Monday, 10 January 2011

Bila aku 'Re' entri-entri yang lalu..

Revisit.. Reread.. Re-analyse.. Rethink.. Rewrite.. Re-labelling and finally.. Re-smiled ;)

Sejak masuk tahun baru ini.. ada beberapa kali aku 'reread' beberapa entri lama yang pernah aku tulis dalam blog ini.. Ada sesetengahnya memang jiwang hahaha... ada sesetengah tuh serius.. ada sesetengah itu terlalu berilmiah.. Rasa sungguh 'naif' jek.. bak kata sorang teman aku dulu.. Muka aku nie kalau sekali tengok 'innocent' jek (sila percaya hehehe).. tapi kata kawan-kawan sekolah aku dulu.. muka aku serius bangat (ala-ala sombong hidung tinggi).. tapi kalau kata anak-anak didik aku.. muka aku nie nampak jek serius tapi bila dah buat lawak.. baru tahu camna orangnya.. dengan selamba jek student aku tuh komen sambil lepak-lepak duduk bersila atas lantai dalam bilik kerja aku.. (uihh... masuk kelas tuh saje buat gempak bg diorg takut sikit hahaha).. Really missed them all.. Always make my day bright and sunny all year round..

Ok back to early introduction.. melalut lak.. Banyak rupanya entri aku nie jiwang hahaha.. biasalah emosi pelajar nie memang cenggini.. Aku rasa banyak juga yang aku layan kepala dan hati aku buat entri.. Kata orang camna dia menulis itulah peribadi dia.. so peribadi aku??? macam-macam kot.. sebab aku boleh buat semua sifat hahaha... cuma yang pasti mesti kena cool... walaupun hakikatnya kepala & hati dah cukup tensi aka tepusi (istilah aku).. Hidup kena teruskan jugakan... Yang lepas jangan dikenang.. cuma jadikan ikhtibar untuk kehidupan seterusnya.. Yang sedang dilalui.. dilakukan sebaiknya.. Yang bakal menjelang.. masa depan.. Hanya doa dan harapan sahaja yang kekal dipegang sebagai semangat diri..

Beberapa hari lepas aku duk compile balik buat label pada semua 800 lebih entri yang pernah aku buat dalam masa 3 tahun nie.. rasa nak pitam pun ada hahaha... tujuan dia supaya senang aku nak trace balik untuk proses 're-read' dan 're-analyze' apa yang pernah aku kongsikan dalam nie.. Tengok puisi jek dah 50lebih entri hahaha.. itu belum lagik kisah2 yang aku duk teringat tuh.. lebih  100 kot.. Sambil-sambil tuh aku bacalah yang pernah aku tulis.. ada yang gambar dia dah hilang sebab aku dah delete dari mypicasa photo.. hahaha.. terlalu byk sgt gbr aku rasa.. sikit2 kena delete mana yang rasa dah expired... Labelling tuh boleh dilihat pada sebelah kanan blog.. senang kalau aku nak cari balik entri tertentu yang pernah aku tulis.. Kadang2 baca balik cerita2 motivasi yang pernah aku kongsikan pun seronok juga ;)

Ada beberapa entri yang aku gelak sorang2.. buat puisi ler.. buat sajak ler.. hahaha... rasa nak delete pun ada.. tapi tak sampai hati sebab itu ditulis spontan.. kalau korang suh aku rewrite balik.. gerenti takkan sama dah penulisan dan gaya puisi aku tuh.. sebab mood aku menulis nie datang tetiba jek.. dan mood tak nak tulis pun leh datang tiba-tiba gak.. Blog nie sebenarnya dah 3thn lebih.. cuma waktu aku mula berblog.. kekawan tak ramai.. takde follower.. sebenarnya aku jenis suka biasa-biasa aje.. tidak pernah berhajat nak jadi glemer.. hahahaha.. cuma recently jek aku letak ikon follower tuh.. kalau ada yang perasan ler.. selama 3 thn aku berblog tak pernah aku letak pun ikon follower tuh.. memandangkan ramai dah mula bertanya.. aku letaklah.. takde pulak letak harapan nak sampai beratus.. cukuplah mana yang sudi nak jadi follower tuh Alhamdullilah... tapi aku tahu juga silent reader tuh dr dulu memang ramai.. kadang2 fikir.. apa sangat yang aku tulis pun.. hahaha.. cuma aku nie jenis suka ambik gbr.. so ramai yg duk melayan gbr2 snap shot aku.. atau juga layan tulisan jiwang aku.. tak kisahlah kan.. janji korang happy baca..

Bila visit blog org.. seronok juga membaca kisah diorang semua tuh.. macam-macam gaya penulisan ada kan.. ada yang kongsi kisah hidup sekeluarga.. ada yang kisah semasa.. ada yang cam aku gak layan emosi.. hahaha.. ada yang kongsi info berguna.. ada yang kisah kerja.. yang travelling.. yang layan kepala pun ada.. tak kisah.. semua itu aku layan jek.. seronok jugalah kan.. dapat kutip sikit2 pengalaman orang walaupun tak kenal hehehehe.. tgk gbr jek.. tapi bila dah selalu tinggal komen singgah sana sini.. lama-lama rasa cam dah lama kenal je kan kan..

Dulu aku rajin gak tulis kisah aku yang dibuat cerita.. tapi sejak kebelakangan nie mood menulis merundum nak tulis panjang-panjang sebab aku dihimpit dengan bebanan study yang tak selesai lagi.. cuma kadang aku masih juga luangkan masa menulis di sini sebab setidak-tidaknya dapat juga aku lepaskan rasa stress aku tuh sedikit sebanyak.. biasalah kalau hati dah rindu.. tensen.. teringat-ingat.. mood jiwang aku pun datanglah.. hehehehe.. Agaknya aku kena p tukar bidang kot.. dari bidang sains komputer.. p bidang sastera.. tapi yelah.. kalau dah bidang multimedia.. so kalau tak kreatif dan jiwang.. susah gak kalau nak menghayati visualisasi grafik dan animasi serta menjanakan idea-idea realistik dan emotional... hahahaha tetiba ayat sains keluar.. (oklah dari ayat-ayat programming php dan java kan)

Sebenarnya apa aku nak cite nie.. hehehe.. sebenarnya.. bila aku 'revisit' semua entri-entri lepas.. aku jadi muhasabah diri sekejap.. ada yang aku tulis tuh kadang2 aku sendiri cam tak percaya aku tulis cenggitu hahaha.. rasa diri aku banyak berubah dari tahun pertama aku mula berblog di blogspot.. Teringat entri Tiny pasal kenapa 'aku berblog'.. Kisah aku dengan dia lebih kurang aje.. pernah juga kena fitnah.. kena serang di blog.. kena perli.. orang duk datang visit blog berkali2 sebab nak cari entri-entri yang panas.. but finally I learnt.. tak semua kita boleh tulis kat sini secara public.. memang betul ini blog kita.. kita punya suka nak tulis apa pun.. but kadang2 bahasa kita disalah erti oleh orang sebagai bahan untuk kenakan kita semula.. so jalan tengah.. lebih baik layan lebih kurang je.. Kalau aku marah sangat.. biasa jarang sangat aku luah kat sini.. sebab terlalu bahaya jika dibaca oleh mereka yang tak tahu hujung pangkal.. dah nanti ending dia jadi benda lain.. so better safe now then later kan..

Kadang-kadang miss juga nak menulis cam dulu-dulu.. tapi kekangan masa.. dan juga mood yang tak seberapa.. so layan jugalah kan.. cam hari nie.. terlintas nak tulis panjang sikit.. sebab dah lama sebenarnya aku tak menulis panjang camnie.. sebab mungkin bila revisit entri-entri lepas tuh.. buat aku tergelak sakan dan sikit emosi hahahaha.. maka terciptalah entri ini hasilnya..

Apa pun.. Aku nak ucapkan selamat datang pada semua sahabat-sahabat baru ke blog nie.. Thanks sebab sudi jadi follower.. dan list blog anda, aku masukkan dalam list blog aku.. InsyAllah jika ada kelapangan masa.. aku tinggalkan komen sana sini ok..

Kadang-kadang fikir nak compile balik semua entri-entri lepas dan buat buku 'Aku & Glasgow'.. sebab once aku balik esok.. confirm tajuk blog ini kena tukar.. sebab dah tak sesuai lagik... namun aku tetap akan nantikan 1 entri khusus.. andai masa itu tiba nanti...

Setelah aku revisit.. reread.. re-analyze.. terfikir juga nak rewrite..
but I end-up just re-smiled jelah...


Yeahh...
Senyum itu awet muda...
Testing Photoshop yang dah berkarat..
Tetiba nak tayang photo manja ahakss..
KTS sila jeles...



20 comments:

absolutely emy said...

Betul2.. setuju dengan tulisan iina.. blog ni bagi saya macam diari juga. walaupun tak letak kisah diri secara terperinci, tetapi kekadang boleh dijadikan rujukan dimasa akan datang kan. bila baca balik.. mesti gelak2 sorang2..

KAKTINY said...

hahhahaaa.. hihihihi... huhuhuhu..

apapon.. aku bersyukur sebab blog ni menemukan aku dgn ko.. kehkehkeh..

aku nantikan story - GOODBYE GALSGOW.. and MALAYSIA, HERE I AM BACK FOR GOOD.. kuikuikui..

semuanya aku nantikan selepas ko selesaikan PhD ko itu k..

Semoga urusan pengajian ko segera terlaksana dengan jayanya dan sempurna.. Alhamdulillah.. InsyaAllah.. Ameen..

aku tunggu kepulangan ko.. (juga entri2 ko..).. hehehe..

I LUV U and miss U babeh.. muahss..

Zaitun said...

Dulu kak Zai tak tahu nak guna internet setelah diperkenalkan anak kak Zai mula buat blog.Seronok dapat kenalan walaupun tak pernah jumpa tapi dekat dihati.

Blog lama kak Zai rumah ku syuga ku dalam memories,itulah permulaan kak Zai berblog.Kadang2 terasa nak ulang baca,kak Zai senyum sendirian.

julietchun said...

memang gila betul entri dulo2,hahahaah, aku pun kekdg rasa nak delete tapi biar ah, buat kenangan.

I amsterdam said...

Ohh.. iina ni pakar IT la... alahai.. IT is such a mystery to me :D

iina said...

Emy

Tulah kan.. mmg cam diari gak.. tapi kan bila baca entri masa mula2 tulis mmg naifbetul semua nak bgtau hahaha... nowadays dah kurang benda2 tuh walaupun ada gak sikit.. tuh yg gelak sakan bila baca tuh ;)

Tiny

I always dream of that moments.. mmg berhajat sangat sebenarnya.. but that time will come InsyAllah.. Doakan aku ye... Aminn

Kak Zai

Tulah kak.. zaman skrg nie internet dah macam2 tak kenal usia kalau kita nak belajar.. mmg kalau baca balik entri lama2 mmg senyum sorg2 ;)

Juliet

Hahaha.. entri zaman ayu2 hahaha.. skrg ayu gak lagik.. mmg syg rasa nak delete kan.. sebab leh buat baca senyum sengih sorg2

I amsterdam

Yup.. I used to taught people how to use IT in life.. taklah susah once u know what u want and how to use it toward what u want.. then u're ok ;)

kak Erna said...

iina..seronok baca..iina memang pandai menulis..
gambar jugak cantik2..
yang paling akak suka..ia lah gambar2 yang ina letak disini..
dan..
memang manis manja..senyum iina dalam gambar ni..muda je rupanya..
kalau jalan sorang2 mau kena kacau lagi ni..
akak jugak ucapkan terima kasih buat iina..sudi juga melayan akak..
kerana blog iina ..kita berkenalan..

fa10 said...

sy pun pernah kena sound kat blog... sbb TERpost gmbr DIA dlm blog. kita ingatkan nak share pengalaman raya di sini. lps tu tak berani dah post gmbr yg ada org lain, melainkan kwn rapat. tp pelik juga... ramai jer org masukkan gmbr DIA kat fb... x sound pulak!

meluahkan perasaan... sorry!!!!

iina said...

Kak Erna

Heheheh kak.. kembang kejap akak puji hehehe.. alah kak saje2 ler tuh ngada2 ambik gbr manja hehehe.. jln2 kena ngorat?? penah gak kena sekali dua ngan mamat pakistan kat sini hehehehehe.. ;)) perasan ler nie.. alah kak saya menulis layan perasaan tuh jadik jiwang karat tuh.. sama2 kak.. seronok sebab blog kita leh jadi kwn dan tambah kwn

Fa

Tulah rambut sama hitam.. tapi hati lain2.. mcm2 perangai orang kan.. itulah kita belajar asam garam hidup bermasyarakat.. kdg2 mmg kena hati2.. tak semua tuh macam kita fikir.. tup2 ada yg fikir luar biasa dari yang kita fikir tuh.. Takpe kita belajar kan ;)

Mak Su said...

cunnya iina, tak biasa letak gambar kan... :)

maksu pun kalu bc n3 lama, jadik2 malu2 kucing, sbb gilek gelak tgk gaya bahasa sendiri ;p

peah @ peps said...

hi iina...wah..penulis jiwang...ok per kan..tulis something yg terpendam dalam diri..and share it with people...it may touches others..

bagi Cik Peah..hasil penulisan seseorang itu...must be appreciated...be it..a serious one..atau pun a sad one...atau pun kelakar...sebagai reader kena ikhlas membaca kan...

"Love to me is ...." or "Cinta bagi saya adalah..." Contest by Cik Peah

Ku Tak Sempurna said...

aku dah lama tau ko JIWANGSSSSS.
.
.
.
.

muahahaha


.
.
aku plak rasa cam nak selam muka dalam perigi bila baca entri sendiri yg lama2

muahahaha... klu mak2 baca, kompem nak jadikan menantu.. hahaha. baik sgt (eh . terpuji diri sendiri plak)

.
.

psttt.. KTS kata dia tak jeles tgk gmbr tu. sbb takde donat kat sblh perempuan tu :P

tasekM said...

aku kalau baca n3 lama jadi rasa nk delete je. macam harem.

he he.


.

iina said...

Mak Su

Saya kurang gemar letak gbr sendiri hehehe ;) Memang lawak kan kalau baca entri sendiri... terutama kalau tulis time tgh layan perasaan hehehe mmg malu2 kucing jek rasa ;)

Peah

Hahaha.. masa nulis tuh tak rasa segan dan malu sebab itu mmg perasaan dan rasa masa tuh.. cuba dah baca 1 thun lepas tuh hahahaha... rasa nak guling2 gelak rasa.. tapi I pun masih menulis jiwang hahaha.. sebab itu dah sifat I xleh nak ubah dah.. tetap layan aje hehehe ;)

KTS

Nak jadikan menantu??? adalah harapan sikit2 tuh hahahaha... nak aku rekomenkan?? nnti aku suh bakal2 mak mertua baca blog ko ehhh hahahaha.. Sajelah tak letak donut kat sebelah.. karang ko jeles byk2.. kesian pulak hahaha

TasekM

Hehehehe... hahahaha bab nak delete tuh mmg ringan jek jari nak klik.. tapi tak sampai hati lak hehehe ;)

Uncle Lee said...

Hello Iina, wayyyy to go. Its fun to gostan back re-read old postings.
I do that too sometimes, as malas nak buka my old dairy.
Hey....I love that portrait of you. You sure one very attractive lady.
Now I'm wondering how I missed you, our paths never crossed.....then can write on your book, 'Roses are red, violets are blue, you have a lovely smile, I can see you'.
Ha ha.
Have a nice day, Iina....wow! You sure very pretty, *wink*....no, wrong word....beautiful! *Wink*. Lee.

iina said...

Uncle Lee

Oh my.. oh my.. U make me laugh out loud (LOL) again.. again and again.. I can't stop laughing reading yur comment.. oh uncle lee.. how come our path is ever going to cross.. I was like maybe baby gal when you're chasing the SYT all those years hehehe.. Well.. if I pose that way nampak manjalah.. but if I'm dead serious. I think u'll think 5times even to get close hehehe..

Yeah old posting really bring lots of fun.. smiling thought.. hehehe.. sometimes even wonder how could I had that kind of idea to write that way hehehe..

You have a nice day yeah.. and again thanks for the 'pretty or beauty' compliment.. really make my day ;)

kakpah said...

ntah.. kadang2 malu je baca n3 lama2 tu. tapi biaq pi je la ek hahaha...

iina said...

Kak Pah

Hehehe malu2 kucing kak.. tapi bila baca balik mmg best hehe ;)

roha said...

Salam.
Semoga diberkati dan dirahmati Allah swt. Nak pegi oversea tak pegi-pegi, kutip pengalaman Ina ajelah kat sini.Camna agaknya salji tu ek?

iina said...

Roha

InsyAllah.. mana taukan kalau ada rezeki.. salji tuh cam ais yang dikikis melayang2 ;)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin