Friday, 29 February 2008

Rindu Mengajar

Tadi semasa di department aku berbual dengan Suthanya.. student Phd dari Thailand yang sama bilik dengan aku.. selalu juga aku berbual dengan dia.. pasal gaji.. pasal life di Thailand.. pasal perbezaan hidup antara Malaysia dan Thailand.. bukan jauh pun.. seberang sempadan je.. tapi memang banyak perbezaan.. hari ini topik kami cerita pasal hantu.. mulanya kerana bunyi angin yang datang dari tingkap ditepi meja aku.. hari ini memang angin kuat sungguh.. hingga tingkap bising berbunyi dengan tiupan angin yang bolos dari tepi tingkap.. saja aku bergurau dengannya.. jika di malam hari.. sure dia akan takut dengar bunyi begitu.. apatah lagi tinggal sorang-sorang.. bukalah cerita pasal pengalaman dia.. dan pengalaman aku sendiri.. rajin jugalah bercerita dengan si suthanya nie.. kalau ajak borak tu lama jugalah borak.. lagi pun mungkin cara dia untuk improve english dia.. kemarin kami borak pasal buah-buahan.. dia cerita yang ayah dia sekarang tengah sibuk tanam pokok rambutan.. terus aku cakap.. keliling rumah aku di kg penuh dengan pokok rambutan.. lepas tu.. terus tanya pasal buah nangka (jackfruit).. belimbing (starfruit).. mangis (mangosteen).. siap belajar vocab baru.. mula terpingga2 si suthanya nie.. tapi bila aku buka laman web yang ada gambar buah tu.. barulah dia faham apa yang aku maksudkan.. seronok juga melayan dia kadang-kadang..

Hari ini.. semasa berbual pasal cerita hantu.. dan pengalaman kami.. secara tiba-tiba suthanya cakap dengan aku.. if I were your student.. I will like to be in your class.. terkejut juga bila dia kata begitu.. lalu ku tanya dia kembali.. why do you say that.. it's because you like to tell story.. and I will like to be in your class.. tergelak aku dengar.. terus teringat pengalaman lama semasa mengajar dulu.. memanglah.. aku tidak nafikan.. di dalam kelas aku memang suka bercerita dengan student.. kadang kisah cinta.. kadang cerita pengalaman manusia.. kadang cerita pengalaman orang lain.. selalunya cerita itu akan aku kaitkan dengan topik yang aku ajar pada hari itu.. selalu lebih bercorak motivasi.. kadang sekadar untuk membakar semangat mereka.. kadang untuk menghilangkan mengantuk.. seronok bercerita ini.. student bila aku buka je mulut bercerita.. semua segar bungar je... pulak tu kena kisah cinta ke.. kisah pengalaman sedih ke.. mulalah muka masing2.. heheheh.. tapi itulah. kadang semua itu bukannya boleh dibuat-buat... aku mengajar kerana minat.. dan kerana niat untuk mendidik anak bangsa sendiri.. dari dulu aku nyatakan pendirian aku pada pakwe.. jika boleh ina nak mengajar sampai bila-bila.. dah tua pencen pun masih nak mengajar juga.. sebab benda yang disampaikan adalah ilmu.. adalah pengetahuan adalah pengalaman.. bukannya ina buat benda bukan-bukan..

Mungkin juga bak kata orang dimana tidak tumpahnya lauk.. jika tidak ke nasi.. ayah adalah seorang pendidik.. berpuluh tahun menjadi seorang guru.. dan semasa aku mengambil kursus teknologi maklumat dulu..dan pada masa yang sama adik ku mengambil kursus business management.. mak pernah menyatakan kekesalannya.. tidak seorang pun anak-anaknya yang mengikut jejak langkah ayah.. tapi.. aku masih ingat didalam sebuah kelas terakhir.. aku lupa nama kelas itu., tapi yang mengajarnya adalah Prof Dr Halimah Badioze Zaman kitaorg panggil HBZ je.. shortform.. secara tiba-tiba aku terfikir untuk mengambil diploma pendidikan.. secara tiba-tiba aku terlintas untuk menjadi pendidik.. entah mengapa hati terdetik begitu.. mungkin kerana minat...

Masih aku ingat.. pertama kali aku bekerja dulu.. sebenarnya rezeki aku murah semasa aku mula bekerja.. aku mula dapat kerja sebelum aku tamatkan ijazah aku.. masa itu aku ada 1 semester lagi.. sebenarnya ijazah aku sepatutnya tamat dalam tempoh 4 tahun.. kerana ketika itu berlaku perubahan dalam pengijazahan yang dipendekkan dari 4 tahun ke 3 tahun.. maka ramailah group kami yang decide nak abis dalam 3 tahun.. aku.. antaranya.. namun bila sampai ke tahun akhir.. aku decide untuk tambah lagi 1 semester.. ketika itu semua subjek major dah abis.. hanya tinggal 2 subjek luar fakulti.. yang mana kelasnya hanya seminggu sekali sahaja.. ketika itu aku pun decide untuk kerja.. banyak juga interview yang aku hadiri.. masih aku ingat.. bagaimana aku interview untuk menjadi multimedia designer di KUB.. ada 3 peringkat temuduga.. bermula dengan temuduga.. diikuti dengan menduduki ujian bertulis.. dan akhirnya saringan temuduga peringkat ke 2.. ramai rakan dari UKM dan UTM hadiri interview berkenaan.. nama aku takde dalam senarai yang dipanggil pun.. tapi sebab ikut kawan.. mereka kata boleh masuk je interview nie.. so aku pun decide pergi.. dalam tak sangka aku lepas ke peringkat saringan terakhir.. dan pada ketika itu.. hanya aku dan 2 rakan yang lain dari UTM yang datang dari bidang multimedia.. yang lain dari bidang sains komputer.. dan network.. puas jugalah nak yakin interviewer masa tu.. tapi dah memang sifat aku.. kalau kena interview.. memang aku akan buat sehabis baik.. kadang boleh jadi meleret.. dah banyak interview yang aku pergi.. dan biasa.. orang yang masuk selepas aku akan cakap.. kenapa lama sangat tadi heheheh.. biasalahkan.. mungkin kerana aku jenis yang outspoken.. kadang interviewer tu yang teruja nak tanya macam-macam.. ramah sangat kot heheheh..

seminggu selepas interview dengan KUB.. aku juga minta kerja dengan sebuah kolej di ampang masih ada cawangannya di situ kolej PTPL.. masih aku ingat semasa interview kat sana.. ari nie aku interview.. esok dia panggil aku untuk mula kerja di Kajang.. semasa itu.. cawangan PTPL baru dibuka di kajang.. entah mengapa.. petang selepas aku interview dengan PTPL.. aku terus telefon pejabat KUB untuk mengetahui keputusan interview tempoh hari.. masih aku ingat lagi kata-kata perempuan yang jawab telefon itu.. dukacita dimaklumkan.. begang pun ada juga masa tu.. sebab gerak hati aku mengatakan sebenarnya aku dapat kerja berkenaan.. kecewa memanglah.. tapi nak buat macamana.. takde rezeki

Keesokkan harinya.. aku dapat telefon dari bahagian HR kolej PTPL ampang.. meminta aku mula bekerja esok.. di kolej PTPL cawangan kajang.. seronok dan teruja.. aku terima jawatan itu dengan senang hati.. maklumlah sedih dan kecewa kena reject dengan KUB.. mengenangkan jawatan pun mengajar peringkat sijil dan diploma.. aku terima kerja berkenaan... dengan rela hati.. lagipun mengajar bukanlah benda asing bagi aku.. sejak dari zaman sekolah.. aku sering mengajar kawan-kawan sekampung.. dan juga anak-anak kampung.. kebanyakkan mereka akan datang ke rumah.. bukan aku minta pun.. kebanyakkan mereka datang minta aku tolong.. so nak dijadikan cerita.. bila aku mula kerja keesokkan harinya.. aku terima panggilan telefon dari KUB.. meminta aku laporan diri kerja esoknya.. telefon itu dijawab oleh rakan serumah.. nak buat macamana.. aku dah terima kerja mengajar itu.. lagi pun lebih dekat dengan rumah.. masa tu tinggal di fasa 2 bandar baru bangi.. esoknya aku tak datang lah.. aku terima lagi panggilan telefon dari KUB.. suruh juga aku lapor diri hari keduanya.. masa itu terfikir.. macam desperate je diorang nie.. tapi.. masa itu aku fikir.. takpelah aku mengajar di kolej PTPL.. mungkin ini rezeki aku...

Akhirnya aku tolak tawaran kerja dari KUB itu.. dan diganti oleh rakanku juga dari UKM.. Masni.. teringat dulu.. ketika dia baru memulakan kerjanya.. dia pernah telefon aku dan beritahu betapa ruginya aku menolak kerja tersebut.. dan betapa dia juga tension kena buat kerja-kerja multimedia.. yelah.. aku tahulah kenapa dulu aku diminta untuk datang juga ke KUB.. kerana thesis tahun akhir aku.. memang aku buat pasal courseware.. untuk sekolah bestari.. projek besar UKM dengan kementerian pelajaran ketika itu.. so memang KUB nak develop satu projek yang lebih kurang begitu.. Ingat lagi aku.. bagaimana Masni beritahu aku yang gajinya mencecah hampir 3k.. dengan boleh outstation ke sana sini.. dan masih juga aku ingat bagaimana dia mengatakan aku menolak tuah..

Akhirnya dari PTPL kajang .. aku berpindah ke HQ PTPL di Shah Alam.. dan berpindah ke Tg Malim.. bermula dengan tutor.. sambung master di edinburgh.. kembali ke UPSI sebagai pensyarah.. dan sambung PhD di Glasgow.. sudah 8 tahun aku bersama UPSI.. dan 10 tahun juga aku berkecimpung dalam bidang pendidikan..namun.. bagiku.. rezeki ada dimana-mana.. aku merasakan sebenarnya aku telah lama ditakdir untuk mendidik.. mengajar ini adalah satu kepuasan bagiku.. kadang bila tension.. bila masuk ke kelas.. aku mampu melupakan semua masalah.. kadang aku mengajar kerana datangnya dari hati.. dari minat.. mungkin dari situlah.. pelajar melihat kejujuran dan kesungguhan ku.. jika ku terima jawatan semasa di KUB dulu.. mungkin aku tidak akan berpeluang untuk sambung belajar di UK.. bukan sekali.. malah 2 kali.. rezeki kan.. teringat kata ayah.. sebenarnya.. Allah dah tentukan perjalanan hidup kita.. walau kemanapun kita pergi.. apa juga yang kita hadapi.. sebenarnya rezeki itu Allah dah tentukan.. cuma kita kena berusaha dan hadapi semua dugaan..

Ya sememangnya aku rindu mengajar.. kerana dengan mengajarlah aku mampu membuka dan berfikir dengan lebih terbuka.. kadang saban hari mengajar aku juga belajar dari pelajar.. berkongsi pengetahuan.. berkongsi pendapat..berkongsi hasrat,, berkongsi semangat.. tapi terpulanglah pada diri masing-masing kan.. setiap orang ada caranya tersendiri.. masih aku ingat.. setiap tahun aku pasti akan dapat pelbagai hadiah dah ucapan semasa hari guru setiap tahun.. alhamdullilah mereka tidak pernah lupa.. dan juga setiap student tahun akhir yang aku jumpa.. pernah mengatakan.. padaku.. Puan.. sepanjang saya berada di UPSI nie.. kelas puanlah yang paling saya suka.. (bukanlah nak puji diri sendiri).... kadang bila mereka berkata begitu.. buat aku terfikir.. mengapa ya.. mengapa mereka boleh fikir begitu.. pernah juga rakan-rakan berkata denganku.. kadang lalu tepi kelas you.. selalu dengar student ketwa.. riuh rendah kelas.. tengok dari luaran macam seorang yang tegas dan serius.. malah student juga ramai mengatakan begitu bila pertama kali aku masuk ke kelas.. tapi bila di akhir semester.. apabila mereka berjumpa dengan aku kembali.. mereka pasti kata.. mula kenal puan ingat puan serius.. tapi rupanya puan nie kelakar.. selamba.. dan seronok dengar cerita-cerita puan.. barulah tahu puan ini macamana.. memang pun.. selalu bilik aku tu.. jadi tempat lepak student-student... kadang diorang suka singgah untuk bertanya khabar... untuk menceritakan masalah.. kadang masalah dengan lecturer lain pun aku tahu.. macam-macam..

Itulah.. dulu masa bekerja tak sabar nak sambung belajar dan bosan dengan kerja yang tidak pernah ada hentinya.. kini bila dah mula belajar.. aku pula rindu mengajar semula.. mungkin kerana semester ini aku tidak mengajar mana-mana kelas.. buatkan aku jadi rindu untuk mengajar.. insyallah.. semoga aku dapat selesaikan PhD aku dengan sebaiknya.. dan kembali mendidik anak bangsa dan menyampaikan ilmu .. insyallahh

Mana lebih penting.. duit atau..

Tadi tengahari.. kak haizan ajak aku makan tengahari.. dia tapau nasi lemak.. dan aku tak bawa pun bekal.. mengenangkan nak temankan kak haizan makan.. aku ajak dia makan di cafe costa tingkat bawah groundfloor livingstone tower.. dah setahun department aku kat building tu.. tapi aku sendiri tak pernah jejak kaki dan makan kat cafe tu pun.. sejak dapat tahu yang ayam yang dijual disitu adalah halal.. apa lagi aku panjangkan kaki untuk melangkah masuk ke costa..

Malangnya mediteranean chicken wrap.. dah abis.. so aku pun sekadar order vegetable soup dan capucino.. cukuplah.. sambil temankan kak haizan makan.. oklah cafe costa tu.. kecik je.. taklah sebesar cafe Todd yang biasa kami makan, lebih luas dan lebih banyak variety makanannya.. sambil makan-makan tu biasalah kalau dah melepak dengan kak haizan tu.. macam-macamlah cerita yang keluar.. tadi kami berbual pasal ada sesetengah orang yang lebih utamakan benda material yang nampak daripada makan minum.. sanggup ikat perut.. control makan.. beli makanan pun cukup2 je untuk makan anak beranak.. tapi sanggup pula belanje tinggi untuk beli benda yang lain.. keretalah rumahlah.. harta benda lah.. tapi bila kena bab makan.. control abis.. tapi bila kena benda material.. beg ke.. kasut ke.. baju ke.. tudung ke.. kereta ke.. sanggup berabis-abisan..

Kami bukan bercerita mengenai keluarga di glasgow nie.. tapi termasuk jugalah rakan-rakan yang kami kenali di malaysia.. terbuka jugalah cerita pasal perangai student yang kami ajar di malaysia.. kalau bab-bab beli buku.. walaupun rm50.. pun berkira.. tapi bila kena topup handphone kadang seminggu atau sebulan rm50 tu takde apa.. selalu aku perli student aku.. kalau saya suruh beli buku teks.. ada je alasan xde duit ler.. tapi kalau kena topup handphone tu.. rm50 tu cam air je.. bayar je terus.. teringat satu cerita seorang kakak yang berniaga gerai makanan di medan makan tg malim.. aku adalah pelanggan setia kak tu.. baik sarapan ke tengahari ke malam ke.. selalu aku ke gerai kakak tu.. selesa sebab dia juga perempuan.. dan aku juga sering makan sorang-sorang.. memang rapat dengan kakak tu.. kadang lama juga duduk di gerai dia sambil borak2.. teringat satu cerita dia tentang perangai student nie.. student nie kalau datang makan bihun goreng di gerai kakak nie.. mesti akan suruh buat separuh je.. kalau 1 pinggan penuh biasa akak tu jual rm2.50.. kalau setengah dah bape kan.. pulak tu minta letak macam-macam udang ler sotong ler.. ayam ler.. makan bukan main jimat lagik budak2 nie.. tapi bila beli tudung dan kain baju.. tg malim nie memang banyak kedai jual kain dan tudung.. beli tudung yang mahal-mahal.. rm60.. rm70.. yang manik2.. yang batu2 penuh.. ada lak duit.. tapi bila bab makan.. mak oiii berjimat abiss.. kadang tergelak juga bila teringat dengar cerita kakak tu..

Tapi memang ada orang yang begitu.. kadang hanya melihat benda yang material.. takde kereta nak ada kereta.. takde hp canggih nak yang canggih.. ada 3g ler.. ada video cam ler.. walhal.. features tu semua tak pakai.. dulu masa ajar subjek berkenaan dengan voice recognition untuk master student.. pernah juga aku bangkitkan isu ini.. semasa mengajar kelas multimedia pun selalu aku timbulkan isu teknologi.. trend dan pengaruhnya kepada golongan remaja.. selalu student akulah jadi mangsa.. kadang aku cerita.. bagaimana pengaruh media memain peranan penting dalam meletakkan trend dan fashion dalam kehidupan manusia.. kebanyakkan orang akan beli sesuatu apabila ia menjadi trend dan isu terkini.. tanpa mempertimbangkan kegunaan dan manafaat dia.. yang penting itu adalah yang latest.. canggih.. dan modern.. kadang duit gaji tak cukup pun.. tapi kerana benda yang dikejar itu adalah sesuatu yang canggih.. trend.. sanggup ikat perut semata-mata kerana benda material..

Memang hakikatnya remaja zaman sekarang ini begitu.. kadang baru sahaja bekerja.. dah mula beli kereta.. mula buat loan itu dan ini.. beli yang canggih2.. macam-macamlah.. tak kira hutang yang kena bayar bulan2.. dulu semasa aku mula bekerja.. 2 tahun selepas aku bekerja.. barulah aku beli kereta.. itupun.. berjimat sikit-sikit.. barulah mula nak buat loan.. siap kira lagi.. berapa interest.. berapa lama nak kena bayar.. lagi cepat abis bayar lagi bagus.. sekarang ini tengoklah.. loan kereta pun boleh buat sampai 10 tahun.. deposit pun bg tak sampai seribu.. aku dulu beli kereta.. deposit hampir 6k.. bulan2 hampir rm700.. mampu beli kereta wira je zaman tu.. dengan interest 6.3.. 7 tahun loan.. itupun nak tggu abis bayar 7 tahun itu.. rasanya.. macam berzaman nak abis.. bila interest kereta turun.. dalam tahun 2002.. ramai kawan yang buat loan semula.. bayar kereta bulanan yang lebih murah.. tapi.. tempoh tahun kena bayar bertambahlah.. aku buat keputusan untuk tidak refinance kereta aku.. biarlah.. rate lama.. bayar tinggi.. yang pasti.. tempoh kena bayar itu tidak lama.. dah abis pun loan kereta aku.. kereta itu pun.. ayah dan mak yang pakai.. dah tak risau pasal hutang2.. hanya tinggal hutang rumah sahaja.. itu pun aku hanya sekadar buat loan selama 15 tahun.. membayarnya.. memanglah banyak.. rm1K++ tapi.. sebelum umur aku 50 tahun.. loan rumah dah selesai dibayar..

Kadang bila difikirkan semula.. trend dan pemikiran manusia ini dah banyak berubah.. memang ramai yang memandang benda material.. benda yang boleh nampak.. mungkin ada banyak faktor.. pinjaman yang mudah nak dibuat.. teknologi yang berkembang pesat.. pengaruh media dan rakan-rakan.. sikap persaingan yang berlumba-lumba.. tapi bagi aku.. mungkin bila umur diperingkat 30an dan berkeluarga.. aku lebih memikirkan investment dan masa depan.. memanglah nak kereta yang canggih.. nak rumah yang canggih.. nak macam-macam.. sejak perkahwinan kami masuk tahun ke 5.. sekarang dah 8 tahun kami berkahwin.. aku selalu pesan dengan pakwe... kita beli barang bila ada duit cash.. ina tak nak hutang-hutang nie.. ada duit kita beli.. takde duit.. nak beli kumpul.. tak yah nak susahkan diri nak beli barang hutang-hutang nie.. senang.. dapat barang takde hutang yang kena bayar.. lainlah kalau beli benda yang sememangnya beratus ribu.. seperti kereta dan rumah .. memang tidak dapat dielakkan untuk berhutang..

Biarlah.. apa pun.. yang penting kita tahu menguruskan hidup masing-masing.. wanita dan perempuannya terutamanya.. walau dah berkahwin sekali pun.. biarlah berkerjaya.. biarlah tahu bawa kereta.. biarlah mampu berdikari.. kerana kadang kita tidak tahu masa depan.. tak tahu apa yang terjadi..

Leap day.. 29th Feb 2008 : Wanita boleh propose pada lelaki untuk berkahwin

Hari ini.. tiba ke department CIS agak lewat.. Masuk ke bilik tengok Mas dan Suthanya awal lagi sudah ada.. sambil borak-borak dan makan pizza yang Mas tapau.. Richard masuk ke bilik.. awal pulak dia datang ari nie.. selalu tengahari baru nampak muka.. secara tiba-tiba dia mention tentang Leap Day.. "Do you know that on the leap day, woman can propose to man?" aku dan mas tercengang-cengang.. terus ku jawab "really?" sambil gelak-gelak.. terus diijwab oleh Richard " I'm a bit worry that girl will propose to me" sambil disambut oleh gelak ketawa dari aku dan Mas.. laluku jawab " well you don't have to worry about me and mas.. both of us are married" terus dijawab oleh Richard " Ya I know.. but I don't know about Suthanya" sambil tergelak.. Suthanya pula tercengang-cengang sambil menjawab "What??" terus aku explain dengan dia pasal leap day ini.. Suthanya kata " Oh.. I don't have anyone to propose??? I have to wait another 4 years to propose to another man" Semua tergelak mendengarnya kemudian Richard beritahu kami " If the guy reject the proposal.. he will need to pay a fine.. or give a gift" apalagi bila Suthaya dengar sahaja terus dia kata "I must find some guy to propose so that I can get some money.. or gift" lagi ler kita orang tergelak.. buat lawak juga si suthanya nie.. dalam pada itu aku pun searchlah internet berkenaan dengan history leap day dan signifikan dengan proposal married ini.. aku ambil part yang penting sahaja.. nak baca detail boleh pergi ke link berkenaan

February 29th in English Law (http://marriage.about.com/cs/holidays/a/leapyear.htm)

According to English law, February 29th was ignored and had no legal status. Folks assumed that traditions would also have no status on that day. It was also reasoned that since the leap year day existed to fix a problem in the calendar, it could also be used to fix an old and unjust custom that only let men propose marriage.

The first documentation of this practice dates back to 1288, when Scotland passed a law that allowed women to propose marriage to the man of their choice in that year. They also made it law that any man who declined a proposal in a leap year must pay a fine. The fine could range from a kiss to payment for a silk dress or a pair of gloves.

dan lagi..

Traditions of Leap Day and marriage proposals
(http://www.dorsetecho.co.uk/mostpopular.var.2040982.mostviewed.traditions_of_leap_day_and_marriage_proposals.php)

Leap Day, February 29 will soon be upon us and it's that time again to remind everyone about the age-old rules of Leap Day proposing. Planning a marriage proposal is an anxious, yet exciting time for anyone thinking about popping the big question, and most will agree that the rules of courtship, namely the very act of proposing should be done in the proper way.

Traditionally, Leap Day is the only one true day when a lady can propose marriage; but according to custom only if she is wearing a red petticoat. Everyone knows that when a gentleman proposes marriage it is customary for him to go down on one knee, however, in a lady's case the customary and proper procedure is for her to lift up her dress and show her red petticoats.

Red being the colour of lifeblood and has strong symbolism to love, warmth, passion and fertility. In Roman times brides wore a red veil called a 'flammeum' as a symbolic statement of their sincere love and that they were fertile and therefore ripe for the marriage bed. No doubt the custom of showing one's red petticoat to propose on Leap Day is a remnant from such ancient marriage customs.

Few young ladies wear petticoats these days and it's therefore hardly surprising that this aspect of Leap Day proposing has been lost. However, one suspects that a flash of red knickers would do just as well today, and what man could refuse that! It is worth pointing out that if on Leap Day a gentleman declines the offer of marriage, he has to pay the forfeit to buy the lady a pair of gloves for Easter.


Leap day (http://www.brentbrain.org.uk/brain/brainzones.nsf/0/B85384ACD2FBBB7E8025711E005846C2?opendocument&z=12)

Leap day gets its name because hundreds of years ago the day wasn't recognised in law, the day was ignored and 'leapt over' . During Leap years it's tradition for women to be able to make marriage proposals to men. People give different reasons as to why this is. Some say because the day didn't count in law women claimed neither did traditional behaviour. Others say it goes back to St. Patrick and St. Bridget in 5th century Ireland. St. Bridget complained that the nuns were unhappy about their lack of control over marriage proposals (celibacy vows were not a requirement then). St. Patrick agreed to give them the right to propose one year in every four. Upon this St. Bridget proposed to St.Patrick. Or course, he declined but to soften the blow he gave her a kiss and a silk gown. This gave rise to another tradition whereby men who refuse a women's leap year proposal must pay a fine, ranging from a kiss to a silk gown.

Seronok juga bila tahu tentang tradition ini.. dapat juga sedikit pengetahuan kan.. so kawan-kawan yang lain tu.. mana yang masih bujang.. kalau ada lelaki yang berkenan dihati.. bolehlah propose dia hari ini.. hehehe kalau dia reject dia kena denda ler.. bagi hadiah ke.. baju ke.. kasut ke perfume ke.. nasib aku dah kawin.. idak boleh propose kat pakwe.. reject je.. sure aku minta macam-macam.. dah alang-alang tu kan.. minta jelah.. heheheh

Tapi rasanya kalau aku yang propose laju je kot dia terima.. sebab dulu aku yang jual mahal.. bertahun-tahun dah dia propose.. tiap kali datang raya ke rumah kat kg dulu.. mesti cakap pasal nak ajak aku kawin.. tapi sebab zaman belajar.. dan ada pakwe lain.. reject ler :).. nie kalau dia tahu nie..sure kena perli nie.. mestilah dia cakap.. tulah dulu jual mahal.. tak nak.. hehehe leh terbayang-bayang pakwe cakap.. hehehe tapi itulah jodohkan.. walau sekuat mana ditolak.. andai sudah itu jodohnya.. kemana pun pergi.. menyorok.. reject.. buat tak tahu.. akhirnya.. bersama juga.. semoga Allah panjangkan jodoh kami hingga ke akhir hayat.. aminn

Tuesday, 26 February 2008

Mencari idea

Hari ini saban hari memikirkan.. dan mencari idea untuk mendapatkan cara untuk menghasilkan prototype baru.. semalam George mention dia nak aku bangunkan aplikasi dimana guru boleh gunakan tools berkenaan untuk menghasilkan bahan bantu mengajarnya sendiri dengan menggunakan objek 3D dalam bentuk persekitaran VR.. kira macam kena buat software baru ler.. sealiran dengan perisian powerpoint.. cikgu boleh decide nak guna features apa.. dan simulasi yang bagaimana yang mereka rasakan sesuai untuk digunakan dalam pengajaran..

terfikir banyak perkara yang perlu aku cari.. bahasa pengaturcaraan.. terfikir nak gunakan Java programming.. nak guna flash.. nak guna matlab.. nak gunakan VRML language.. nak gunakan ISA internet space assembler.. database lagi.. entahlah.. study ISA je tadi pun aku dah pening.. belum lagi tahu sama ada boleh diintergrasikan dengan Java.. kena buat programming ke aku nie.. bukan apa nak mula semunya dari awal.. bukanlah perkara yang mudah.. tapi tak mustahilkan.. design system nak kena buat semula.. framework kena buat balik..

Tapi bila disenaraikan pro n con.. sama ada nak teruskan dengan aplikasi yang siap dibangunkan atau aku perlu juga bangunkan prototype baru.. dua-dua ada kelebihan dan kelemahan.. jika aku proceed dengen GeoVEL.. penilaian dan pengukuran adalah lebih menjuruskan pada usability study.. dengan kekuatan dalam methodologi penilaian kajian.. sama ada quantitaive dan qualitative.. jika aku proceed dengan prorotype yang baru.. penilaian itu bukan lagi elemen utama.. tapi proses pembangunan menjadi elemen utama.. penghasilan prototype.. pembinaan design dan storyboard... proses pembangunan yang akan melibatkan banyak pengaturcaraan..

entahlah.. nanti ku fikirkan

Monday, 25 February 2008

Norjasnisa Jasni



Hari ini aku dapat email dari Jai.. gambar anak buah yang baru lahir minggu lepas.. Nama pun dah ada Norjasnisa.. panggil nisa kot..

Semoga jadi anak yang baik..




Jumpa George

Ah.. banyak sungguh perkara yang terpaksa aku fikirkan.. selepas jumpa George tadi.. semakin banyak persoalan berkaitan dengan kajian yang terpaksa aku jawab.. mulanya aku rasa penilaian dan perancangan yang dirancang akan mengikut masa yang aku rancang.. namun.. setelah perbincangan pendek dibuat tadi.. nampaknya skop kajian aku terpaksa diubah.. GeoVEL yang telah dibangunkan mungkin akan digantikan dengan prototype yang lain.. isu tentang pembangunan yang melibatkan dynamic application timbul semula..

Nampaknya balik ke malaysia bulan depan terpaksa ditangguhkan buat sementara waktu.. kerana annual review yang sepatutnya di buat pada bulan depan nampaknya akan ditunda pada masa yang akan ditentukan kemudian.. skop kajian nampaknya terpaksa berubah.. dan aku terpaksa membina aplikasi program yang baru.. research question.. juga berubah.. penilaian yang asalnya melibatkan sekolah nampaknya akan dibatalkan.. ahhh tension pun ada nie.. banyak perkara yang perlu aku fikirkan.. laporan perlu dibuat semula.. rasa bagai sia-sia sahaja masa yang telah setahun berlalu.. artikel baru perlu dibaca.. teori perlu dicari.. framework juga perlu dibuat semula...

Tadi aku berbincang semula dengan kak haizan.. kira sesi brainstorming.. bagaimana arah tuju research aku.. kemana arahnya.. kepentingannya.. masalah.. tapi dapatlah juga sedikit idea tentang bezanya pembangunan courseware.. web learning.. dan perbezaan diantara static and dynamic application.. apatah lagi untuk mengaitkan dengn penggunaan VR.. dengan perkaitannya dengan bidang matematik.. untuk disesuaikan dengan subjek space and shape yang melibatkan objek 2D dan 3D.. aspek pengajaran yang bagaimana boleh digunakan..

Secara tiba-tiba terfikir pula.. abiskan aku dalam masa 3 tahun ini.. bila benda baru terpaksa dikaji. dan dibuat semula dari mula.. hati mula risau memikirkan.. 4 tahun kah aku?? biarlah.. aku tak mahu memikirkannya dengan lebih lanjut.. biar persoalan itu aku tinggalkan tanpa jawapan.. yang pasti minggu depan hari yang sama aku perlu melaporkan pada george tentang perkembangan idea yang perlu aku lakukan.. pembacaan journal yang aku dapat.. dan mungkin framework baru yang aku akan cadangkan.. nampaknya aku kena buat solat hajat malam ini.. moga Allah beri aku jalan dan jawapan pada semua persoalan yang timbul pada hari ini.. dan tunjukkan jalan yang terbaik dalam membuat keputusan.. insyallahh

Sunday, 24 February 2008

Makan tengahari di rumah shima

Tengahari tadi aku ke rumah shima.. jemputan makan tengahari.. selasa ini dia dan hajar akan balik ke malaysia.. dan dalam masa terdekat ini.. itulah kali terakhir aku berjumpa dengan Hajar.. Kadang seronok memikirkan.. orang yang nak balik ke malaysia nie.. ikut hati nak ikut je balik.. Semoga Allah permudahkan urusan ku untuk balik jumpa mak dan ayah..

aku dan amira (anak liza)





Shima, ansas dan aliya








Liza, kak haizan dan amira


Tetamu yang datang makan tengahari

Saturday, 23 February 2008

Perjumpaan dengan Pengarah MSD





Semalam ada perjumpaan dengan pengarah Malaysian Student Department, MSD, En Ahmad Nazri Sulaiman dan juga Atache Pendidikan bagi kawasan Scotland, Puan Azimah Aziz. Mulanya malas juga nak pergi.. tapi pergi jugalah untuk memberikan sokongan pada komuniti di sini..

Aku sampai pun dah lewat hampir 6.40ptg.. habis kerja semalam pun lewat kerana masuk lewat.. hehehe makan tengahari di MRT dengan kak haizan sampai lupa masa.. bukan apa orang baru lepas solat jumaat kan.. so lamalah menunggu makanan.. Ketika aku sampai, rupanya mereka belum sampai lagi. Jika diikutkan masa perjumpaan bermula pukul 5.50ptg.. kerana berlaku traffic jam yang teruk di city centre.. mereka sampai agak lewat juga.. hampir 7.15 ptg.. nasib juga sampai lewat.. jika tidak jenuh juga nak menunggu..

Perjumpaan itu adalah diantara pelajar-pelajar dan penyelidik (PhD).. mereka nyatakan hasrat untuk meminta pelajar Phd di sini untuk mengadakan seminar bagi membentangkan semua penyelidikan yang sedang dibuat oleh penyelidik di sini... bagus juga.. sekurangnya ada juga pengkongsian ilmu dikalangan penyelidik dan pelajar.. boleh menambah ilmu dan membuka minta.. teringat isu yang dibangkitkan oleh pengarah MSD.. tentang cetas cetus.. bahawa ada pihak yang mempersoalkan hasrat kerajaan untuk menghantar pelajar-pelajar ke luar negara.. dimana dikatakan kebanyakan pelajar ini apabila pulang.. kebanyakkan mereka tidak mempunyai methodologi kajian yang cukup kuat.. hanya banyak melibatkan quantitative research dan tidak menekankan qualitative research.. terfikir juga dengan isu yang dibangkitkan ini.. namun dijawab oleh abg shah.. sebenarnya soal kajian sesuatu bidang itu.. kekuatan itu bukanlah ditentukan oleh pihak luar.. bila individu itu nanti Viva.. isu itu sepatutnya dipersoalkan semasa sesi viva berkenaan..

Tapi pada aku.. bukanlah soal dimana kajian itu dibuat yang sepatutnya dipersoalkan.. walau dimana pun di malaysia ke.. di UK ke.. di new zealand ke.. di australia ke.. mana jua.. setiap bidang ada kepakaran masing-masing.. ada kelebihan masing-masing semuanya terpulang pada school of taught supervisor dan university berkenaan.. kita tidak bolehlah pukul rata kata semua pelajar kat UK nie tak tahu nak buat methodologi kajian... dan hanya pelajar yang study di Malaysia sahaja yang strong dalam bab berkenaan.. setiap kajian.. setiap university mempunyai kekuatan masing-masing.. dan setiap supervisor bagi penyelidik itu mempunyai cara masing-masing dalam melaksanakan kajian.. jangan pula kita pandai-pandai nak menyamakan dengan cara kita.. berdasarkan pengalaman aku sendiri yang melihat ramai kawan-kawan dan senior yang membuat PhD masing-masing ada pengalaman masing-masing.. ada yang berjaya.. ada yang tidak.. tak kira sebenarnya di Malaysia ke di UK ke.. teringat kata En. Khairul.. sekarang timbalan dekan di fakulti ftmk tempat aku kerja.. sebelum aku pergi sambung PhD.. en khairul dah pesan pada aku.. sambung Phd ini.. 50% adalah usaha dan 50% lagi adalah ketentuan tuhan.. teringat juga pesan kak ramlah.. lina.. jika ada rezeki kita.. insyallah kita pulang dengan Phd dan berjaya menamatkan study kita.. tapi kita usahalah setakat mana yang kita dapat.. dan bertawakal.. sebab inilah perjuangan terakhir diperingkat pengajian yang perlu kita buat.. kadang bila mendengar cerita rakan yang berjaya.. yang gagal.. yang tergantung.. yang tidak selesai.. banyak mengundang rasa yang pelbagai.. namun aku ambil pendekatan.. fikir yang positif.. tak perlu fikir yang negatif itu.. tanamkan bahawa insyallah kita boleh buat.. bila rasa down je.. fikir yang baik-baik.. bayangkan yang kita dapat laksanakannya..

Teringat semasa Kak Yah datang untuk konvo PhD nya pada tahun lepas.. seronok sungguh rasanya melihat orang yang telah selesai PhD dan akhirnya graduate.. tapi bila mendengar cerita kak yah.. dia juga tamat Phd dalam tempoh masa 4 tahun.. selesaikan semua correction di sini sebelum pulang.. dan akhirnya berpeluang untuk datang konvo.. ketika itu aku rasa sebenarnya ia tidak mustahil.. dan ya.. ketentuan tuhan dan rezeki yang telah Allah tentukan untuk kita.. sebenarnya setiap sesuatu yang berlaku itu Allah dah tentukan.. cuma kita perlulah berusaha dan bukanlah goyang kaki.. biasalah jika kita teralpa.. terleka.. terabai.. tapi harus jugalah beringat..

Insyallah.. jika ada rezeki aku nanti.. dan ketentuan Allah.. aku juga boleh berjaya seperti kak yah.. melihat dia konvo dengan baju konvo Phd.. dengan semangat.. membuatkan aku yakin bahawa tidak ada yang mustahil di dunia ini.. yang penting kita perlu yakin dan perlu juga berusaha.. insyallah..

Anak buah baru

Kemarin aku dapat berita dari pakwe yang kak ngah dah bersalin.. cuma tidak diketahui anak lelaki ke perempuan.. hari ini barulah dapat cerita yang detail.. anak perempuan.. nama belum tahu lagi... mak dan abah sejak dari hari khamis sudah berada di rumah kak ngah.. dan abah telah pun pulang ke kampung pada hari jumaat... dan mak pula.. hari ini baru balik ke kg..

Mendengar berita tentang berita kelahiran anak buah.. seronok juga cuma bila berada jauh di sini.. perkhabaran itu hanya sekadar disambut dengan rasa yang biasa.. yelah kalau di malaysia tu sudah tentu aku dan pakwe sudah menjenguk kak ngah di rumah.. teringat dulu semasa aku bertunang dengan pakwe.. kak ngah pun tengah mengandung anak yang ketiga.. erin.. dan bersalinkan erin sebelum aku kawin.. kini.. bila jai pula yang bertunang.. kak ngah mengandung lagi.. dan bersalin juga anak yang perempuan.. ya mungkin itu hanya kebetulan.. tapi sedikit sebanyak bila difikirkan.. itulah ketentuan tuhan..

Isnin depan aku akan jumpa George.. untuk membincangkan laporan yang telah aku siapkan.. dan insyallah tarikh review akan ditentukan.. harap secepat mungkin.. dan bolehlah aku rancang semua perkara yang hendak dilaksanakan.. balik ke malaysia dirancang pada hujung bulan 3 dan pada pertengahan bulan 4 pula pakwe balik menyusul hingga hujung bulan 4. cukuplah aku dapat balik sebulan ke malaysia.. lepas itu.. hujung tahun balik lagi untuk tempoh yang lama.. jika diizinkan Allah.. berpuasa dan beraya aku kat kampung tahun ini.. tapi.. aku terpaksa beraya seorang tanpa suami.. kerana pakwe terpaksa kerja... dan hanya boleh cuti sebulan sahaja.. sedangkan aku.. terpaksa berada lama di malaysia kerana akan mula mengambil data di 7 buah sekolah di seluruh malaysia.. insyallah.. jika semua perancangan itu dapat dilaksanakan.. kadang kita tidak tahu aral melintang yang akan menimpa.. balik ini pun aku bukan sekadar balik sahaja.. kena pergi ke semua sekolah berkenaan.. untuk berjumpa guru besar.. jumpa guru math.. lihat kemudahan sekolah.. nak setup projek GeoVEL itu.. sama ada nak run sebagai web based.. kena setup dalam server sekolah.. jika tidak kena burn as CD courseware.. dan sebagainya.. insyallah.. aku doakan Allah mudahkan niatku.. disamping untuk berjumpa keluarga.. mak dan ayah..

kadang bila terasa yang masa untuk pulang ke malaysia itu hampir tiba.. rasa seolah jarak bukan lagi faktor.. yelah.. dulu terasa juga yang UK dan Malaysia itu satu jarak perjalanan yang jauh.. tapi bila difikirkan rasa seolah dekat sahaja.. mungkin hatiku dah kuat sangat nak balik.. so jarak dan masa bukan lagi isu..

Buat sahabat yang nak balik.. Rusdi dan Shima.. selamat kembali ke Malayia.. jangan lupa pulak nak balik UK nie.. dah seronok balik malaysia.. makan semua yang teringin.. jumpa semua sahabat dan keluarga.. aku pun ramai juga kawan-kawan yang nak kena jumpa nie.. masa nielah nak suruh diorang belanja makan heheheh.. sure ok ye kan.. :)

Friday, 22 February 2008

Akhirnya.. 1st year annual report siap

Akhirnya setelah berjaga malam sehingga pukul 4pagi semalam.. hari ini tepat pukul 12.20 tghri aku telah berjaya menyiapkan laporan tahunan annual aku.. laporan yang diminta hanyalah sekadar 6 muka surat sahaja tapi aku telah menyiapkan hampir 14 muka surat.. itu pun termasuk bibliography.. dan appendix yang mengandungi diagram dan capture screen projek GeoVEL aku terpaksa aku keluarkan dan disimpan dalam file yang berasingan..

Sebenarnya kalau hendak diteliti lagi.. masih ada ruang untuk ditambah.. tapi selagi diteliti selagi itulah aku akan menambah lagi ayat dan perenggan dan semakin bertambah pening pala aku untuk mencari idea untuk terus menulis..

Bila terpaksa menulis barulah aku ketahui.. betapa banyak sungguh perkara yang selama ini aku terlepas pandang.. apatah lagi semasa membaca pelbagai jurnal dan artikel .. maka aku menyedari bahawa banyak sungguh komponen yang aku tidak ambil berat atau tidak berpeluang untuk meneliti dengan lebih terperinci.. tapi aku belajar sesuatu yang baru dalam penulisan laporan ini.. untuk menulis dan menerangkan methodologi kajian rupanya banyak sungguh elemen penilaian yang perlu difikirkan.. statistical analysis apa nak buat.. ujian pre dan post test.. ujian kesahan.. ujian annova .. itu belum lagi termasuk usability study yang punya ciri experimental design yang tersendiri yang aku skip dari penerangan.. namun aku kena consider juga untuk dimasukkan dalam questionaire..

Namun memang pengalaman yang berguna dan mencabar daya pemikiran dalam menyiapkan laporan setahun ini.. macamana pula agaknya bila hendak menyiapkan thesis PhD yang lebih detail lagi.. itu belum lagi proses menjalankan research.. apabila aku ingin mengintergrasikan penilaian dan pengukuran dalam konteks pendidikan dan juga kebolehgunaan dalam bidang computer sains.. maka banyaklah elemen yang terpaksa dimasukkan.. sedangkan penilaian dalam bidang pendidikan sahaja sudah banyak elemennya.. apatah lagi aku mengabungkan penilaian yang juga dalam usability and human computer interaction.... memang banyak benda yang perlu dipertimbangkan.. dan rasanya mungkin aku perlu edit semula report yang telah aku buat.. biasalah.. takkan nak tunggu semuanya sempurna .. yang penting aku sudah pun dapat menyediakan apa yang sepatutnya.. laporan yang diminta adalah sepanjang 6 muka surat sahaja.. tapi aku dah sampai 14 muka surat.. tunggu George komen isnin nie.. jika ok.. insyallah Jumaat depan aku akan kena present detail laporan itu nanti..

oklah.. masa untuk bersiap-siap untuk pergi lunch dengan kak haizan kat Mr T.. dan terus pergi kerja.. selepas itu kena hadiri pula majlis perjumpaan dengan pengarah Malaysian Student Department, MSD, En Ahmad Nazri Sulaiman dan juga Atache Pendidikan bagi kawasan Scotland, Puan Azimah Aziz. Ikutkan hati malas nak pergi.. tetapi kerana dapat email semua ajk sekolah malaysia glasgow kena hadiri perjumpaan tersebut kerana akan ada meeting dengan pengarah MSD berkaitan dengan sekolah malaysia glasgow.. minggu lepas semasa meeting sekolah.. aku telah dicadangkan untuk dilantik sebagai pengetua sekolah.. nasib aku tolak awal-awal kerana komitmen study yang kadang aku tak dapat nak bahagikan masa.. akhirnya asmaheran di lantik buat masa ini sebagai penolong pengetua.. sementara kak pah memegang jawatan tersebut.. eloklah.. as pun tak study.. ikut hubby study.. dia pun guru bahasa melayu sekolah menengah di malaysia.. sama seperti kak Pah.. aku?? walaupun boleh nak kendalikan jawatan itu.. namun komitmen study.. aku tak dapat nak terima.. biarlah jadi penyokong dari belakang sahaja.. setakat nak bagi pandangan tentang pengajaran dan pembelajaran.. sikit2 berdasarkan pengalaman insyallah ler.. so.. nanti aku fikir balik masa kerja nanti.. kalau rasa larat aku pergi perjumpaan itu.. cukuplah untuk memberi sokongan untuk sekolah malaysia glasgow..

Semalaman berjaga menyiapkan laporan.. teringat kata kak ramlah.. bila saat idea dan ilham itu datang untuk menyiapkan sesuatu.. kita ambil lah masa itu sekejap untuk menyiapkan.. kerana bila idea itu tiada dan buntu.. walau semalaman atau seharian kita mengadap Pc atau membaca.. hanya pandangan kosong dan bosan yang akan kita hadapi.. kadang seharian.. kadang berminggu.. kadang juga berbulan.. insyallah.. setiap sesuatu permasalahan itu ada penyelesaiannya.. aku sentiasa yakin dan sentiasa fikirkan yang positif insyallah.. aminn

p/s: ada orang tu kan.. suruh edit diagram tak letak warna.. yayang pun lagi teror bab-bab warna nie.. mama siap bagi 20 batang pensil warna -warni.. geram je.. tau tadi.. suh yayang je yang color diagram tu.. sure colorful..

Wednesday, 20 February 2008

Cabaran Study

Cabaran.. setiap insan akan menghadapi cabaran dan dugaan dalam hidupnya.. baik dimana kita berada.. di malaysia ke.. di UK.. atau dinegara lain.. Namun cabaran peringkat PhD ini memang amat terasa.. apatah lagi terpaksa di selang selikan dengan tanggungjawab terhadap keluarga.. diri sendiri.. tanahair.. kepada Allah.. pada kerajaan yang membelanjakan ratusan ribu untuk menghantar kita belajar di luar negara

Hakikatnya.. study di peringkat PhD ini bukanla seperti study semasa kita berada di zaman ijazah pertama.. degree dahulu.. hanya perlu menghadiri lecture.. ambik nota.. baca buku.. buat assignment.. presentation.. jawab exam.. dan selesai exam.. cuti.. dan tunggu semester baru bermula... kadang difikirkan semula.. lebih seronok study masa degree dulu.. maklumlah zaman bujang dan anak dara.. komitmen takde sangat.. masih ada ruang nak enjoy dan berjalan-jalan.. namun apabila menjelajahi dan mengorak langkah melanjutkan pelajaran di peringkat PhD ini.. laluan kehidupan menjadi berbeza.. gaya pembelajaran terpaksa diubah.. gaya hidup juga terpaksa disesuaikan dengan situasi.. ada komitmen yang perlu dipenuhi.. ada hati juga yang perlu diambil berat.. ada keluarga yang perlu difikirkan.. ada tanggungjawab yang perlu ditunaikan.. pada masa yang sama.. terpaksa bekerja demi untuk mendapat sedikit keselesaan hidup.. tapi pada masa yang sama bebanan keletihan dan study terpaksa diimbangkan..

memang benar.. kadang kita teralpa seketika dari tanggungjawab yang sepatutnya kita buat.. tapikan kita ini manusia... hanya mailakat sahaja yang tidak pernah melakukan dosa.. tapi ini bukan bermakna kita jadikan ia alasan untuk tidak bertanggungjawab dan berterusan alpa dan mengabaikan.. memanglah kadang kita terlupa untuk study seketika.. aku pun begitu juga.. tak mampu nak concentrate study sepenuh masa.. kita ada benda lain yang kadang perlu kita ambil berat juga.. biasalah mood study ini.. meliputi juga mood kita untuk meneruskan hidup sehari.. adakala.. seharian mencari ilham untuk menulis dan membaca.. kadang rasa hanya membuang masa mengadap bacaan yang entah beratus kali dibaca.. kadang memandang PC di department.. hanya satu pandangan kosong yang tidak ada makna.. kadang kerap juga tertanya diri apa sebenarnya yang aku buat ini.. bukan tak nak buat kerja tapi kadang.. disaat fikiran menjadi buntu.. satu apa kerja pun tak mampu dibuat.. so lebih baik diisi dengan melakukan sesuatu yang lain..

Hari ini semasa kerja.. terasa penat sekali.. disaat tengah ada mood untuk menulis ini.. aku terpaksa berhenti kerana perlu bekerja.. semasa kerja menvakum lantai pun.. ilham untuk menulis mencurah-curah datang.. namun kerana yang dipegang adalah mop dan hover.. tidak mampulah aku taipkan bait ayat dan kata-kata yang terlintas tadi.. namun bila balik ke rumah pula.. keletihan pula melanda diri.. tak larat pula nak melakukan penulisan.. tapi aku yakin.. dimana ada jalan di situ ada kemahuan.. insyallah.. aku akan dapat selesaikannya .. aku yakin aku dapat menghadapi dan menyiapkan report aku esok insyallah..

Itulah cabaran.. baru setahun study namun sudah terasa hebat sungguh dugaan yang melanda.. bermula dengan huru hara keluarga yang terpaksa aku hadapi.. bersama dengan ketidak tenangan hati yang sekian lama aku simpan.. insyallah.. semoga Allah permudahkan urusan study kita semua.. semoga Allah jua beri kita kekuatan untuk menghadapi semua dugaan.. aminn

Tuesday, 19 February 2008

Buat report annual review

Masih teraba-raba mencari ayat untuk menyusun apa yang telah aku lakukan.. namun masih banyak yang menjadi persoalan dan semakin banyak pula yang aku tak pasti.. apatah lagi dalam jangka masa terdekat ini evaluation di peringkat pilot study hendak dibuat.. namun questionaire yang hendak dibina pun masih tercari-cari..

semoga aku dapat ilham untuk menyiapkan dan menjawab semua persoalan tersebut.. aminn

Monday, 18 February 2008

Pengorbanan dan kebahagiaan

Sudah beberapa hari ini aku asyik memikirkan 2 perkara ini.. sejak perkara ini aku bangkitkan semasa berdebat dengan seorang kenalan di sini.. aku pula terkena tempias asyik memikirkan.. Namun terpulanglah pada diri masing-masing untuk menentukan hala tuju sebuah keluarga.. setiap orang ada cara mereka.. aku nak komen panjang pun.. buat pening kepala je.. tapi kadang-kadang melihat buat aku jadi simpati ..

Tapi itulah kehidupan.. kadang bila study dibila sudah berkeluarga ini.. banyak perkara yang perlu dikorbankan.. dan perlu difikirkan.. tanggungjawab tetap tanggungjawab.. tapi kadang-kadang ada orang yang merasakan.. study menjadi perkara pertama tapi keluarga tinggal tempat kedua.. bukanlah aku nak mengatakan study itu tidak perlu.. tapi.. kadang.. rasa pelik juga.. study PhD nie bukan macam ijazah atau master dulu.. PhD ini banyak menulis dan banyak menyelesaikan sesuatu.. kadang kita perlu mencari penyelesaian yang kadang berbulan-bulan nak selesai.. aku nie dah masuk setahun.. ini pun masih tercari-cari apa sebenarnya yang hendak kita kaji.. selama ni dah tau dah.. tapi bila kita dah mula nak memfokus apa yang hendak dikaji.. jumpa pula elemen atau komponen lain yang kita terlepas pandang sebelum ini.. terpaksalah pula kita study elemen berkenaan..

kini bila mula untuk menyiapkan laporan setahun yang hanya memerlukan 6 muka surat pun aku dah pening kepala nak susun ayat.. rasa dah yakin dengan semua yang hendak dilaporkan.. tetapi bila membaca lagi artikel yang dah berpuluh kali aku baca..terfikir pula ada elemen lain yang terpaksa aku fikirkan.. terfikir pasal framework lah.. pasal usability elemen lah.. evaluation quantitative dan quanlitative.. macamana nak buat lah.. nak approach responden peringkat mana yang lebih sesuai lah.. mula ingat nak ambik tahun 1 atau 2.. tapi bila study courseware itu semula.. rasanya tahun 3 lebih sesuai untuk diuji.. terfikir juga untuk membuat kesahan questionaire.. hari ini kerja pun kepala asyik memikirkan perkara berkenaan dengan evaluation study.. maklumlah bila buat evaluation yang berkaitan dengan education.. masih banyak persoalan yang perlu dijawab.. nampaknya minggu ini aku kena pergi bertanyakan pendapat dengan abg shah dan nordin untuk mendapatkan idea bagaiman penilaian hendak aku lakukan apabila melibatkan kanak-kanak ini.. bila kena perkara seperti ini kadang rasa rendah diri juga.. banyak sungguh perkara yang kita tidak tahu.. namun.. prinsip aku.. kalau tak tahu kenalah tanya.. dan kenalah banyak membaca..

Namun berbalik pada soal pengorbanan.. biarlah.. ikut masing-masing untuk mencorakkan hidup masing-masing.. aku dah malas nak masuk campur lagi.. kita hanya mampu memberikan pendapat.. kalau rasa tak sesuai dan tak nak terima.. tidak menjadi persoalan pada aku pun.. lagipun bukan aku yang susah akhirnya kan.. yang penting.. aku tahu apa yang terbaik.. dan yakin yang aku pasti dapat selesaikan dan hadapi semua dugaan dengan cara yang termampu dengan keizinan Allah.. insyallah..

Friday, 15 February 2008

Bayangan tanahair..

Sudah beberapa hari ini aku asyik teringatkan kampung halaman.. semenjak mimpi aku sampai di airport untuk balik ke malaysia.. bermula pagi itulah hati aku dah mula asyik teringat kampung.. teringat mak dan ayah.. teringat rumah yang ku tinggalkan di behrang2020.. teringatkan kampung mak dan abah di jelebu.. teringatkan wan di kg.. teringatkan kubur arwah nenek dan tok yang lama tak ku jejaki dan ku lawati.. ahh semua itu asyik bermain di fikiran.. apatah lagi rasa untuk balik sudah terlalu kuat dan tidak dapat ku bendung lagi.. apatah lagi beberapa rakan karib juga akan pulang ke malaysia di penghujung bulan ini.. membuatkan rasaku untuk pulang menjadi bertambah kuat..

Namun masih banyak perkara yang belum aku selesaikan sebelum pulang.. annual review pada penghujung bulan ini.. yang masih belum dipastikan lagi.. mungkin juga akan ditangguh hingga ke awal bulan 3.. laporan 6 muka surat perkembangan research ku.. permohonan untuk epu dan eprd yang perlu aku buat.. questionaire yang masih belum ku siapkan.. ahh banyaknya perkara yang perlu aku selesaikan.. kalau ikutkan hati.. mahu saja aku balik.. hari ini juga.. cukuplah untuk jumpa mak dan ayah... dan menatap wajah mereka.. dan memeluk mereka..hanya itu yang aku mahu lakukan ..

entahlah.. kadang ada insan lain yang mungkin tidak pernah kisah akan soal keluarga bila berada di luar negara.. namun bagiku.. walau dimana bumi ku pijak.. hatiku sentiasa ada pada mak dan ayah.. memanglah boleh bertanyakan khabar berita menerusi telefon namun.. aku sudah biasa sejak dari dulu.. menjenguk mak dan ayah setiap bulan.. menjadi rutinku untuk pulang ke kampung.. apatah lagi bila aku tension.. bosan dan tertekan.. berjumpa dengan mak.. meluang masa berbual dengannya sudah cukup untuk membuatkan hatiku lega sedikit..

masa berlalu sungguh pantas.. setahun sudah berlalu.. sudah bertahun lamanya ku rasakan perjalanan studyku.. dari sejak zaman sekolah rendah.. hinggalah sekolah menengah.. masuk ke matrikulasi UKM.. setahun di KL dan setahun di kuala pilah.. sambung ijazah IT di UKM .. melanjutkan master di edinburgh.. dan akhirnya sampai ke sini Uni. of Strathclyde, Glasgow. Ijazah tertinggi dalam bidang pengajian.. namun untuk memperolehinya.. tidaklah semudah yang disangka.. amat jauh berbeza dengan laluan ketika ijazah dan master dulu.. hanya perlu baca buku.. study utk exam.. buat assignment.. buat presentation.. namun PhD.. tiada itu semua.. tapi memerlukan penjelajahan dan penerokaan bidang ilmu.. pengetahuan.. yang kadang tiada penghujungnya.. lagi banyak yang dibaca.. makin banyak pula yang kita rasa kita tidak tahu.. makin banyak juga yang kita keliru.. dan kadang rasa rendah diri wujud betapa banyak sungguh perkara yang kita tidak tahu.. walaupun selama ini sudah hampir 10 tahun aku mengajar bidang ilmu IT.. dari peringkat matrikulasi.. sijil.. diploma.. ijazah dan master.. kadang bila difikirkan.. betapa luasnya ilmu pengetahuan itu.. sudah 100 jurnal dan artikel yang ku baca.. untuk menyiapkan literature review.. namun setiap hari jua aku jumpa ilmu dan jurnal yang baru.. itulah pencarian ilmu tanpa sempadan..

Dulu semasa mula mencari ilmu.. ilmu itu diberikan oleh guru.. disampaikan dengan cara visual dan verbal.. dengan mengambil nota dan meghafal setiap baris ayat.. setiap makna.. dan setiap proses.. bila sampai masa exam.. diluahkan dan ditulis semula.. dalam bentuk ayat yang kita ingat dan fahami.. namun.. kini bila peringkat ilmu ini pula yang dicari.. ilmu bukan lagi diberikan oleh sesiapa.. tapi ilmu itu perlu kita cari sendiri.. pengetahuan dan rangka proses perlu dicipta.. koding pengaturcaraan perlu dibina dan difahami.. sistem perlu dibangunkan.. makna dan pengertian perlu difahami dan ditulis semula dalam bentuk pemahaman yang kita sendiri lakarkan ayatnya.. mengaitkan 2 teori sahaja.. konstruktivism dan multiple intelligence terutama yang memfokus pada visualization.. dan mengaitkan dengan realiti maya sudah cukup memeningkan kepala aku.. apatah lagi perlu memahami konsep mental model.. kerangka kerja yang perlu dibina.. methodologi yang perlu diketahui.. sudah cukup kadang membuatkan aku teraba-raba yang mencari apa yang sebenarnya hendak aku kaji.. yang hendak aku buktikan.. yang hendak aku capai.. kadang rasa terlalu sedikit yang aku tahu.. kadang rasa tidak tahu yang mana perlu aku ambil tahu.. namun itulah pencarian ilmu

Teringat kata pakwe.. Phd ini pencarian ilmu.. ilmu tu kena kita cari.. kena kita kaji.. kena banyak membaca.. melihat.. memanglah aku tidak nafikan sama sekali.. namun.. berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul..

Insyallah.. aku sentiasa yakin.. dimana ada usaha di situ ada daya.. sentiasa berfikiran positif.. sentiasa ingat yang kita mampu lakukan.. sentiasa mendoakan dan membayangkan yang terbaik.. apa pun.. setiap sahabat yang aku ada.. alhamdullilah... aku punya kawan dan sahabat yang sentiasa menyokong perjalanan hidup.. jika ada suami atau isteri iaitu pasangan kita memanglah satu bonus.. namun kadang kita tidak mampu meluahkan semuanya.. kadang hanya sahabat yang lebih memahami.. dan keluarga juga... mak dan ayah adalah insan yang paling dekat dengan kita.. walaupun kita dah berkawin dan beranak pinak sekali pun.. mak dan ayah lebih mengetahui diri kita sebenarnya.. kerana merekalah yang melahirkan kita.. mereka juga yang membesarkan kita.. manusia memang berubah apabila dewasa.. namun bagiku.. doa mak adalah doa yang paling aku percaya keberkatannya.. walaupun aku sudah berkahwin.. doa mak sentiasa menjadi harapanku.. kadang bila tension .. mak juga tempat mengadu.. mak juga yang kita minta mendoakan kebahgiaan..

Insyallah.. semoga Allah permudahkan perancanganku.. semoga aku dapat pulang jumpa mak dan ayah.. hatiku terlalu rindu sebenarnya.. orang lain mungkin rasa .. ahh tidak ada apa makna rindu itu.. namun padaku.. selagi mereka ada dan bernyawa.. selagi itu aku perlu laksanakan tanggungjawab.. selagi itu aku mahu membahgiakan mereka.. kerana bila mereka sudah tidak ada.. ketika itu tidak ada apa lagi yang dapat kita lakukan.. kadang ketika ini aku sering teringat arwah nenek.. teringat suatu ketika bila dia masih ada.. aku akan sentiasa balik kg dan jumpa arwah nenek.. kadang hanya untuk mendengar cerita.. kadang hanya untuk merasa air kopinya.. kadang hanya untuk menghulur duit belanja.. teringat juga.. kala saat akhir aku memandikan arwah nenek diberanda rumah.. dan saat aku menatap wajahnya kali terakhir sebelum kain kapan menutupi wajahnya.. dan saat tubuh arwah nenek ku lihat buat kali terakhir diliang kubur.. dan saat tanah terakhir dikambus.. dan kayu nisan ditegakkan.. ketika itulah aku faham makna ibu dan ayah... dan waktu itu juga aku rasa bagaimana rasa kehilangan.. semasa memandikan arwah nenek.. aku terfikir sejenak.. bagaimana insan yang aku mandikan ini adalah mak... berderai airmataku mengenangkan andai saat itu tiba buat ku.. dapatkah ku tahan airmataku.. dan dapatkah aku menerima pemergian mak satu hari nanti..

Teringat kata mak ngah ku ketika itu.. kini mak ngah dah jadi anak yatim piatu.. tiada mak dan ayah.. dan sejak itu jugalah aku berjanji untuk membahgiakan mak dan ayah ku.. kerana.. aku sudah lihat dan rasa bagaimana ayahku kehilangan mak yang melahirkannya dan ayah yang membesarkannya.. walaupun ku lihat ayah begitu tenang menghadapi semua yang terjadi.. namun dari riak wajahnya.. aku tahu ayah begitu sedih dengan pemergian arwah nenek.. dan aku.. hanya aku satu-satunya cucu perempuan yang memandikan arwah nenek dahulu.. dan hanya emak sahaja dikalangan menantu yang memandikannya.. hanya aku dan mak sahaja dikalangan keluarga yang memandikan arwah nenek.. namun sehingga bila-bila aku takkan lupa.. pengalaman itu.. perasaan itu.. kehilangan.. kesedihan..

Teringat juga hari pertama aku berpindah ke rumahku yang dahulu di bowman street.. selepas hampir 10 hari menumpang di rumah mas.. hari pertama dan malam pertama aku tidur di rumah itu.. malam itu juga aku mimpi bertemu dengan arwah nenek.. teringat aku bagaimana arwah nenek duduk disebelahku.. dan aku masih ingat bagaimana aku memeluknya seerat-erat mungkin.. sambil mengatakan aku rindu pada nenek.. ina dah lama sangat tak jumpa nenek.. hingga ke saat aku menulis ini.. aku masih seolah terasa betapa eratnya pelukan arwah nenek ketika itu dan bagaimana manisnya senyuman dia saat itu.. dan sebenarnya setiap kali aku menziarahi kubur arwah nenek.. setiap kali itu juga airmataku pasti akan mengalir.. mengenangkan kenangan aku dan arwah nenek.. mengenangkan kata nasihatnya.. teringatkan katanya yang lemah lembut..

Sememangnya sudah sampai masa untuk aku pulang.. bebanan dihatiku banyak yang perlu aku selesaikan.. banyak juga yang perlu diuruskan.. semoga Allah mudahkan segalanya.. aminnn

Thursday, 14 February 2008

Happy Birthday To You

Buat Yayah yang di ingati..

Selamat Hari Lahir..

MyHotComments.com
MyHotComments


Semoga Panjang umur dan murah rezeki..

Kuatkan semangat untuk menghadapi semua dugaan dan cabaran..

p/s: Setiap tahun seluruh dunia celebrate birthday sebab jatuh pada hari valentine ;)

MyHotComments.com
MyHotComments

Tuesday, 12 February 2008

Seorang perempuan tua dan bas

Sebenarnya semalam dalam perjalanan pulang.. aku bertemu dengan seorang perempuan tua.. selepas sahaja aku menaiki bas pulang dari kerja.. lebih kurang 2 bus stop selepas bus stop yang ku tunggu.. naiklah perempuan tua itu.. kebetulan ketika itu aku berdiri di hadapan bas kerana tempat duduk penuh.. terus perempuan tua itu senyum.. dia tegur aku.. dan aku hanya sekadar senyum sahaja.. ceritanya bermula pada minggu lepas..

Selepas waktu kerja aku menaiki bas 66.. tak salah aku hari tersebut adalah hari rabu atau khamis yang lepas.. naiklah perempuan tua ini dengan berjalan menggunakan tongkat.. terkial-kial.. mulanya dia berjalan terus tapi ditegur oleh pemandu bas menanyakan tambang.. perempuan tua ini tidak perasan agaknya perlu membayar tambang.. selalunya orang tua di sini menggunakan kad concession.. dan biasanya dengan menunjukkan kad berkenaan mereka akan dibenarkan naik tanpa perlu membayar tambang bas.. entah bagaimana perempuan tua ini tidak punya kad berkenaan.. maka terpaksalah beliau membayar dengan duit siling.. maka beliau diminta oleh pemandu bas untuk membayar tambang 1 pound.. aku terdengar dia mengatakan hendak turun di calder street.. maka terkial-kial lagi ku lihat dia hendak meletakkan tongkatnya.. dan terkial-kial lagi mencari duit siling..

Malangnya duit silingnya tidak cukup.. maka beliau terpaksa menoleh ke belakang untuk menanyakan orang disekeliling utk mendapatkan duit siling 1 pound.. aku kebetulan masa itu hendak mengeluarkan duit berkenaan.. tapi memandangkan aku duduk di tempat duduk 3 dari depan.. seorang gadis keturunan black.. aku tidak pasti negara mana.. yang kebetulan duduk di tempat duduk hadapan.. memberikannya duit siling berkenaan.. aku terdengar perempuan tua itu berkata.. it really embrassing.. sambil menggelengkan kepalanya dan ditambah diperli lagi oleh pemandu bas mengatakan malu je suruh orang lain bayarkan tambang.. sungguh kurang ajar pemandu bas berkenaan... saat itu hatiku sungguh geram melihatkan perbuatan pemandu bas berkenaan.. dahlah perempuan tua yang berjalan dengan tongkat.. perlahan sungguh langkahnya.. malah diperli lagi oleh pemandu.. kebanyakkan penumpang ketika itu mengeluh dan berkata.. kenapa pemandu itu tida biarkan sahaja perempuan itu naik tanpa tambang.. nama pun perempuan tua.. dengan langkah yang perlahan perempuan tua itu terus duduk disebelahku.. sambil berkata terima kasih.. aku hanya senyum kembali.. berulang kali dia ucapkan terima kasih padaku.. mungkin dia ingat aku yang beri duit tersebut sedangkan gadis yang memberikan duit berkenaan telah pun turun tidak lama selepas perempuan itu naik..

entah macamana semalam.. aku berjumpa kembali perempuan tua itu di dalam bas no 5.. dari jauh perempuan itu senyum padaku sambil menyebut "you the one who give me the 1pound".. aku hanya senyum sahaja.. malas nak berkata apa-apa.. entah bagaimana.. tiba-tiba perempuan itu menghulurkan duit siling 1 pound padaku.. dia paksa juga aku terima duit itu.. mulanya aku tolak duit berkenaan.. tapi dia paksa juga aku terima.. akhirnya aku terpaksa bersuara.. " no.. it's not me who give you the 1 pound.. it's the other girl".. barulah selepas itu perempuan tua itu berhenti dari memaksaku.. mungkin dia percaya dan mungkin tidak.. mungkin dia rasa aku sahaja berikan alasan berkenaan untuk tidak menerima duit tersebut.. namun hakikatnya memang bukan aku yang berikan duit berkenaan..

Namun peristiwa itu sentiasa terbekas dalam hatiku.. apatah lagi melihat orang tua begitu.. membuatkan aku teringat mak dan arwah nenek ku.. bagaimanalah jika mereka diperlakukan sebegitu ... sayu hatiku memikirkannya..namun itulah peristiwa yang takkan aku lupa.. seorang perempuan tua dengan tongkatnya.. aku takkan lupa wajahnya yang sentiasa senyum walaupun telah diperli dan diherdik oleh pemandu bas yang kurang ajar..

Itulah manusia.. di bumi asing ini macam-macam perangai orang yang kita temui.. ada yang ramah mesra dan baik hati.. namun ada juga yang kurang ajar dan jahat.. kena pandailah menilai.. namun.. kalau nak diikutkan dari segi keselamatan.. aku rasa lebih selamat di sini.. alhamdullilah belum lagi aku temui manusia yang jahat dan berniat jahat pada ku disini.. bawa beg tangan ke bandar pun belum pernah lagi aku diragut atau dirompak.. cuba bawa beg tangan ke KL.. macam-macam peeristiwa yang kita dengar.. dan tiap kali aku ke KL aku pasti xkan bawak beg tangan yang besar.. hanya muat-muat untuk aku kepit dengan kuat diketiak ku.. jika tidak.. siaplah jadi mangsa ragut penunggang motor..

Namun.. peristiwa berjumpa dengan perempuan tua itu membuatkan aku menilai sifat manusia.. dan membuatkan hati aku semakin rindu dengan kampung halaman.. dan semakin rindu dengan mak.. takpelah sabarlah hati.. tak lama lagi aku akan balik insyallah

Cinta Antara Kita- Duta feat. Baizura Kahar



Lagu ini dikirim oleh seorang sahabat.. :)

Dunia Baru The Movie OST - Cinta Antara Kita
http://www.duniabaruthemovie.com/

Duta:
sejak dari dulu
ku menyintaimu
kau tahu begitu namun kau berpura
ku masih teringat kau peluk diriku
yg telah membuat ku menyintai mu

sudah berapa lama
diriku ini
tak bertemu mu
mungkin ku harap jua
kau merindu ku
sebagaimanaku rinduimu

Duta:
cinta antara kita
tiada penghalangnya
walau akhir usia
ku menyinta dirimu
ku hanya menunggu mu
menyata kau cintaku
ku kan berjanji
menyintamu syg....

Baizura Kahar:
setelah kau pergi jauh dari sisi
tiada ku cinta selain dirimu
ku ingin bersama denganmu selamanya
walaupun sehingga ke akhir nyawa
mungkin kau tak mengerti
maksud ku dulu pada dirimu
kiniku kan menyinta dirimu itu sehingga ke akhir waktu

Baizura Kahar:
cinta antara kita
tiada penghalangnya
walau akhir usia
ku menyintai dirimu
ku hanya menunggu mu
menyata kau cintaku
ku kan berjanji
menyintamu syg....

Duta:
sudah berapa lama
diriku ini
tak bertemu mu

Baizura Kahar:
mungkin ku harap jua
kau merindu ku
sebagaimanaku rindumu

Duta:
cinta antara kita
tiada penghalangnya
walau akhir usia
ku menyinta dirimu

Baizura Kahar:
hanya menunggu mu
menyata kau cintaku
ku kan berjanji
menyintamu syg....

Duta and Baizura Kahar:
cinta antara kita
tiada penghalangnya
walau akhir usia
ku menyintai dirimu
ku hanya menunggu mu
menyata kau cintaku
ku kan berjanji
menyintamu syg....

ku kan berjanji
menyintamu syg....
oooooo

Monday, 11 February 2008

Main Salji Hari ke 2: Cairngorm Mountain-Aviemore

Malam Ahad kami bermalam di Inverness di salah sebuah B&B dengan charge 20pd seorang.. kami ambik 2 bilik.. 3 katil sebilik dan 2 katil sebilik.. selepas check in dan solat.. kami keluar untuk beli barang dan balik untuk makan malam.. memang dah masak awal-awal dari rumah.. malam itu kami semua tengok tv sambil lepak kat bilik..

pagi ahad selepas breakfast english style.. roti bakar dengan jam.. dan scramble egg.. kami bertolak ke Aviemore.. cairngorm mountain.. alhamdullilah cuaca panas.. dan train boleh naik ke mountain..

Kena bayar 8pd seorang utk student dan 9.25p utk adult.. dapat naik train akhirnya selepas 2 hari sebelum itu train tidak dibenarkan naik sebab angin kuat.. untuk maklumat berkaitan dengan cairngorm mountain http://www.cairngormmountain.org.uk/ dan maklumat berkaitan dengan tempat ski di Scotland http://ski.visitscotland.com/

Hampir pukul 3 petang kami bertolak balik ke glasgow..

Tengah tunggu bas untuk naik ke railway station.. terpaksa parking di bawah.. parking berhampiran railway penuh..

Di railway station cairngorm mountain


Di kaunter tiket

Pemandangan di dalam train semasa menaiki mount cairngorm

Di puncak..

kabus tebal..

Aksi semasa..


Buat snowman lagi..



Main gelongsor ais

















videosuasana sledge



Tunggu train untuk turun















Dalam train menuruni puncak gunung






Sunday, 10 February 2008

Main Salji Hari 1 : Navis Range-Fort William

Sebenarnya aku baru sahaja balik dari main snow di 2 puncak gunung.. Ben Navis dan Mount Cairngorm.. Puas sungguh main snow hingga mengigil kesejukkan.. namun pengalaman yang paling menyeronokkan..

Malam jumaat sebelum masuk tidor.. pakwe beritahu yang dia cuti pada hari sabtu dan ahad.. selalunya agak sukar juga dia nak dapat cuti sabtu ahad serentak... selalunya dia mesti keje.. tapi bila dia beritahu awal-awal.. malam itu juga.. aku bangun dari tidur dan terus logon ke enterprise website dan book keta.. konon-konon plan asal nak pergi dating berdua je.. nak dijadikan cerita.. semasa nak ambil kereta.. kereta kecil takde.. kereta yang aku book tu dah ada org lain sewa.. so dia offer aku zafira mpv.. kereta yang aku drive semasa pergi ke Inverness bersama dengan shima masa cuti xmas yang lepas.. mengenangkan kereta 7 seat.. pulak tu orang yang nak pergi 2 orang je.. so aku pun decide ajak azlan.. azril, jaslina dan syahmi.. kebetulan semuanya free weekend.. dan dengar je nak pergi main snow.. semua excited abis nak ikut.. maklumlah.. bukan sellau dapat peluang nak pergi berjalan.. apa lagi.. azlan pun datang tidor rumah aku.. dan malam itu aku sibuk masak untuk bawak bekal pada hari sabtu..

Bertolak awal pagi sabtu dalam pukul 8pg dari Glasgow melalui Loch lomond ke Fort William .. singgah di Glencoe.. kemudian singgah di Ben Navis.. dan akhirnya bermalam di Invernes

Semasa di Ben Navis.. kami berguling2.. main snow.. macam tak pernah jumpa.. seluar baju abis basah.. termasuk ler kasut aku.. best betul main salji hehehe..

Berhenti lagi.. semata-mata nak ambil gambar gunung yang penuh dengan ais

Berhenti sekejap di Glencoe .. tak jadi naik ke sebab gondola dia open air.. ada budak kecik.. bahaya..


Di pintu masuk ke Gondola.. Navis Range


Semasa dalam gondola menuju ke stop centre








dan lagi ...


3 Jejaka sedang bersuka ria..














Kakiku beku dan basah



Pemandangan sekitar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin