Monday, 11 February 2008

Main Salji Hari ke 2: Cairngorm Mountain-Aviemore

Malam Ahad kami bermalam di Inverness di salah sebuah B&B dengan charge 20pd seorang.. kami ambik 2 bilik.. 3 katil sebilik dan 2 katil sebilik.. selepas check in dan solat.. kami keluar untuk beli barang dan balik untuk makan malam.. memang dah masak awal-awal dari rumah.. malam itu kami semua tengok tv sambil lepak kat bilik..

pagi ahad selepas breakfast english style.. roti bakar dengan jam.. dan scramble egg.. kami bertolak ke Aviemore.. cairngorm mountain.. alhamdullilah cuaca panas.. dan train boleh naik ke mountain..

Kena bayar 8pd seorang utk student dan 9.25p utk adult.. dapat naik train akhirnya selepas 2 hari sebelum itu train tidak dibenarkan naik sebab angin kuat.. untuk maklumat berkaitan dengan cairngorm mountain http://www.cairngormmountain.org.uk/ dan maklumat berkaitan dengan tempat ski di Scotland http://ski.visitscotland.com/

Hampir pukul 3 petang kami bertolak balik ke glasgow..

Tengah tunggu bas untuk naik ke railway station.. terpaksa parking di bawah.. parking berhampiran railway penuh..

Di railway station cairngorm mountain


Di kaunter tiket

Pemandangan di dalam train semasa menaiki mount cairngorm

Di puncak..

kabus tebal..

Aksi semasa..


Buat snowman lagi..



Main gelongsor ais

















videosuasana sledge



Tunggu train untuk turun















Dalam train menuruni puncak gunung






2 comments:

yana said...

wah ina, bestnya tgk pic2 ko main salji. Kalau aku sure beku kat situ gak, walaupun lemak bdn byk. x tahan sejuk ooooooo. semlm kwn aku kat bangor(ada ka nama tempat ni kat UK? lupa plak aku!) dh sound aku kat YM bila nk mai UK. aku ckp nk mai as tourist pun semput. dia ckp mai sebagai student PHD la. ceh ingatkan apa. rasa mcm x mampu saja. otak aku makin lama makin berkarat ni! one of sign aging kot. :))
bila ko nk blk m'sia ni?

iina said...

alah.. kalau dah duk situ sure ko tahan ye sejukk..

alah muda gik nak wat PhD.. ada lagik yang tua dari kita pun buat PhD steady je..

aku plan balik lepas aku ye annual review hujung bln nie.. maybe bln 3 atau 4 nie.. insyallah

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin