Thursday, 20 January 2011

Apa ada di dapur..


Deretan botol rempah ratus di dapur..
Pakwe punya idea..
Dia sendiri yang label setiap botol dengan 'spices' yang dia masukkan..
Katanya senang kalau nak masak..
Siapa yang masak??
Aku ler hehehe ;)

Oregano is the spice of life.
- Henry J. Tillman-

The world loves a spice of wickedness
-Henry Wadsworth Longfellow-

Variety's the very spice of life,
That gives it all its flavor

-William Cowper-

12 comments:

kak Erna said...

iina..akak tak guna botol..tapi tupperware.
akak tak labelkan cantik2 pun..main tulis ngan artline je..takut tersalah ambik pulak kalau tak dilabelkan..

fatt said...

pun suka begitu..kat ikea ada botol 5 serangkai yg mmg sesuai utk spices..tp kalau kat umah bujang botol ni kosong takde isi, kene bawak balik kg suh mak guna. umah bujang masak asal boleh aje..janji tak mati kelaparan..hehehe :D
lain pulak halnya dgn mak2 kita, segala rempah kdg2 sampai tak kenal pun dia nak botolkan..wuwuwu~ :P

Zaitun said...

Good idea,boleh c/p ya hehehe....

iina said...

Kak Erna

Saya malas nak labelkan selalu letak dlm plastik asal pastu ikat getah jek.. pakwe kata leceh betuldia tolong label masuk dlm botol hehehe ;)

Fatt

Ye botol itulah aku beli kat ikea.. semata2 sebab nak letak spices ler.. setelah berjaya dipujuk rayu oleh pakwe aku hehehe.. aku ckp aku xnak sebab krg xkenal..dia kata xpe nnti dia label.. gunting label kat plastik asal.. dia p gam kat botol hahaha.. bgus gak.. senang aku ;)

Kak Zai

Hehehe.. kalau rajin boleh jek kak buat ;)

fatt said...

iina,
mmg kene label..kang sume campur aduk..aku kenal kayu manis, bunga lawang, cengkih, jintan putih dgn lada hitam aje. lain2 sori tak kenal..hahaha~

iina said...

Fatt

hehehe mmglah kena label.. kat sini spices lagik ler byk.. yg indian tuh mcm2.. sebab tuh kena label.. aku lak malas nk masuk2 botol nie.. ada yg rajin label.. ok jelah hehe ;)

kakpah said...

sama cam erna. pakai tupperware je. Label gunakan label diplastik rempah tu. Gunting dan tampal. Bila nak pakai juling mata aku nengok sebab tulisan kecik.

Oregano tu salah satu rempah yang mosti ado dalam simpanan..

Uncle Lee said...

Hi Iina, bila pergi rumah kawan, one look at the kitchen can see whether person can cook or a gourmet cook...from the bottles of ingredients, spices on the shelves.

And you I'm sure with your Black Belt in cooking semua pun ada in bottles at home.
Young days everyone warned me, my mom too about 'bad girls'....never learned the meaning of that, ha ha....

But! Nobody warned me about women who can cook!
Itu la dia! Saya kena sangkut big time....macham haruan in a net at pai field, arhaaaa ha ha.

My wife, girlfriend at that time secretly asked her Malay and Nyonya friends teach her cooking...after finding out I have a fondness for Malay and Nyonya dishes.

Habis cherita! Game over! Ha ha.
You have a pleasant weekend, stay young, stay beautiful, jangan lupa tu chili merah lipstick when cooking, ha ha.
Lee.

iina said...

Uncle Lee

Hehehe.. mothers used to warn about 'bad gal' and never for 'good cook gal' hehehe.. I think if someone can cook deliciously.. people tend to like more right.. I was the opposite side.. My hubby used to challenge me and asked me to cook 7 different dishes for a week when we're dating.. hahaha.. Just imagine pergi dating bawak bekal naik itu komuter hehehehe... But that memories always make me smiled and I'm glad coz I'm not the only one who can cook in the house.. maybe he wanted someone who can accompany him while cooking or probably meet the same standard that he have in the kitchen hehehe..

Your wife must be a wonderful cook.. wish I can taste her cooking oneday if I happen to be in canada.. who know.. a visit to yur house is a must ;)

Take care and have a nice weekend ;)

iina said...

Kak Pah

Kat mesia byk tupperware kan.. paling senang nak organize.. den bkn apa tutup dia yg kdg tah mana2 hehehe.. tuh pakai botol lagik senang ;)

Ku Tak Sempurna said...

kalau camtu, aku nak chop jadi tukang label je la

.
.

tukang label takyah masak kaaaaaan

hihihi

iina said...

KTS

Amboi222.. taulah masak nasi pun sethun 4 kali jek hehehehe

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin