Tuesday, 25 January 2011

Bila teringin nak makan ayam KFC

Ye kalau kita tetiba teringin nak makan ayam KFC..
Apa kita akan buat???

A. Start enjin kereta, drive ke KFC yang terdekat dan beli jek 1 bucket..
B. Kalau KFC tuh sebelah umah je, bolehlah pergi jalan kaki
C. Keluarkan ayam dari peti ais dan mula operasi mengoreng ayam.
D. Sambung tidur dan lupakan sahaja rasa teringin tuh..

Sila pilih jawapan yang sesuai ye.. Ahaks... kalau nak pilih semua di atas pun takpe.. Jangan risau kalau tak boleh jawab pun takkan kena denda punya

Hari ini selepas mengambil bungkusan dari Amazon di pejabat 'Royal Mail'.. terus ambil keputusan jalan kaki ke Lidl untuk membeli sayuran untuk bekal 'tortilla wrap' setiap hari ke uni.. Beli timun, salad, tomato, peanut butter, dan roti pitta, terus teringat nak buat ayam goreng.. Cari tepung jagung takde pulak..

Teringat dulu minah 'Fatt' nie pernah tanya resepi ayam goreng nie.. So demi ko Fatt.. aku kongsikan kat sini ok..

Bahan-bahannya:

Ayam
Beberapa ulas bawang putih
Serbuk lada hitam
Serbuk kari
Serbuk cili
Tepung jagung 2 sudu
Tepung gandum 4 sudu
Tepung kfc 6 sudu
(kalau nak guna banyak tepung, gandakan setiap bilangan sudu itu ikut urutan 2,4,6)
Garam
Beberapa biji telur

Cara-caranya :

Ayam diperap dengan parutan bawang putih, sedikit serbuk lada hitam dan garam.
Campurkan tepung jagung (Tepung jagung kat umah dah abis so aku ganti dengan tepung beras.. ok jek hehehe), tepung gandum, tepung kfc, sedikit garam, serbuk cili, serbuk lada hitam dan gaul rata semua campuran tuh.
Ayam digaul dengan tepung tadi.
Pecahkan 2 biji telur dan kacau dengan garfu, gaulkan ayam bertepung tadi dengan telur (kalau tak cukup, tambah lagik).
Gaul semula ayam dengan campuran tepung.
Masukkan ayam ke dalam kuali atau periuk, pastikan ayam itu tengelam dalam minyak (lebih baik gunakan periuk kecil senang sikit) dan balik-balikkan hingga garing dan kekuningan.
Angkat dan bolehlah makan..

Ayam goreng hasil tangan sendiri
Terjamin halal dan bersih ;)
Bolehlah mencuba ye..



Fatt.. Thanks for the award..
Nanti aku buat entri pasal award tuh k

20 comments:

tasekM said...

nampak mcm the real kfc la.

:)




.

aNIe said...

iina... jawapan akak A...hahaha...dah sah malas nak goreng... tapi nak jugaklah resepi tu... ayam yg iina goreng nampak menyelerakan...Yummmy

marinahunny said...

hoyeaah jadi!

badakbiru said...

o mak aii...besh nya..!
tetiba rasa nak mkn KFC plak..huhu

julietchun said...

cepat balik, kita bukak restoran sama2 :D

KAKTINY said...

yea yea.. tambah satu lagi menu.. dlm senarai list request aku.. (tp yg ni request utk nureen ngan zaqwan.. termasuk ibu mereka laa.. hahaha..)


aku pilih A.. tapi ada tambahan, dh lajak sampai umah, baru teringat nk beli, dan abahnya patah balik masuk simpang nk pegi KFC... smlm, selamat makan KFC dan hari ni ada request gediks dari nureen nk makan pizza plaks.. hahahaaa...

kak Erna said...

salam iina..kalau akak kat sini..dah tentu..ke kfc..
kalau iina disana..buat sendiri ye..
dah ada resepi ni..tentu iina rajin buat sendiri..
akak simpan resepi ni ye..senang nanti nak cuba..

Ku Tak Sempurna said...

camane ko bole tau aku teringin nak mkn kfc eh?? bagus deria bau ko

.
.


.
.
masalahnya.......

uwaaaaaaaaa....


.
.


.
.


ok. bai AYAM!

i amsterdam said...

Wahh iina !! It sure looks like those from kfc !! Must try one day... tapi kalau x letak tepung kfc jadi apa pulak? rasanya tepung tu x ada dlm stok !!

btw, ada org kata kat den haag ni ada kfc halal... but we never try.. kedai pun x tahu kat mana..

iina said...

TasekM

Bolehlah buat ubat rasa teringin tuh ;)

Kak Anie..

Actually saya pun boleh buat A tuh.. sebab ada KFC halal dekat ngan umah saya.. tapi tak best.. lebih baik buat sendiri lebih jimat dan lebih sedap hehehee ;)

Marina

Ko dah cuba ke dik?? wah.. ekpress ye.. nanti boleh buat selalu.. kalau dah selalu buat lama2 kfc pun malas p hehehe

BB

Dik.. kalau teringin leh p beli jek kan.. akak walaupun ada 2 kfc halal kat tempat akak nie.. rasanya lebih suka buat sendiri sebab lebih puas hati sangat2.. sesekali jek bolehlah mkn kat kfc tuh ;)

Juliet

Hahahaha.. aku tukg bg resepi ko tukg goreng boleh??? ;)

Tiny

Alahhh... apakata kita beli jek hehehehe.. insyallah ko sediakan bahan.. kejap jek aku settle buat ayam goreng nie no problemo.. wah pizza best tuh.. br mggu lepas aku melantak pizza free kat department aku nie ;)

Kak Erna

Sebenarnya ada 2 KFC halal.. boleh jek anytime kalau nak p beli.. dekat2 umah saya pun melambak kedai pakistan yang jual ayam goreng nie.. tapi saya lebih suka buat sendiri.. sebab boleh letak ikut suka apa yang saya nak.. dan berapa byk ketul ayam yang saya nak goreng.. bukan apa.. kejap jek ayam nie abis kalau dibuat goreng camnie hehehe ;)

Masa saya balik mesia.. makan kfc kat sebelah sogo tuh.. tak puas hati betul ler.. dah ler kecik.. ranggup tuh oklah.. tp dah tak macam dulu2 dah.. zaman saya dating ngan pakwe makan KFC hehehe.. Oleh sebab saya leh buat sendiri.. sekarang kalau nak makan.. memang dia akan request saya buatkan.. so lagik best.. banyak mana nak makan boleh makan.. Nanti boleh cuba ye kak ;)

KTS


Aku lupa.....

Ko alergik AYAMMM!!!!!

Sila ambik bau jek ok.. itu reti takde alergik ;) muhahahaha (gelak jahat)

I Amsterdam

Kalau xde tepung kfc tuh.. tepung ayam pakistan india tuh pun ok.. kalau takde.. leh guna tepung atar pakistan.. takde gak.. hehehe.. tambah jelah bilangan tepung jagung dan gandum tuh.. dan kena lebihkan spices yang digunakan.. terutama lada hitam dan serbuk cili/kari kalau nak pedas..

Tempat I ada 2 KFC halal.. last makan kat situ tahun lepas.. itupun malas nak pergi sebab rasa tak sedap sangat dan sangat masin..sesekali ok ler kot.. tapi sebab saya pun boleh buat sendiri jek ayam goreng nie.. rasa worth buat sendiri lagi dari beli..Leh try ye ;)

fatt said...

iina, ni entry khas utk aku ke..terharunya T___T

harini cam hampeh skit, baru dpt pegang kompiter tgk komen dah banyak ni...im sorry T____T

aku bengang tah sape kan sajeje wat hangin aku psl entry smlm. rasa nak tepek 5 jari kat muka dia (mcm la aku kenal). aku tulis entry sarcasm plak kat dia..nasib la kan..dah tu, komen dia aku tak publish sbb meluat. aku membebel plak kat cni..

aku dah hutang 1 entry psl tag makan kat ko ni..ada time tu ko bg waktu aku tgh travel..kang mlm skit aku buat yer..ihihi...

ayam grg kfc ni sedap kalau dpt makan lelagi time hujan mcm kat tmpt aku skrg ni..aku nak cuba la resepi ni..nampak sama sebijik mcm ayam kfc la..siyes :)

apa komen encik pakwe ttg ayam kfc ni? sehingga menjilat jari tak? :D

terima kasih inna, u make my day :)

iina said...

Fatt

Ohh aku tau siapa dia yang ko maksudkan hahaha.. ada baca dia punya komen muahahaha... time ko htr komen nie aku tgh duk singgah blog ko.. alah relak ahh.. manusia mcm2 cara dia fikir.. kdg bahasa kita sampaikan dia faham lain.. kita ckp A.. dia faham B.. pastu dah terang A.. jadi C lak.. baik abaikan jek hehehe..

Pakwe aku pengemar tegar KFC tau.. dari mula aku dating ngan dia.. aku rasa dulu tiap bln p mkn kfc.. dah smpi nie.. sejak tau resepi nie yang aku dapat dari sorang akak senior yang duk sini.. terus dah tak pergi makan kfc sangat.. kalau dia teringin sangat.. dia beli ayam byk2.. pastu buat statement 'Na.. nanti buat ayam goreng.. Abg dah beli ayam' hehehehe... sendiri faham ler..

So far oklah.. sebab ini resepi dari sorang akak tuh yg adik dia dulu memang manager KFC.. so mmy dpt resepi original dari dia.. bolehlah kalau masa teringin nak makan.. tak yah susah2 nak keluar duit.. better buat sendiri jek ;)

Cuba ok hehehe mesti puas hati punya..

kakpah said...

fuyooo.. cayalah ekau. Nmpak memang sodap. Gerenti monjilat jari. Mash potato tak ado ko..

iina said...

Kak Pah

Takdolah kak.. makan ayam goreng yo hehehe.. kalau nk buek boleh yo ;)

fatt said...

ahaks iina,
ada komen dia yg aku buh dlm moderation lagi..aku tak approve. komen tu yg aku sentap tu. dan aku tulis entry tu berdasarkan komen dia..psl waktu korang reply komen, sawang tak sawang blog aku...errr..i mean..ko kenal ke aku ni sape nak komen cam kenal aku sgt. mende tah dia tu...

aku baru nak buat tag makan yg ko bagi dulu..lama dah kepam ni..hehe..

akak yg share resepi ayam kfc ni mesti handal di dapor ye..aku baru nak menghandalkan diri di dapo ni..pastu aku baru dpt 1 resepi blueberry cheese tart, ingt esok nak cuba..kalau jadi aku post kat blog :)

ps : hahaha..blog aku dah lari konsep..belasah je :P

iina said...

Fatt


Hahahaha.. aku benci betul org berlagak pandai nie kan..nak2 pulak komen kita cam dah kenal lama.. nk nasihat bagai suruh buat itu ini.. come onlah..who you.. masuk umah pun tak bagi salam.. sudah mau kurang ajar dengan tuan rumah..itu task kira lagik tuhh. adab tuh heheheh aku emo lak nie..

Akak yang aku dapat resepi nie mmg teror masak.. leh letak kategori masterchef ler. kalau p umah dia xmakan.. rugilahhhhh dia masak semua sedap giler.. resepi nie dapat masa dia buat openhouse.. time tuh wat ayam kfc.. sedap giler tau.. aku jam2 tuh gak minta resepi nie...

Belasah jelah.. janji happy kan.. klu nk cite traveling jek kering idea gak hahahah dah jadi cam blog aku 1 lagik semggu sekali jek update.. sebab dah xtravel sgt

arapink said...

sedapnya...hujan2 ni perot lapor...hehehhe

Uncle Lee said...

Hi Iina, I love KFC. As well fish & chips.
We live across the road from McDonalds past 24 years....and have only been inside 4 times.
3 times to meet friends have coffee, once to eat.

But will have KFC bila naik angin once every 3 or 4 months.
And the only food I will eat with my hands, chopsticks ada problems...ha ha.
Have fun Iina, stay young.
Lee.

iina said...

Uncle Lee

Can't imagine mkn ayam goreng pakai chopstick hehehe... once awhile oklah kan having dinner with the fastfood.. I seldom when too actually.. mostly I prefer cook the food at home..

You too take care.. and Happy birthday to you today ;)

Zaitun said...

kalau macam ni jimatlah duit kak Zai tak payah ke KFC lagi boleh ikut recipe iina.

Kak Zai c/p ya...tq.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin