Saturday, 8 January 2011

Bila ada 5 biji pisang di dapur..

Semalam salji turun lagi.. Salji yang pertama untuk tahun 2011.. Sedar-sedar pun dah hampir ke pukul 9malam.. jengah ke tingkap salji tebal menyelimuti jalan.. kereta dan bumbung rumah.. Hingga entri ini ditaip salji masih kekal lagi.. cuma tidaklah setebal pada penghujung 2010.. Patutlah semalam suhu jatuh hingga -6.. rupanya memang nak turun salji..

Bangun pagi macam biasa kena sediakan sarapan pagi.. Goreng baki nasi semalam.. jadilah nasi goreng kampung.. tapi masih tak sama macam yang selalu arwah nenek buat.. Rindu betul bila teringatkan semula.. Minggu lepas hujung minggu aku rindukan mee goreng mak.. Menjadi jugalah mee goreng kering tuh.. Lama sungguh tak masak mee goreng camtu.. selalunya buat basah-basah sikit sebab itu kegemaran pakwe.. Sekali lagi rindu datang tiba-tiba..

Dari pagi bawa ke tengahari.. duk lalu lalang ke dapur.. Nampak 5 biji pisang kat meja dapur.. dah hitam sana sini.. teragak nak buat kek pisang.. tapi confirm mesti berzaman nak habis.. Aku hanya buat bila ada majlis.. atau ada kekawan yang nak makan jek.. resepinya pernah aku letak di sini (senang jek resepi nie.. guna minyak masak & 3 biji pisang jek..  boleh tanya julietchun dia dah cuba)

Mulanya teringin nak buat cekodok pisang.. tapi memikirkan baki nasi goreng masih ada lagik.. nasi putih pun baru jerang.. ayam paprik pun masih ada sekuali.. Malas ler pulak nak buat.. tapi.. bila duk lalu lalang lagik.. Pisang itu cam menyeru-yeru namaku.. seolah cakap "Tolonglah buat cekodok pisang.. dah lama duk atas meja nie tau" hahahaha.. daya imiginasi yang sederhana tinggi melanda... Akhirnya.. aku putuskan.. buat jugalah cekodok pisang nie... kang duk lalu lalang lagik.. dia duk menyeru-yeru namaku lagi lak..

Resepinya (cekodok pisang pun nak resepi ke??)

5 biji pisang yang masak
3 atau 4 sudu gula (ikut suka kalau nk manis lagik leh tambah)
Secawan tepung-agak2 lebih kurang (aku campur self rising & plain sekali), xcukup tambah lagik.
Sedikit kelapa parut kering
Secubit garam

Caranya:

Lenyekkan pisang pakai tangan.. (lebih asli dan berkat.. sambil baca bismillah) 
Letak gula.. letak garam sikit.. kacau sebati.
Letak tepung 'self-rising' dan sikit plain flour... kacau rata-rata.. janji tak terlalu likat dan tak cair sangat..
Akhir sekali, letak sikit kelapa parut kering..
Ready nak goreng.

Panaskan minyak dalam periuk kecil atau kuali.. minyak biar lebih sikit  (tujuannya bila campuran pisang dan tepung tuh dimasukkan ke dalam minyak, dasarnya tak bersentuh dengan kuali/periuk tuh.. senang nak balik-balikkan dan dia akan kembang cantik)
Kenakan sikit minyak panas pada sudu yang digunakan untuk mencolek campuran tepung pisang tuh (nak bagi campuran tuh tak melekat sangat kat sudu bila nak masukkan dlm minyak panas tuh)
Masukkan satu per satu sampai habis campuran.
Golekkan2 sampai semua permukaan cekodok tuh hitam sikit (nak banyak pun boleh ikut suka)
Angkat dah hidangkan..

Hasilnya:


Cekodok pisang
Buat minum petang..
Bersama seteko teh Twinning 'Lady grey'
Nyum.. Nyum..
My 'pakwe' favourite..

Jemput makan.. 
Jemput-jemput pisang ye..

Never interrupt me when I'm eating a banana.
-Ryan Stiles-

Ecstasy is a glass full of tea and a piece of sugar in the mouth.
- Alexander Puskin-

If you are cold, tea will warm you;
if you are too heated; it will cool you;
if you are depresses, it will cheer you;
if you are exhausted, it will calm you.

- William Gladstone-

13 comments:

zany said...

esok nak gi pasar tani cari pisang. makanan gantian bila terasa lapar. bila dah terlalu ranum jadilah lepat. cokodok skip dulu. minyak masak stok takde, hehehe......alasan.

iina said...

Zany

Hehehe... ye kdg2 bila nak mengoreng kena guna minyak banyak kan.. kenalah jimat cermat.. tapi kalau dah nak makan sangat.. pejam mata jelah hehehe ;)

I amsterdam said...

Teringat pula pada nasi goreng arwah tok(panggilan utk nenek bagi org utara), goreng dgn sambal belacan yg semalam punya, campur dgn ikan temenung(kembung) goreng yang diperisi atau ditumbuk isinya, hmmm... memang sedap :D

iina said...

I Amsterdam

Tulah kan.. org2 tua masakan dia sampai bila takkan lupa.. Cuba buat tapi rasa tak sama.. bila teringat mmg rindu ;)

fatt said...

cekodok pisang dgn teh O memang terbaik waktu sejuk2..aku suka buat bila travel..pastu tiap kali buat ada je omputih yg teringin nk cuba..bila dorg try dorg suka..terus mintak resepi..hahaha~ :P

kak Erna said...

iina..jemput makan..he he..sedap tu..makan panas2 masa sejuk2 tu..mau iina tak teringat ngan nasi nanti..
akak kalau dah makan cekodok pisang ke..apam ke..satu hari tulah tak makan nasi..kembang dia dalam perut..sampai tak lalu makan nasi.

Ku Tak Sempurna said...

"hek ellleeeh. cekodok pisang pun nak bagi resepi ke? wat malu aku jek" kata perempuan yg sedang menyalin resepi cekodok pisang itu diam2


hahahaha



.
.

cekodok pisang mmg sedap. lagi hangus lagi sedap. :)


nakkkkkkk cekodok pisang gak!!!!

I amsterdam said...

Sebut pasal cekodok pisang ni, nak try tengok resepi iina, he..he.. bukannya apa, sejak mai sini cekodok tak pernah menjadi.. selalu lembik & makan minyak, kadang2 keras pulak :(, nak kata pisang jenis lain ke.. tepung depa canggih ke.. tak tau la. Tapi dulu kat M'sia x ada problem pun.. memang cari pisang awak(utara) atau pisang emas je.. bila goreng jadi bulat2 x lembik pun, & tak guna baking powder pun.

My Za said...

nampak entri cekodok,terus klik blog iina,nampak cam daring je landing banyak2 tu,terasa tekak ni tau coz dah lama tak wat gan beli hahaha...sana musim sejuk,sini musim tengkujuh memang sesuai makan time cuaca sejuk ni,boleh panaskan badan huhuhu...

iina said...

Fatt

That what best about travelling.. when u can share yur food with non-malaysian.. bila minta resepi tuh yg best hehehe ;)

Kak Erna

Tulah kan kak.. sesekali buat jemput2 atau cekodok mmg best.. saya pling suka cekodok bwg hehehe... tapi ari nie duk teringat cekodok tapai yg mak usu saya pernah buat.. mmg sedap kak ;)

KTS

Hahahaha.. sila buat ok.. jgn jadik hangus rentung cam pisang goreng ko ari tuh ;)

I amsterdam

Saya guna pisang yang beli kat supermarket tuh.. mula2 buat pun xjadi gak hahaha.. then tukar strategi.. masih adunan yg sama... cuma kali nie gunakan periuk kecil dan lebihkan minyak.. guna sudu kecil yg buat kacau teh tuh hahaha.. make sure adunan tuh tak byk sgt.. so bila dia kembang cantik dan tak melekat kat dasar periuk.. xdelah lembik ;) Try k

My Za

Cekodok mmg best makan time sejuk2.. hehehe... sesekali buat mmg best kan ;)

Zaitun said...

Kalau masak ada orang makan takpe tapi kat rumah kak Zai kena tunggu anak2 balik baru boleh masak macam2.

absolutely emy said...

alahai.. lapaq la tengok gambar cengkodok tengah2 hari nih.. ishkk..

iina said...

Kak Zai

Tulah nak masak klu xde yg makan mmg malas nak buat kan.. tapi saya lak bila teragak nak mkn.. saya buat juga hehehe ;)

Emy

Tulah.. I pun dah tengahari kat sini.. teringat cekodok bwg ngan sos cili lak hehehe ;)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin