari pergi bilik untuk salin baju.. sempatlah jerit.. "Ohhh tidakk... kejap.. kejap.. nak salin baju sat" berulang kali aku sebut.. Masa nie aku dah dengar kawan-kawan aku gelak di sebalik pintu... Ada yang ugut suh buka juga pintu masa tuh juga hehehehe... (kalau buka pintu tuh.. aku suspek ada yang kena surprised lain pulak)

Sampai bilik, otak aku blank.. Eh apa nak pakai nie... Tangan dengan pantasnya capai jek baju coklat berlengan paras siku.. dan terus capai kain batik.. kenapa kain batik?? Motifnya.. mungkin aku rasa nak jadi sopan santun.. hehehehe.. sebenarnya itu yang paling senang sarung... Cari jubah tak jumpa pulak.. kalau tidak confirm aku sarung... Kelam kabut capai tudung.. sempatlah adjust muncung tudung tuh tak bagi jatuh (ye aku masih gunakan tudung donatello ye.. masih belum tegar nak pakai tudung fesyen sekarang nie)..

Dalam masa sibuk kemaskan diri yang kelam kabut.. Kedengaran suara si Najla yang menjerit manja... Kedengaran butiran perkataan 'Auntie Lina' disebut-sebut.. dan perkataan.. "Cepatlah.. cepatlah buka pintu" disebut-sebut.... Bikin aku makin kelam kabut ok!!..

Dengan hati yang berdebar-debar.. Aku pun dengan langkah perlahan-lahan.. menuju ke muka pintu dan terus buka pintu rumah.. Terus kedengaran perkataan 'Surprised' dilaungkan secara berjemaah... Mata aku memandang muka-muka sahabat aku.. Semuanya aku kenali rapat.. Dari nak tersenyum terus aku terkejut.. memang aku terkejut sungguh... Amat-amat terkejut.. hehehehe... rumah yang tadinya sunyi sepi.. terus jadi riuh rendah dengan suara kawan-kawan tadi.. Tak lama.. tiba-tiba muncul kepingan kertas warna-warni memenuhi tengah ruang tamu.. Kemudian muncul lagi kertas-kertas itu... terus rasa cam artis atas pentas hehehe.. Aku berulang kali tutup muka.. rasa terkejut masih bersisa.. Aku terus kelu nak ucap kata-kata.. Kalau tengok muka aku confirm muka terkejut yang bukan dibuat-buat..

Rasa  macam mimpi jek.. bila melihat mereka semua meletakkan makanan penuh satu meja.. Entah datang dari mana.. Nyatanya.. tetiba jek.. muncul kek di tengah rumah... Aku tersenyum dan tergelak menahan ketawa.. Memang aku terkejut sangat-sangat.. Memang jadi lah 'Tanjat boboy' bak kata kumpulan 'Sepah' tuh.. Kata kawan aku.. terkejut aku nie termasuk 'Tanjat baby' sekali hehehehe..

Tak lama pakwe aku balik.. rupanya diorang sudah plan dengan dia.. hahahaha... Patutlah bila aku sound nak ajak dia keluar dinner tuh.. cam tak nak jek.. rupanya dia sudah tahu ini punya plan.. Sebenarnya aku dah tahu gak.. sebab kawan-kawan aku dah beritahu nak buat surprised untuk aku.. tapi aku ambil kata-kata diorang tuh tak serius langsung dan pada masa yang sama tak mengharap apa-apa.. (eceh ayat..) Yelah sebab kadang-kadang kami suka bergurau.. dan satu lagi aku memang tak sangka diorang nak buat pun hehehehe... Rupanya.. memang diorang buat.. Memang aku di'suprised'kan malam tadi..

Acara potong kek bermula.. Sempatlah suapkan kek antara aku dan pakwe.. Hampir kena paksa buat acara cium pipi hahaha... tak buat pun.. Aku kan pemalu.. dan tahu kawan-kawan aku tuh memang suka jek nak kenakan orang.. Bermulalah.. Acara makan Mee dan kue tiaw Bakso.. Sembang-sembang.. makan.. gelak-gelak.. makan lagi.. dan hinggalah masuk waktu Maghrib pukul 10.00malam..

Kami solat maghrib berjemaah.. kemudian disusuli dengan solat hajat.. Mohon semoga semua urusan kami dipermudahkan.. Diberikan penyelesaian terhadap permasalahan yang kami cari selama ini.. Temui pengakhiran dalam perjuangan kami selama 4 tahun ini..

Alhamdullilah.. setelah puas gelak-gelak.. Acara surprised tadi diakhiri dengan ibadah berjemaah...

Hati terus rasa sayu.. dan amat bersyukur.. Di usia lewat 30an ini.. Aku masih lagi diberikan peluang untuk menyambut hari kelahiran bersama insan dan sahabat tersayang.. Kenangan ini akan terus kekal dalam ingatan..

Antara hadiah yang aku terima semalam
Takkan aku lupa kenangan 'Tanjat Boboy' di malam 13 Julai 2011 pada pukul 8.45malam..
Terima kasih sahabat...
Semoga persahabatan kita akan terus berkekalan hendaknya..
I luv all of you..

P/s Mulanya nak tulis guna ayat skema.. tapi aku tetiba jadi malas pulak hehehe... 
Layan jelah kan bahasa brutal jiwang aku nie ;)


16 comments:

Acik Erna said...

assalam iina..tah apa2 la akak ni..tiba2 pulak rasa nak nangis bila baca n3 iina ni
..bukan sedih..tapi suka..membayangkab bagaimana terkejut dan terujanya iina disana.
boleh jadi kenangan manis tu

Ku Tak Sempurna said...

tak kuar airmata ke? smbl julang hadiah:LIHATLAH DUNIA


:D

Kaktiny said...

ayat macam ni la lagi best..
terasa seolah ada bersama di celah keriuhan dan jemaah itu..

(tetiba menitis airmataku.. owhhhh.. huhuhu)..

Alhamdulillah.. bahagia ini ko perolehi dlm pada hatimu terselit gusar yg dipendam..

Semoga sentiasa bahagia ye yang..
hehehe.

iina said...

Kak Erna

Sampai skrg kalau ingat balik mmg rasa macam dalam mimpi.. walhal kan kawan2 dh bgtau diorg nak wat surprised tuh.. tapi mmg saya surprised sungguh ;) Tak sangka lak akak syahdu baca entri nie ;)

iina said...

KTS

kalau itu ko.. mmg confirm ko dah julang hadiah tuh.. takpe.. aku kan pemalu dan lemah lembut.. ahaks kena jaga kesopanan

iina said...

Tiny

Tuhlah aku rasa kalau tulis selamba nie lagik best.. tapi itupun kak erna dah sedih.. kalau aku tulis puitis.. mungkin berjurai lagik airmata hahaha (perasan ler nie).. Memang kalau ingat2 balik mmg cam mimpi kena surprised tuh hehehe.. sepjg hidup aku 2 kali aku kena surprised nie.. sekali masa aku jadi pensyarah kat sebuah kolej di kajang.. student2 aku buat surprised.. 2nd.. masa betday aku yg nie.. mmg takkan lupa lah..

However thanks ye dear ;)

MULAN said...

happy belated birthday... moga dirahmati selamanya..

peah @ peps said...

as salam iina...lama kite tak jumpe kat dunia maya ni....sangat sweet cik abang iina...romantik...

anyway...cik peah ada gi visit london ari tu...tapi tak cukup masa ngan bajet nak jumpe iina kat scotland sana...terfikir gak time tu...kalau la..dapat jumpe kan...

Fly To London: The Departure and The Arrival

faqir said...

suke tak kak....hurrmmmmhuuurrmmmmhuuuhuuuuu (kumpulan JAMBU)

aku konpom ko kuar ayaq mata kak kan kan kan

zmah said...

Seronok bila beramai-ramai meraikan..

iina said...

Mulan

Thanks yeah ;)

iina said...

Peah

Wah.. nape tak beritahu.. last 2 week i mmg ada kat london.. who knows kita leh jumpa

iina said...

Faqir

Nangis takdelah.. senyum terharu je ;)

iina said...

Zmah

Alhamdullilah berpeluang raikan bersama2

Uncle Lee said...

Hello iina, I have never watched that program, or those 'Survivors', etc......prefer just movies.....
I enjoyed reading your this posting, your haha, "tekejut"....
You have fun, stay easy.
Lee.

iina said...

Uncle Lee

Thanks yeah ;) you too take care..

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin