Wednesday, 1 December 2010

Bila berjalan kena hentak kaki..

Bila turun salji.. seronok...
Sana sini semua putih jek..
Kalau lautan salji tuh belum tercemar..
Seronok jek bila nak pijak-pijak..

Bila snow penuh begini..
Cantik sangat..
Bersih putih je..
Nak pijak pun ala-ala malu jek ;)
(Lokasi ; Uni of Strathclyde, Depan Architecture Building & Java Cafe)

Bila ada laluan yang dibersihkan begini..
Berjalan pun amatlah yakin..
Sila ikut laluan ini ye..
(Lokasi; Berhampiran Main Building, Uni of Glasgow)

Tapi bila dah jadi begini..
Kena pijak ratusan manusia..
Nak jalan pun rasa tak stabil jek
Kejap jalan tinggi rendah..
Kejap jalan kiri kanan..
Ikut bekas tapak kaki manusia yang lain..
Paling utama..
Kenalah hentak kaki sikit..
Supaya tak tergelincir dan tergolek bergaya..
(Lokasi; Depan pintu masuk utama ke Uni of Glasgow)

Yang indah hanya sementara..
Yang putih dah jadi kelabu asap..
(Lokasi: Bus stop berhadapan Medical School Building & Boyd Orr Building, Uni Of Glasgow)
Oh sebelum melintas jalan..
Sila pandang kiri kanan
dan juga.. sila pandang bawah..
Pandang kaki sendiri dulu ye..
Pastikan kaki memijak salji yang rata..
Takut nanti terpelecuk..
Amatlah sakit...
(Lokasi : Berhampiran Botany Gate, Uni of Glasgow)

Kasut boot sementara..
Kini agak yakin bila melangkah..
Cuma belum berani berlari pakai kasut nie..
Setakat jalan cam 'kucing comel' tuh..
Boleh lagik ;)

18 comments:

kak Erna said...

iina..nampak memutih..dah tentu cantk kan..
tahan ke dengan sjuk tu iina..kalau atas jalan raya..macamana iina..boleh ke kete ke bas ke lalu atas salji tu.
sory ina..soalan bodoh.tapi dah nak tau kanhe he..

iina said...

Kak Erna

Sejak masuk musim sejuk nie.. mmg xtahan kak.. selama 3 thn saya jarang pakai baju therma.. thn nie.. baju therma adalah wajib hari2 kena pakai.. tak tahan sejuk dah..

Kalau jalan raya utama.. biasanya ada lori grit salji tuh supaya kenderaan senang nak bergerak.. setakat lori.. kete bas tuh bolehlah jln lagi.. cuma kalau kena kawasan yg jrg2 ada kenderaan lalu.. dan salji ye tebal.. keta mmg tersangkutlah tak lepas.. cam saya kena hari tuh.. so sejak tuh mmg xberani dah kluar bwk keta.. lebih baik naik bas jek..

Tempat jalan kaki lak.. kalau kawasan universiti.. atau public.. mmg ada orang yang akan kikis dan tolak salji tuh ketepi dan diorg tabur garam sbb nak bg jln tuh kesat tak licin.. so kalau berjalan tuh.. kita pijak garam tuh.. xlah jatuh tergelincir sebab garam tuh kan kasar ;) tapi.. kalau dah ratusan manusia duk lalu jalan tuh.. mmg becak dan licin.. so kasut amatlah penting kena cari yg tahan grip ;)

Lady of Leisure said...

wah time putih tu cantik betul ye.. tapi sayang bila tengok salji kene pijak2 gitu hehe.. bila snowflakes yang jatuh tu mengeras mesti licin bebenor kan..

iina said...

Lady

Time turun mmg best cantik jek.. dah kena pijak2.. yg kelabu asap tuh ok lgik.. bila dah jadi hitam legam amatlah xcantik.. diorg panggil istilah 'black ice'.. kalau dah mengeras mmg licin.. so kasut kena pakai yg btul2 elok dan bertapak kasar ;)

fatt said...

i sgt takut klu jln atas snow yg dah keras sbb pnh jatuh terduduk few times..rasa berpinar je, tmsuk malu..wawawawaaa~

iina said...

Fatt

Hehehe sebab tuh jatuh kena bergaya hahaha... kat sini org tak gelakkan kalau jatuh.. lagi diorg serbu nak tolong... tapi mmglah kalau jatuh terduduk mmg malu.. tapi sakit dia ya amat.. Sebab tuh mmg kena hati2 bila berjalan.. jatuh terduduk ok lagik terlentang terantuk kepala..lagi bahaya ;)

aNIe said...

Cantik sunggu pemandangan bila salji memutih ye...

Psst!! Jatuh pun kena bergaya eh?

iina said...

Kak Anie

Boleh cover malu jatuh tuh hehehe ;)

zany said...

kalau salji tu belum tercemar, senang kan buat ABC, perlu tambah sirap je

iina said...

Zany

Hehehe.. boleh ditambah dgn perisa tanah dan debu.. dan pencemaran gas2 udara hehehehe ;)

kakpah said...

bebaik jalan na. kang terkelicik.. bodobin jatuh..

kirim salam kek snow tu yo.. hehe..

Ku Tak Sempurna said...

kucing berjalan mmg comel... tak kira la camane lenggoknya..


ko berjalan??
errrrr......

.
.
.
.



comel ..comel (kot)

.
.

nak cekelat! :P

hihihihi...


p/s: ada sekor kucing aku dulu, (dah arwah pun skrg), nama dia snow...

Mak Su said...

putih gebus jadik cekelat akhirnyer ;)

arapink said...

bila lah nak merasa ke negara bersalji....uhuhuhu

ara rase, kak iina punya gambar bukit bukau sana perlu tukar lain...hehehhe

gambar suasana sejuk dan dingin salji pulak :-)

iina said...

Kak Pah

Den dah kim salam.. dio kobar kim salam balik.. dio takleh lopeh poei mesia.. krg cair hehehe ;)

KTS

Sentiasa ayu dan comel walau apapun lenggang ku muhahahaa jgn jeles.. cekelat tggu.. coming soon ;) Kucing nama snow tuh dah arwah ke?? cian dia xsempat menikmati snow kan kan

Mak Su

Kalau cekelat yg boleh dimakan tuh sedap gak kan ;)

Ara

Oh akak mmg nak tukar cuma belum ada gbr yang sesuai lagik.. coming soon sebab projek besar2an utk ambik gbr snow nie belum selesai lagik ;)

BUNGA said...

boot harus dipakai bila berjalan diatas salji agar keselamatan diri terjamin..hehhee

KAKTINY said...

dah berapa kali ko terjelepuk ala2 comel manja bergaya yang??.. hehehe..

iina said...

Bunga

Betul2.. tgh duk cari boot getah cam p kebun tuh.. tp xjumpa2 lak..

Tiny

Buat pertama kalinya aku jatuh dah pg tdi.. tapi jatuh ku bergaya sebab sebelah kaki kiri aku berjaya menahan hentakan jatuh menggunakan lututnya.. so aku jatuh cam nak start lumba lari tuh hahahaha... siap aku gelak sorg2 lagik masa tuh ;)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin