Friday, 11 February 2011

Walau berbeza bahasa.. Cerita drama itu tetap Universal



Kelas selesai hampir 15minit lagi ke pukul 2.00petang..

Kemas buku nota dan cetakan kuliah..

 Sebelum keluar dari kelas,  jumpa pensyarah penyelia untuk ucapkan "Thank you sir and have a nice weekend"

Dia tersenyum dan membalas dengan kata-kata balas yang sama..

Turun tangga ke tingkat bawah dan melintasi 'Montrose St' menuju ke CIS..

Naik ke tingkat 12..

Sampai depan pintu bilik.. Buka pintu dan melangkah masuk..

Toleh ke meja rakan baik aku..

Nampak dia sedang menangis...

Dia pandang muka aku sambil mengosok-gosok matanya..

Terus dia cakap "I'm sorry.. I'm crying now"

"Why? What happen???" kataku sedikit cemas..

"I'm watching Thai drama series" kata dia lagi sambil menyapu airmata..

Aku dah gelak masa nie.. Lah ingatkan pasal apa..

"Is it a sad drama?" tanyaku lagi..

"Yes.. very sad.. and I can't stop crying"

Aku sambung senyum-senyum lagi.. Lantas aku teringatkan satu siri drama Thai yang pernah aku tonton 5 atau 6 tahun yang lepas.. Puas aku jelaskan pada Suthanya jalan cerita drama tersebut.. dan puas jugalah dia mencari melalui carian google.. tak jumpa.. yelah nama drama tuh pun tak ingat kan.... Mana nak jumpa hehehe..

Bukan apa yang buatkan aku teringat cerita ini kerana pelakon lelakinya yang cukup hensem masa itu.. Tergelak Suthanya bila dengar aku berkata begitu.. Dulu sanggup balik ke rumah kejap waktu tengahari semata-mata nak menonton cerita ini.. Yelah tempat keje dengan rumah beza 5minit jek.. Selalu juga aku balik makan tengahari dan solat di rumah.. kemudian ke pejabat semula untuk kuliah di waktu petang atau malam..

Cari punya cari.. dengan menggunakan skill pencarian maklumat hehehee (dah sebahagian research pun information retrieval kan..) Akhirnya aku jumpa drama tersebut.. Itu pun jumpa kat blog it's more than words-Nisa. (credit pada tuan punya blog nie) Tajuknya : Roy Lae Sanae Rai

Cari di 'You tube', jumpa hehehe.. Terus tunjuk kat Suthanya.. dan mulalah sesi borak panjang kami.. Siap dia translate untuk aku sekali.. setiap patah perkataan tajuk tuh.. '100 of charming evil'. Tapi.. kawan aku tuh pun tak pernah tengok drama nie.. kata dia.. sebab dia tak minat pelakon perempuan tuh.. sebabnya?? Bibir dia tebal.. Ahaks... Aku gelak sakan lagik.. Boleh ke itu jadi sebab??? hehehehe.. Suka hati ko lah Suthanya.. Nyatanya pelakon lelaki itu memang cukup hensem kan hehehe...

Sebenarnya kawan aku itu terkejut bila dapat tahu yang aku turut menonton drama itu walaupun dalam bahasa Thai.. Aku jelaskan sebab ada 'subtitle' berbahasa melayu.. sebab itu aku dapat faham jalan cerita tersebut.. Malah aku jelaskan bukan sahaja drama dari Thailand yang ditayangkan di Malaysia.. tapi banyak lagi drama dari Indonesia, Korea, Jepun, Philippine turut ditayangkan dengan 'subtitle'.

Drama melayu?? Ada tak agaknya yang dimainkan di negara-negara Asia tenggara?? Ini pun jadi persoalan juga kan ;)

Marilah layan cerita nie..


p/s : Mashi.. Ko ingat cite nie lagik tak??
Kita tengok masa tengahari kat rumah sewa lama aku dulu di Jln ketoyong..
We really have great fun watching it remember??
Really missed the old days when we used to hang around together..
Hope we'll have that chances again.. soon kan..
InsyAllah ;)


10 comments:

kak Erna said...

iina..sejak anak dah sekolah dulu tukan..akak beli lagi satu tv..letak dalam bilik
sebab malu..
kalau tengok cerita bersiri yang sedih..mesti nangis..anak2 tanya susah nak jawab..
sekarang tengok cerita korea..yang tajuk giant tu..selalu gak nangis..ish..malu..he he..

Mak Su said...

jln cerita itu yg penting, mksu tgk crita tamil pun leh nangis ;p

Zaitun said...

Kak Zai pun macam tu juga tak boleh tengok cerita sedih mesti air mata mengalir,sensitive sangat.

iina said...

Kak Erna

Hehehe biasalah kak.. menghayati cerita kan.. baru mggu lepas saya ada tgk 1 movie.. memang menangis gak hehehe.. org pompuan nie mmg sensitif kan ;)

Mak Su

kalau dah jln cerita sedih tuh kan.. bahasa apa pun tetap kita faham dan tumpang sedih sekali kan ;)

Kak Zai

Org pompuan kak hehehe.. ;)

KAKTINY said...

dah lama aku tak layan drama bersiri cam nih.. huhuhuhu..

asyik dok berebut dgn citer cartoon anak2 angkat ko tu ler.. maleh aku nk ikut mana2 siri, dlm ralit tgk tv, tiba2 channel bertukar!!.. grr grrr grrr..

hahaha.

iina said...

Tiny

Aikk dah ada 2 tv pun berebut ke?? Tingat masa lepak umah ko.. hby aku cakap.. 2 tv duk sebelah neyebelah hehehehe... camna nak tgk.. Aku gelak..

Nampaknya kena buat jadul waktu tgk tv ler camtu.. time utk ibu n time utk budak berdua tuh hehehe ;)

Uncle Lee said...

Hi Iina, I think women just love to cry at sad movies, ha ha.
And yes, I hear lots of those weepy Korean, Thai movies making women cry....

Have you seen these movies...
1/ The Eddy Duchin story.
2/ Madam X.
3/ Love is a many splendoured thing.

If you have not, get the DVD movie.....and two kotaks tissue paper, ha ha....
I love your lively sense of humour, Iina.
Have a nice day.
Lee.

aNIe said...

iina... arwah mak akak menangis tengok filem tamil... hehehe

ibunaznoy said...

salam kenal,dtg dr blog fa10..best dtg sini!

iina said...

Uncle lee

I never watch the movie that u mention but will find the time to watch it oneday ;) I believed I would cry all day long hehehe.. Take care yeah

Mak Su

Kalau dah jln cite sedih.. mesti nangis juga kan kak.. tak kira cite dalam bahasa apa pun

Ibunaznoy

Salam kenal juga.. terima kasih sebab sudi singgah.. Thanks ye ;)

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin