Friday, 20 May 2011

Di hening pagi hari

Pagi di Glasgow
Mata terpaku seketika melihat tenang dan nyaman udara pagi hari

7 Tips Motivasi pagi (dari sini)

1. Bersyukur, bersyukur, bersyukur
Bersyukurlah sebab anda masih diberi peluang untuk meneruskan hidup, anda juga masih ada kesempatan untuk melakukan yang terbaik hari ini, lebih baik dari yang kelmarin.

2.Tekad Bermotivasi
Pasang niat dalam hati yang anda mahu jadi bersemangat sepenuhnya. Ambil beberapa artikel-artikel motivasi pendek dan baca dalam seminit dua.

Di waktu awal pagi, jangan buka email, baca newspaper, baca gosip-gosip mahupun join sesi mengumpat bersama kawan-kawan. Sebab, ia menerbitkan energi negatif lalu menghalang anda dari bermotivasi sepanjang hari.

3. Dekatkan Diri Dengan Sesi Motivasi
Ikuti sesi-sesi motivasi di media, misalnya Motivasi Pagi di TV3 dan sesi motivasi Dr Izzy di Hot FM. Luangkan masa 3-5 minit memberi motivasi pada diri sendiri melalui sesi-sesi motivasi pendek ni.

Motivasi harus dijaga, sebab kalau tak di jaga ia mudah turun. Kesannya, anda menjadi tidak bersemangat, lemah longlai dan lemas.


4. Dalam Apa Jua Yang Anda Buat, Mulakan Dengan Bismillah
Bila anda mula punch card nak masuk kerja, baca bismillah, moga anda dijauhkan dari bisikan syaitan yang membuat anda lalai, mengantuk, macam tak cukup ‘cas betri’ saja.

Andai kata anda seorang pelajar, bermula dari nak masuk kelas, duduk di kerusi anda dan mula nak bukak buku, mulakan semuanya dengan bismillah. Moga apa jua yang anda lakukan mendapat keberkatan.

Masuk saje ke dalam kelas, pasang niat anda mahu menuntut ilmu. Bila istiqamah melakukannya, anda punya peluang cerah untuk menjadi cemerlang!


5. Set Target Kemajuan Diri Sendiri
Ini juga kurang dititikberatkan. Bila dah keluar rumah sama ada ke kelas atau ke tempat kerja, kita tak tahu apa yang kita nak capai hari tu. Betul tak?

Kita hanya nak sampai di sana, bekerja (atau menghadiri kelas) lepas tu nanti petang balik rumah, berehat, makan, minum, pastu tidur. Esok pagi, bangun dan perkara sama berulang lagi.

Hidup Anda bagai dalam 1 bulatan, situ-situ saja.

Mulai hari ini, ubah sikap anda. Set target apa yang anda mahu capai, lagi best setkan untuk setiap hari.

Andai anda seorang pelajar, set target berapa bab yang anda nak ulangkaji, berapa buah buku yang anda nak baca dalam minggu ni, berapa soalan anda nak bertanya pada lecturer atau guru anda nanti.

Andai anda seorang usahawan, set target berapa jualan yang anda nak capai hari ini dan berapa keuntungan yang anda nak dapat hasil dari bisnes anda. Set juga apa yang anda nak pelajari hari ni dalam bidang bisnes anda.

Andai anda seorang pekerja, set berapa tugas yang anda nak siapkan dan set limit masa untuk anda menyiapkan segalanya. Kecekapan seorang pekerja di nilai dari kepantasan, ketepatan dan kekemasan.


6. Lihat Warna Cerah
Warna boleh mempengaruhi mood. Warna cerah membuat kita jadi energetik, ceria dan penuh dengan idea.

Setiap hari, lihat warna-warna yang cerah seperti kuning, merah, biru dan hijau. Cara ni saya dah test sendiri, berkesan sungguh!

Dekatkan diri dengan benda-benda berwarna cerah sebab ia mampu merubah mood anda menjadi positif.


7. Penuhkan Hati Dengan Kemaafan
Lepaskan segala yang dulu-dulu. Maafkan orang diwaktu pagi, maafkan kesalahan semuanya dari dulu sampai sekarang. Lepaskan dendam, rasa tak puas hati, geram, sakit hati dan yang sewaktu dengannya.

Andai emosi-emosi negatif ni bersarang di hati (walaupun sedikit) ia menghalang motivasi. Kesannya, anda jadi orang yang tak bersemangat langsung.

Lebih teruk, anda jadi orang yang berfikiran negatif, hanya nampak yang negatif dalam diri setiap orang, setiap situasi dan setiap benda.

Anda mesti berubah untuk kemajuan diri. Berani Berubah Untuk Kecemerlangan Hidup.


Each morning sees some task begin,
Each evening sees it close; Something attempted, something done,
Has earned a night's repose

-Henry Wadsworth Longfellow-

The moment when you first wake up in the morning is the most wonderful of the twenty-four hours. No matter how weary or dreary you may feel,
you possess the certainty that,
during the day that lies before you, absolutely anything may happen.
And the fact that it practically always doesn't, matters not a jot.
The possibility is always there.

-Monica Baldwin-

Probably the happiest period in life most frequently is in middle age,
when the eager passions of youth are cooled,
and the infirmities of age not yet begun;
as we see that the shadows,
which are at morning and evening so large,
almost entirely disappear at midday.

-Eleanor Roosevelt-

Welcome every morning with a smile.
Look on the new day as another special gift from your Creator,
another golden opportunity to complete what you were unable to finish yesterday.
Be a self-starter.
Let your first hour set the theme of success and positive action that is certain to echo through your entire day.
Today will never happen again.
Don't waste it with a false start or no start at all.
You were not born to fail.

-Og Mandino-

Selamat Pagi Glasgow..
(Publish : Pukul 2.00 pagi di sini)
Selamat Pagi Malaysia..
(Pukul 9.00 pagi di sana)

9 comments:

Kaktiny said...

YA BENAR BAGAI DIKATA..

kena sentiasa motivasikan diri ~ setiap pagi.. setiap hari..
dan tak lupa juga doa kan..

satu lagi petua.. ustaz penceramah tu cakap... TENGOK CERMIN DAN PUJI DIRI HEBAT!. hehehe...
Ucap syukur ke hadrat Allah dan katakan kepada diri, bahawa "aku sebaik-baik kejadian Allah dan aku akan gunakan ruang dan peluang ini untuk menjadi Umat Muhammad yang terbaik dan hamba Allah yang terhebat!!... YAKIN BOLEH!!..

So, am waiting for the GREAT DR.IBU GURU to come back to Malaysia.. yeeehaaaa....

Miss U.. Luv U..

(weih.. ko tak tido lagi ke weih?... dah kul 2pagi nih!!)

:)

julietchun said...

senyum, tak perlu kata apa2,senyum :P

Acik Erna said...

assalam iina..terima kasih..

iina said...

Tiny

Alhamdullilah.. tips senyum pada diri sendiri tuh mmg bagus.. Mak aku penah pesan ngan aku dulu.. tgk cermin tuh kena senyum dengan diri sendiri.. barulah ceria.. dan bacalah doa tengok cermin..

InsyAllah dear.. InsyAllah

iina said...

Juliet

Senyuman itu awet muda.. hehehe ;)

iina said...

Acik Erna

Sama2 acik.. ;)

iina said...

Tiny

baru aku perasan.. weihh time tuh tido2 ayam jek hehehe.. ;)

kakpah said...

bangun pagi sebelum gosok gigi jangan lupa minum air kosong segelas. Dahulukan dengan selawat..

akak goma poi joging pepagi sebolum matahari keluar..

iina said...

Kak Pah

Bagus amalan tuh kak.. Den kdg2 je buat kot teringat ;)

Wah kak poei jogging awal pg.. tak takut kono rompak ko kak hehehe

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin