Tuesday, 3 May 2011

Warna & Cahaya

Cuba teka gambar apa ini?
Menarik kan kombinasi warna dan cahayanya..
Aku nak bagi korang semua teka..
Nanti aku beri jawapannya..


Kadangkala gambar terhasil pada ketika yang tak disangka..
Pertama kali upload gambar ini ke PC..
Aku sendiri pun termenung sekejap..
Kat mana aku ambil gambar nie..
Lepas tuh tersenyum lah..
Sebab inilah satu-satu ye gambar yang aku ambil ketika aku berdepan dengan situasi itu..
Tak sangka..
Tercipta 1 kombinasi warna dan cahaya..
Pada aku cukup unik..
Setuju tak??

Wos.. ko nak challenge tak??
Ko kan tak suka dikalahkan
Ko teka dulu gambar apa nie
dan dimana..
Gerenti lepas nie ko pun nak cuba gak..
;)


__________________________________________________________________________________

Memandangkan ramai dah teka.. maka aku letak jelah tekaan kawan baik aku sorang nie..

Aku copy paste jek komen dia.. malas nak capture photo ;)

Kaktiny said...

meh aku teka..
ni gambar masa ko gi hantar cuci kat snow wash automatik kan..
.. tu gambar air sabun yang dh di siram air tu..

ko duduk kt dalam kereta, and amik gambar masa org tgh cuci kete ko kat luar..
kan kan kan.. hihihi..

5 May 2011 03:56


iina said...

Tiny

Finally.. hahaha aku kagumlah.. ko ye jawapan 95% betul.. cuma dia bkn automatik wash jek.. manual beb.. Congrat22.... memang cekaplah dan teliti ler mata ko.. aku memula tgk gbr tuh pun konfius pas tuh baru teringat hahaha..

Hadiah ko aku bwk balik sekali ler hjg tahun boleh gitu?? hehehe..

Terima kasih pada yang sudi komen.. hadiah korang kena tgk budget nie.. hehehe ;)

5 May 2011 11:00


Kaktiny said...

yeee haaaaa...
AKU BERJAYA.. yay yay yay...

Aku tunggu hadiah tu hujung tawon ni tau.. sekali ngan nureen punya.. zaqwan punya.. kahkahkah..

WOS, SILA JELES... kahkahkah).

.. aku terror le bab2 ni, sbb laki aku seminggu 3 kali dok 'buat kerja' tu (hantar gi cuci snow wash!!..) dan aku mmg kerjanya duduk dlm kete je.. malas nk kuar!!.. kahkahkah..

6 May 2011 02:19


Terbaik sungguh tekaan minah nie...

Sebabnya dia pun selalu gak p cuci keta hahaha...

Yup.. gambar ini diambil hampir ke pkl 10pagi.. ketika itu hari memang panas dan cahaya mentari berkilau-kilauan hehehe..

Yang nampak cam bertompok-tompok itu adalah buih sabun.. Masa nie dia baru lepas sembur snow wash kat keta aku... gelap kejap dunia ku rasakan ketika itu hehehe..

Yang basuh keta nie secara manual ok.. bukan automatik.. maknanya tukang sembur sabun nie adalah 3 org pekerja dia.. sorang sembur sabun lagik 2 orang ratakan sabun tuh keliling kereta.. Kalau kat mesia bila cuci manual biasa kita tunggu kat luar sampai kereta selesai dibasuh.. kat sini tak.. duduk dalam keta jek.. tuh yang sempat snap 1 keping jek.. nak lebih2 karang tukang basuh kereta tuh perasan lak diorg glemer kena ambik gbr hehehe ;)

yang biru2 itu adalah biasan dari langit yang biru.. yang kuning2 tuh adalah papan tanda depan kedai tuh.. kat situ ada letak harga pakej untuk basuh kereta nie.. Untuk keta aku ari tuh.. Pakwe hanya bayar £3.50 sahaja untuk basuh keta luar jek..

Yang best lagik.. lepas basuh keta dengan sabun.. dia hanya tembak dengan air bersih untuk hilangkan sabun tuh.. dan siap.. takde lap2 keta ok.. keta tuh kering bila bawak atas jalanraya.. Soalan nie aku dah tanya dulu.. "Diorang tak lap ke bang?" dengan nada tak puas hati... Pakwe aku jawab dengan jeling tajam dengan ayat "Mana de.. ingat kat mesia ke?" hehehe.. aku senyum-senyum jelah.. Tuhlah nape tak nak bawak aku p basuh keta sebelum nie.. mana nak tahu kan.. Walhal kan.. bila keta tuh kotor jek.. akulah yang selalu bising kat dia.. bila nak basuh keta nie??

Sekian.. itulah ceritanya..

Tiny.. aku memang tabik lah ngan ko.. mata mu mmg cekaplah..
Hadiah?? Tunggu aku balik mesia aku bawak segala mak nenek hadiah ko anak beranak yang aku simpan dah 2 thn nie ;)

20 comments:

kakpah said...

gambar kat cermin depan kereta ketika hujan. gambar diambil ketika wiper turun ke bawah. Dipancari pula dengan lampu dari arah depan.

iyo ko ina.. haha..

iina said...

Kak Pah

Dah nak betul tuh tapi tak hujan lah kak.. bukan dipancar lampu kak.. masa nie pkl 10pagi.. cahaya tuh cahaya matahari hehehe..

Terer juga mata akak nie ekkk.. saya memula tgk gbr nie pun menung.. kek mano lak abik gbr nie.. pastu tingat.. trus gelak hehehe ;)

rosdiana said...

hah sama la..
mmng nak taip ayat-ayat yg sama dgn kakpah. cuma aku pun tak kata tu hujan, tapi cahaya matahari kan?

ok.
aku menang.
nak tiket kak!
nak pegi Glasgow.
tak tahan dah nih!

iina said...

Wos

Ko nie ngelat ekkk.. maih belum tepat lagik tuh.. sebab lokasinya belum tepat.. pastu kak pah tuh bgtau kira 30% jek betul.. ada lagik 70% hahaha..

Tiket takdo.. gbr tket ado.. ko nak??

rosdiana said...

kehjam!
saya materialistik
kalau hadiah tak memberangsangkan taknak la teka.

Zaitun said...

kak Zai nak tahu hadiah dulu baru jawab.Kalau boleh tiket ke Glasgowlah sebab susah soalannya hehehe...

julietchun said...

jawapan aku sama dgn jawapan ko,kekekekeke

iina said...

Wos

Hadiah tak boleh diberitahu hahaha... takpelah ko tak nak kan hadiah tuh tak nak kan tak nak kan..

iina said...

Kak Zai

Hehehe.. hadiah tiket? tiket wayang boleh kak?? Senang jek tuh ;)

iina said...

Juliet

Aku bagi soalan.. bukan bg jawapan :P

Acik Erna said...

iina..akak sama la macam kak pah..ingat kan..masa hujan..ambik gambar dari dalam kereta.
memang iina tak melepaskan peluangkan..semua boleh jadi objek sasaran kamera iina..
seronok kan..

iina said...

Acik Erna

Dah betul lah tuh.. cuma itu bukan air hujan hehehe ;)

Sebenarnya banyak lagik nak snap masa tuh.. tapi entah 1 jek.. syukur gbrnya cantik hehehe ;)

fa10 said...

snow yg tak berapa beku (sleet)kat cermin depan kereta.. betul tak?

iina said...

Fa

Bukan gak hehehe ambik gbr nie isnin lepas.. mana de snow dah hehehe ;)

MULAN said...

wallaaaa... unik gambor ni..

kebarangkalian jawapannya, hampir sumer dah kenkawan kat atas sebot..

gerenti tak dapat hadiah.. ehhehe....

iina said...

Mulan

Nie jawapan ngelat nie.. hehehehe.. ;)

Kaktiny said...

meh aku teka..
ni gambar masa ko gi hantar cuci kat snow wash automatik kan..
.. tu gambar air sabun yang dh di siram air tu..

ko duduk kt dalam kereta, and amik gambar masa org tgh cuci kete ko kat luar.. kan kan kan.. hihihi..


:)

iina said...

Tiny

Finally.. hahaha aku kagumlah.. ko ye jawapan 95% betul.. cuma dia bkn automatik wash jek.. manual beb.. Congrat22.... memang cekaplah dan teliti ler mata ko.. aku memula tgk gbr tuh pun konfius pas tuh baru teringat hahaha..

Hadiah ko aku bwk balik sekali ler hjg tahun boleh gitu?? hehehe..

Terima kasih pada yang sudi komen.. hadiah korang kena tgk budget nie.. hehehe ;)

Kaktiny said...

yeee haaaaa...
AKU BERJAYA.. yay yay yay...

Aku tunggu hadiah tu hujung tawon ni tau.. sekali ngan nureen punya.. zaqwan punya.. kahkahkah..

(WOS, SILA JELES... kahkahkah).

.. aku terror le bab2 ni, sbb laki aku seminggu 3 kali dok 'buat kerja' tu (hantar gi cuci snow wash!!..) dan aku mmg kerjanya duduk dlm kete je.. malas nk kuar!!.. kahkahkah..

iina said...

Tiny

Patutlah hahahaha... aku sebab 1st time ikut pakwe aku p cuci keta.. kalau cuci auto tuh mmg logiklah duk dlm keta kan.. nie cuci manual beb.. tukang cuci sembur air sabun n air aku n pakwe aku duk dlm keta.. tuh yg konfius sat.. nk ambik gbr pun alah2 segan sebab mamat tukang cuci tuh duk khusyuk mandi sabun keta aku hehehe..

InsyAllah.. nie hadiah bape thn kena cover nie.. udahlah anak beranak semua geng2 hujung tahun nie hahahaha

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin